Verem 70 bin yıl önce bulaştı

Sponsorlu Bağlantılar

haydaravısyon

haydaravısyon

Üye
    Konu Sahibi
Verem 70 bin yıl önce bulaştı
Bilim insanları, hayvanlarda 10 bin yıl önce ortaya çıktığı anlaşılan tüberkülozun, insanlarda ise 70 bin yıl öncesine kadar uzandığını tespit etti
Bir zamanlar en ağır hastalıklardan biri olan ve etkisini halen sürdüren ’in, sanıldığından çok daha uzun bir süredir insanları etkilediği ortaya çıktı.
Uluslararası araştırmacıların yürüttüğü çalışmada, Verem’in coğrafi ve genetik bilgileri toplanarak evrim tarihi incelendi ve bilgiler insanların Afrika’ya uzanan kökenleriyle karşılaştırıldı.

İsviçre Tropikal ve Kamu Sağlığı Enstitüsü’nden (Swiss TPH) Sebastien Gagneux ve meslektaşları, Mycobacterium tuberculosis bakterisinin DNA’sından alınan 259 zinciri kullanarak bakterinin tüm genom dizilimini çıkardı ve elde edilen bulguları insanların evrim ağacıyla karşılaştırdı. Sonuçlar, bakteri ve insanların evrim sürecinde büyük benzerlikler ortaya koydu.
’nin haberine göre, insanların ve Verem bakterisinin gelişiminde ‘şaşırtıcı benzerlikler’ tespit edildi. Gagneux, bakteriyle insanların arasındaki ilişkinin on binlerce yıl öncesine uzandığını, hatta Afrika’dan dünyaya yayılan insanların ana kıtalarından Mycobacterium tuberculosis ile çıkmış olabileceklerini ifade etti.
ÇOK DAHA UZUN ZAMANDIR BİZİMLE
Gagneux, “ bakterisinin gösterdiği çeşitliliğin, insan popülasyonları yayıldıkça arttığını gördük” dedi. Bulgular, Neolitik Demografik Dönüşüm döneminde yaşanan populasyon genişlemesinde, insan gruplarının diğer gruplarla bir araya geldiğini, böylece Verem’in daha kolay bir şekilde insanlar arasında yayılmış olabileceğine işaret etti.
Bilim insanları, Verem’in, Neolitik Demografik Dönüşüm döneminin yaşandığı 10 bin yıl öncesinde insanlarda görülmeye başladığını tahmin ediyordu. Ancak hastalığın bu dönemde zaten varolduğu ve daha fazla yayıldığı anlaşıldı.
BBC News’a konuşan Gagneux, “Verem bakterisinin çok daha eski zamanlarda, Afrika’da 60 bin yıl öncesine uzanan dönemde insanlarda yer edindiğini anladık... 10 bin yıl öncesinde ise insanlar ve hayvanlar arasında yayıldı” dedi.
TEHDİT DEVAM EDİYOR
Araştırmada yer alan Dr. Inaki Comas, bir sonraki adımın ‘Tüberküloz bakterisi aktif hale getiren ve durduran mekanizmanın anlaşılması’ olarak belirtti.
Küresel çapta büyük bir tehdit olmaya devam eden Verem, 2011 yılında 1.4 milyon insanın ölümüne neden oldu. Hastalık, tedavi edilmediği sürece etkilediği insanların neredeyse yarısını öldürüyor.
Araştırmanın sonuçları, Nature Genetics dergisinde yayımlandı.
 

Benzer Konular



Üst Alt