Yandex'in Sorgu Yanıtlama Düzeni

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
iyavuzoz

iyavuzoz

Üye
    Konu Sahibi
Yandex'in Sorgu Yanıtlama Düzeni
[h=2]Yandex’in sorgu yanıtlama düzeniKullanıcılardan her gün 100 milyondan fazla sorgu alan Yandex’in, gelen tüm sorgulara hem tam ve doğru yanıtlar bulabilmesi, hem de ilgili veri akışını yeterince çabuk işleyebilmesi gerekmektedir. Bu hedefe en etkili şekilde ulaşmak için Yandex, “indeks” denilen önceden hazırlanmış bir özel veri dizisini kullanır. Bir kitabın son sayfalarındaki dizine benzeyen bu web arama indeksi, web’de arama yapılması ve gerekli yanıtların bulunması işlemlerini de önemli ölçüde hızlandırır. Ancak bu indeksin boyutları da doğal olarak çok fazladır. Bu büyüklükteki bir veri dizisini etkili olarak işlemek için Yandex aynı anda binlerce sunucu kullanmak zorundadır. Sunucular, sunucu kümelerine (server cluster’lere), kümeler ise bazen daha büyük “üst küme”lere gruplanır.
Yandex’in web arama düzeninin (mimarisinin) özellikleri, sürekli büyüyen İnternet’e yeni veriler eklendikçe onları işlemek üzere mevcut sunuculara yeni sunucuların eklenmesini büyük ölçüde kolaylaştırır.
Kullanıcılardan gelen tüm sorgular önce MetaSearch sistemine gider. Her sorgu gerçek zamanlı olarak işlenerek, sorgunun tam olarak nereden geldiği, hangi sınıfa ait olduğu v.b. gibi tüm bilgilerinin tespiti ve dil yapısı analizi yapılır. Ardından, kullanıcılardan sık sık gelen sorguların yanıtları bir süre MetaSearch belleğinde kayıtlı kaldığı için, MetaSearch, son birkaç gün içinde aynı konuda yanıtların hazırlanıp hazırlanmadığını kontrol eder ve uygun örneklerin bulunması halinde onu, baştan hazırlamaya gerek kalmaksızın, önceden hazırlanmış bir arama sonucu olarak kullanıcıya sunar.
Uygun örneklerin bellekte bulunmaması durumundaysa, gelen sorgu MetaSearch’ten Temel Arama (basic search) sisteminin sunucularına aktarılır. Temel Arama sistemi, her biri ayrı birer sunucu üzerinde tutulan birkaç parçaya bölünmüş ve bir bütün olarak İnternet’in tamamından alınmış bir kalıba benzeyen Arama Veritabanı’nı içerir. Arama Veritabanı’nın birkaç parçaya bölünmüş olması, aramanın aynı anda birkaç parça üzerinde yapılmasıyla zaman tasarrufu sağlar. Her sunucunun ayrıca birkaç adet kopyası da vardır. Dolayısıyla sunucuların biri ya da birkaçı aşırı yüklenme yüzünden yavaş çalışır ya da çalışamaz hale gelse bile, hem veri kaybı önlenir, hem de sorgulara yanıt vermek için bilgi bulabilecek yedek bir sunucunun mutlaka hazırda bulunması sağlanır. MetaSearch, Temel Arama’nın binlerce sunucusundan halihazırda en az yüklü çalışanlarını seçerek farklı sunuculardaki parçalardan arama veritabanının tümünu yeniden toplar ve çalışmaya devam eder.
Bunun ardından sorgudaki kelimeleri içeren tüm dosyalar hakkında bilgiler listeler halinde ilgili sunuculardan MetaSearch’e gönderilerek ortak bir liste oluşacak şekilde birleştirilir ve MatrixNet teknolojisi1 yardımıyla sınıflandırılarak arama sonuçları sayfasına2 gönderilir.
Tüm bu işlemler Yandex web aramanın bu özel mimarisi sayesinde bir saniyeden az bir süre içinde tamamlanarak hazırlanan yanıt kullanıcıya sunulur.
[/h]

Alıntı: yandex :zzz:


- - - Eklendi - - -

olmadı :hmmm
 
iyavuzoz

iyavuzoz

Üye
    Konu Sahibi
?!!?!??!!
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Eren Değerli
Cevap
0
Görüntüleme
368
Eren Değerli
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
588
Doğuş Pertez
EroL
Cevap
10
Görüntüleme
152
Haydar


Üst Alt