XP nin bilinmeyen güzel yönleri

Sponsorlu Bağlantılar

Clausius Clapeyron

Üye
    Konu Sahibi
XP nin bilinmeyen güzel yönleri
Eski donanım sürücüleri

Eski donanımlarınızın XP sürücüleri yoksa ve XP otomatik olarak onları tanımıyorsa, Windows 2000 sürücülerini indirip deneyin.
Kurulum sırasında size uyarı mesajları verilse dahi devam etmek istediğinizi ısrarla belirtin. Windows 2000 sürücülerinin XP üzerinde çalışma oranını yüzde 90 olarak belirlemek yanlış olmaz sanırım.

Administrator

Bazı programları kurmaya çalıştığınızda, oturumu kapayıp Administrator olarak sisteme girmenizi isterler. Bunun için oturumu kapatmanıza gerek yok. Klavyeden SHIFT tuşuna basılı tutarak kurmak istediğiniz programın se-tup dosyasına farenin sağ tuşuyla tıklayın. Çıkan menüden 'Run As..' seçeneğini seçip daha sonra çıkan pencereden en sevdiğiniz kullanıcı olan Administrator'ı seçerek şifresini girin ve OK'i tıklayın. Bu olay aynı zamanda başlat menüsündeki programlar için de geçerli oluyor.

Hibernate

Hibernate özelliğini biliyorsunuzdur. Windows'u 'hibernate' edersiniz, bilgisayarınızı tekrar açtığınızda çok daha hızlı açılır ve de kaldığınız yerden devam edersiniz. Hani çok eski Commodore 64 kullanıcıları bilir: İCE-64 diye bi cr*ck sistemi vardır, bu da ona benziyor. Hafızayı kaydet, sonra kaldığın yerden devam et. Ama bilgisayarınızı kapatırken bu özellik nedense menüde yoktur. Shift tuşuna basılı tuttuğunuzda hemen görünüverir.

Program eklemek ve kaldırmak

Windows XP'yi kurdunuz. Size kurulurken birşey sorulmadı. Birçok program isteğiniz dışında kuruldu tabii ki. Sanki zorla MS Messenger kullanmak zorundasınız. Kullanmasanız da o kendiliğinden kullanılmaya çalışıyor zaten. Bunu anlamak çok güç. Zaten Outlook Express kullanıyorsunuz, açıyorsunuz Messenger da ordan çıkıveri-yor. Kaldıramıyorsunuz. Bunun gibi bazı programları Control Panel'den (Denetini Masası) kaldıramıyorsunuz. Neyse bunları halletmenin de bir çaresi var. XP'yi kurduğunuz sürücüden Windows dizinine girin. Oradan INF dizinindeki gizli dosyalardan biri olan SYSOC.1NF dosyasını Notepad ile açın. Orada şu şekilde bir dosya yapısı görürsünüz :
Bu satırlar arasından örneğin Messenger'a göz atalım:
[Version]
Signature = '$Windows NT$'
DriverVer=07/01 /2001,5.1.2600.0
[Components]
ims=imsinsnt.dll,OcEntry,ims.inf,,7
fp_extensions=fp40ext.dll,Front-
Page4Extensions,fp40ext.inf,,7
AutoUpdate=oc-
gen.dll,OcEntry,au.inf,hide,7
msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,m
smsgs.inf,hide,7
RootAutollpdate=oc-
gen.dll,OcEntry,rootau.inf,,7
lEAccess=ocgen.dll,OcEntry,ieac-
cess.inf,,7
Games=ocgen.dll,OcEntry,ga-
mes.inf,,7
Pinball=ocgen.dll,OcEntry,pin-
ball.inf,HIDE,7
MSWordPad=oc-
gen.dll,OcEntry,wordpad.inf,HI-
DE,7
ZoneGames=zoneoc.dll,ZoneSe-
tupProc,igames.inf,,7
buradaki 'hide' kelimesini kaldırırsak ve satırın msmsgs=msgrocm.dll,OcE:htry,ms msgs.inf,? şekline gelmesini sağlarsak, denetim masasından Add/Remove Programs ve Add/Remove Windows Components alındaki Messenger programını kaldırabiliriz. Burada normalde işimize yaramayan ve bilgisayarımızda yer kaplayışlarıyla bile sinir yaratan diğer bileşenleri de aynı şekilde kaldırmak mümkün.

Bir yığın dosyayı yeniden adlandırmak

Elimizde bir RESİMLER dizini var. Bunların isimleri karmakarışık. Bunların arasından istediklerimizi seçip bir sıraya koymamız lazım. Aynı anda 30 dosyanın ismini değiştirmeyi düşündünüz mü hiç ? Mesela benim garip isimlerle 30 tane resmim var. Dijital fotoğraf makineleriyle çekilen resimler genelde hep seri numarası gibi garip isimlerle isimlendiriliyor. Bunları alperl, alper2, alper3,vs. şeklinde sıraya sokabilirim. Diğer resimleri de aynı şekilde isimlendirebiliyorum. İstediğiniz dosyaları seçin. Sonra F2'ye basın ve ilk dosyanın değişecek ismini XP size sorsun. Gerisini bırakin o halletsin. Çok basit ama çok yararlı değil mi ?

Windows XP Püf Noktaları
PCNET
İnternet Explorer'da yazıtipi büyüklüğü

Çok rahat bir yaklaşım. Bazı web sitelerinde bir marifetmiş gibi yazıları o kadar küçük yaparlar ki, monitöre gözlerinizi sokmadan okuyamazsınız. Yazıtiplerinin büyüklüğünü de her defasında menülerden ayarlamak çok kullanışsızdır. Eğer tekerleği olan bir fareniz varsa, CTRL tuşuna basılı tutarak istediğiniz zaman, hiçbir menüye girmeden, tekerleği hareket ettirin. Bunu diğer programlarda da deneyebilirsiniz.

Kendi kendine kapanmayan bilgisayar

Eğer 'Kapan!' dediğinizde XP kapanıyorsa ama bilgisayarınız kendiliğinden elektriği kesip kapanmıyorsa, sakın suçluyu bilgisayar olarak tesbit etmeyin. Birçok insan buna sinir oluyordur eminini. Tekrar rahatlamak için Control Panel'den Power Options'a (Güç Özellikleri) girin, APM'yi aktif hale getirin. Artık sizin bilgisayarınız da XP'den aldığı komut doğrultusunda kapanacaktır.

Gruplaşma

Bir internet Explorer açarsınız, başlığını ekranın altında Taskbar'da (görev çubuğu) görürsünüz. Bir IE penceresi daha açarsınız, o da diğerinin yanına yerleşir. Bir IE penceresi daha açtığınızda ise grup haline gelirler. 3 pencerenin grup olması size az mı geldi ? Daha fazla başlığı aynı anda görmek mi istiyorsunuz? Bunun için Windows XP'de herhangi bir ayar yok. Regedit programıyla halletmemiz gerekiyor. Bulmamız gereken değerin yolu aynen şöyle: HKEY_CURRENT_USER\ Software\Microsoft\ Windows\CurrentVersion\ Explorer\Advanced bu yolu takip ettiğinizde değiştirmeniz gereken değer ise şöyle: TaskbarGroupSize'=dword: 00000003
Burada satırın sonundaki 3 rakamını kaç tane bağımsız pencere açmak istediğiniz doğrultusunda değiştirebilirsiniz. Bu gerçekten çok faydalı oluyor. Büyük ekran bir monitörünüz varsa ve aynı anda 3'den fazla IE penceresi açıyorsanız, ki muhtemelen açıyorsunuzdur, daha ekranda bir sürü yer varken 3'den sonra IE pencerelerinin grup haline girmesi biraz mantıksız oluyor.

Yavaş kapanış

nVIDIA firmasının GeForce ve TNT2 ekran kartlarını hepimiz kullanıyoruz, çünkü fiyat/performans oranı oldukça iyi. Bu kartların yakın tarihlerdeki donanım sürücülerinde XP'de şöyle bir sorun meydana geliyor. Sürücüler sisteme nVIDIA Driver Helper Service adında bir servis yüklüyor. Servis olarak yüklendiği için, açılırken ve kapanırken ruhumuz duymuyor. Fakat genelde çok yavaş kapatıyor kendini. Bu da XP'nin yavaş kapanmasına neden oluyor. Hem de boşuna hafızadan yiyor. Bunu iptal etmek için, Administrative Tools'dan Servislere girin ve NVSvc isimli servisi durdurup başlangıç biçimini manual hale getirin. Bir daha sorun çıkarmayacaktır.

Network bağlantıları

Ağ üzerinde başka bir bilgisayara bağlanırken, XP öncelikle Scheduled Tasks'e (Zamanlanmış Görevler) bakar. Nedense bu bazen ilk bağlanırken 30 saniyeye varan yavaşlamalara neden olur. Bunu engellemek için Regedit'i açalım ve HKEY_LOCAL_MACHINE/ Software/Microsoft/ Windows/Current Version/ Explorer/RemoteComputer/ NameSpace yolunu bulalım. Buradan şu 'anahtarı' bulup silelim : {D6277990 4C6A11CF 8D87 OOAA0060F5BF). Ve Windows XP'yi yeniden başlatın.
 


Stevono38

Stevono38

Üye
Güselll emeğe saygı...:naughty:
 

26husam26

Üye
Administrative Tools nerde kardeş
 


Üst Alt