Vergilerin yüksekliğini kabul etti

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Burak

Üye
    Konu Sahibi
Vergilerin yüksekliğini kabul etti
ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tek oranlı vergi sisteminin iyi işlemeyeceği kanısında olduğunu bildirdi. Şimşek, "Akaryakıt, telekomünikasyon ve otomotivde vergiler yüksek, kabul ediyorum" dedi. Şimşek, bir televizyon kanalında katıldığı programda, CHP'nin tek oranlı vergi konusundaki önerisine ilişkin soru üzerine, tek oranlı gelir vergisi önerisinin CHP'den gelmesinin kendisini çok şaşırttığını, vergide adaletin çok önemli ve hassas olduğunu belirtti.
Türkiye'deki vergi oranlarının OECD ülkeleri arasında çok düşük olduğunu kaydeden Şimşek, verginin tabana yayılmasının çok önemli hususlar olduğuna işaret etti ve ''Bence bunlar üzerine yoğunlaşma, Türkiye'nin geleceği açısından daha olumlu olur'' diye konuştu.
Bakan Şimşek, gelir vergisinin artan oranlı olmasının, adalet açısından önemine dikkati çekerek, tek oranlı bir verginin iyi işlemeyeceği kanısında olduğunu söyledi.
Oranlar çok düşük tutulduğunda kayıt dışılığın azalabileceğini ama Türkiye'nin bu oranları çok düşük tutacak bir yapısı olmadığını belirten Şimşek, ''Petrol kuyularımız yok. Başka gelir imkanlarımız olsaydı geçici olarak düşürülebilirdi ama Türkiye'nin buna imkanı yok. Bence vergi adaleti açısından son derece olumsuz'' diye konuştu.
Anayasa Mahkemesi'nin Gelir Vergisi'ne yönelik kararına ilişkin soru üzerine de Bakan Şimşek, belli oranlara tekabül eden gelir dilimleri bulunduğunu hatırlatarak, o dilimlerle oynayarak Anayasa Mahkemesi'nin kararını yerine getirdiklerini ve bu noktada teknik bir sorun olmadığını söyledi.
Şimşek, Türkiye'de vergi oranları ve vergi yükünün yüksek olmadığını belirterek, Türkiye'deki vergilerin milli gelire oranının yüzde 23,5 olduğunu ve bu oranla OECD ülkeleri arasında sondan ikinci sırada bulunduğunu kaydetti.

VERGİLER YÜKSEK
''Ama akaryakıt, telekomünikasyon ve otomotivde hakikaten vergiler yüksek, kabul ediyorum'' diyen Şimşek, bu vergilerin 1999 yılında gerçekleşen deprem sonrasında oluşturulduğunu, krizde de ''yapışıp kaldığını'' söyledi.
Bakan Şimşek, önceliği üretken kapasiteyi artıran vergilere verdiklerini ifade ederek, bir tercih yaptıklarını ve hala o tercihin devam ettiğini, ileride imkan olursa gözden geçirilebileceğini söyledi.
Şimşek, döviz kurlarının yakın geleceği, kur savaşları ve tedbirlere ilişkin soru üzerine, bu konuların piyasa hassasiyeti olan konular olduğunu ancak, Türkiye'nin olup bitenlere kayıtsız kalamayacağını mutlaka şu veya bu şekilde birtakım tedbirler alması gerektiğini belirtti.

2010'DA TEK BİR KALEMDE VERGİ DÜZENLEMESİ OLACAK
Seçim ekonomisi iddialarına ilişkin sorular üzerine de Bakan Şimşek, geçen sene ortaya 3 yıllık program, mali plan koyduklarını, bu sene bütçe hedeflerini tutturmakla kalmadıklarını, daha ötesine giderek yatırımları artırdıklarını anlattı.
Türkiye'nin rekabet gücü açısından altyapı, AR-GE ve eğitimin çok kritik, önemli konular olduğuna işaret eden Bakan Şimşek, hükümetin bu yönde önemli çalışmalar yaptığını ve altyapı yatırımlarına büyük önem verdiğini kaydetti.
2011 yılında vergi artışı olup olmayacağına ilişkin soru üzerine de Maliye Bakanı şöyle konuştu:
''Ben geçen açıklamamda da söyledim (2011'de yeni vergi yok dedim, vergi artışları olmayacak) dedim. 2010 yılı içerisinde önümüzdeki bir kaç hafta içerisinde, bir tek, bir düzenleme olacak. O konuda da yorum yapmak istemiyorum. Bir tek kalemde bazı maktuların güncellenmesi söz konusu. O da bir tek kalemde, onun dışında bir tedbir öngörülmüyor.
Kesinlikle seçim bütçesi söz konusu değil. Bütçe açığı azalıyor mu, azalıyor. Bu sene yüzde 4 milli gelire oranı, gelecek sene yüzde 2,8'ye düşüyor. Ben maliye bakanı olarak bunu tutturacağımız konusunda iddialıyım. Belki şu olabilir, yılın ilk yarısında belki biz harcamaları kısmen biraz öne çekebiliriz bu normal. Ama yılın tamamında genel hedefleri tutturabilir görüyorum, tutturacağız.''
2011 bütçesinin Türkiye'nin dört bir yanındaki yatırımları,kamu çalışanlarını dikkate alan özürlülere, eğitime, sağlığa çok büyük kaynaklar aktaran bir bütçe olduğunu belirten Şimşek, bunun iyi kurgulanmış, açığın azaldığı ama bir çok anlamda toplumun bir çok kesimine, Türkiye'nin önceliklerine büyük destekler sağlayan bir bütçe olduğunu sözlerine ekledi.



AA
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt