Türkiye’nin yerli silah teknolojileri!

Sponsorlu Bağlantılar

TheNightMare.

TheNightMare.

Moderator
    Konu Sahibi
Türkiye’nin yerli silah teknolojileri!
Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız

Son yıllarda artan terör olayları ve sınırımızda yaşananlar, Türk Silahlı Kuvvetleritarafından kullanılan yerli teknoloji ürünü olan silah ve ekipmanların hayati bir önem taşıdığını bir kez daha gözler önüne serdi.
TSK‘nın terör yuvalarını darmadağın ettiği, üzerinde Mustafa Kemal Atatürk‘ün imzasının bulunduğu SOM isimli füzelerden, Atak helikopterine ve Koral milli elektronik harp sistemine kadar onlarca farklı araç geliştirilmeye devam ediliyor.

Altay Tankı
Koç Grubu bünyesindeki Otokar‘ın girişimleriyle 2007 yılında üzerinde çalışmaya başlanan Altay tankı, ismini Kurtuluş Savaşı’nda 5. Süvari Kolordusu’na komuta eden Fahrettin Altay‘dan alıyor.
Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız

Altay’ın ilk geliştirme aşamasında Güney Koreli Rotem firmasından destek alınsa da, ilerleyen süreçte proje tamamen Türk mühendislerine teslim edilmiştir.
Otokar, Aselsan, MKEK, Roketsan ve Hyundai Rotem‘in ortak çalışmasıyla geliştirilen Altay için test süreci başarıyla tamamlanırken, Otokar tarafından prototip üretimi için harcanan paranın 1 milyar doları geçtiği açıklandı.
Medyaları görüntülemek için kayıt olmalısınız
Ortalama ağırlığı 65 ton civarında olan tank, ana silah olarak 120 mm yivsiz top ile birlikte geliyor. Bunun yanı sıra ASELSAN tarafından geliştirilen SARP silah sistemi ve ağır makinalı tüfek, Altay tankı üzerinde yer alan diğer silahlar.

Zorlu arazi şartlarına dayanabilmesi için 1500 BG V12 tip motora ve 5 ileri 3 geri vites powershift özellikli transmisyona sahip olan Altay tankı, Roketsan üretimi bor karbür temelli zırh ile korunurken, saatte 70 km hıza ulaşabiliyor.

Birim maliyeti yaklaşık olarak 5.5 – 6 milyon dolar olan 3+ nesil ana muharebe tankı Altay‘dan ilk etapta 250 adet üretilmesi hedefleniyor. Ancak, bunun için seri üretim sürecinde yaşanan belirsizliğin ortadan kalkması gerekiyor.

ATAK Helikopteri
ATAK için ilk adımlar 1995 yılında atıldı. TSK‘nın kullanabileceği, ülkemizin coğrafi ve iklim koşullarına uygun bir yerli üretim helikopter için Savunma Sanayi Müsteşarlığı görevlendirildi ve yaklaşık 12 yıllık çalışmanın ilk meyvesini vermesiyle 2007 tarihinde ATAK helikopterlerinin ihalesi gerçekleştirildi.
Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız

İtalyan AgustaWestland, TUSAŞ ve ASELSAN ortaklığında geliştirilen ATAK T-129 helikopteri ilk uçuşunu İtalya‘da AgustaWestland tesislerinde 28 Eylül 2009tarihinde gerçekleştirdi.

Bu kapsamda Agusta A129 Mangusta üzerinde yapılan değişiklikler ve özgün silah ve yazılım sistemlerinin entegre edilmesiyle ortaya çıkan ATAK T-129, Türkiye’deki ilk uçuşunu ise 17 Ağustos 2011‘de gerçekleştirdi
Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız

AH-1 Süper Kobra helikopterlerinden üstün olan Atak’tan, TSK envanterinde şu anda 27 adet bulunuyor. 11 helikopterin daha teslim edilmesiyle birlikte ATAK Projesi’nde Faz 2 konfigürasyonuna geçilecek.

Faz 1’de füze ikaz ve karşı tedbir atıcı sistemi, kızılötesi karşı tedbir sistemi ile MXF-484 ve 9651 el telsizleri bulunuyor. Faz 2’de ise laser ikaz alıcı, RF karıştırıcı, radar ikaz alıcı, 9681 V/UHF telsiz gibi ek sistemler olacak.
Yerli motor ve 20 mm top sistemi için çalışmalar devam ederken, Atak ile jandarma ve polis envanterinde ilk kez bir saldırı helikopterine yer verilmesine karar verilerek Türkiye tarihide bir ilke imza atıldı.

SOM Füzesi
Son zamanlarda ismini sıklıkla duymaya başladığımız SOM füzesi tamamen yerli teknolojiye dayanan bir silah. SOM füzesinin ortaya çıkış hikayesinde de yine milli duygular ve düşmandan dost olmaz mantığı mevcut.
Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız

Olası bir savaş esnasında, dışarıdan alınan füzelerin tek bir tuş ile dahi sabote edilebileceği düşüncesi SOM‘un ortaya çıkmasındaki en büyük etken olmuş.

Tübitak Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü tarafından tasarlanan ve kara, deniz ve hava platformlarından atılabilen yeni nesil SOM seyir füzesi için 2006’da başlayan geliştirme sürecine devam ediliyor.
Medyaları görüntülemek için kayıt olmalısınız
Yaklaşık olarak 200 kilometreye yakın bir menzile sahip olan SOM füzesi, ilk defa 4 Haziran 2011 günü İzmir Çiğli hava üssünde Hava Kuvvetleri’nin 100. kuruluş yılı kutlamalarında gün yüzüne çıkarıldı.

İçerisinde bulunan GPS sistemi sayesinde fırlatıldıktan sonrada kontrol edilebilen SOM füzesi, yaklaşık 600 KG ağırlığında ve 2012 yılından bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri‘nin en önemli silahlarından biri olarak gösteriliyor.

Bu yıl yerli motora geçiş nedeniyle büyük bir önem taşıyor. Zira, yıllardır yurt dışından temin edilmekte olan Microturbo TRI 40 turbojet motora yönelik çalışmalarda sona yaklaşıldı. Bu kapsamda Kale Havacılık tarafından üretilen yerli motor, bu yılın ortalarından itibaren SOM seyir füzelerinde kullanılacak.

Koral Mobil Elektronik Harp Sistemi
Aselsan tarafından geliştirilen Koral Elektronik Harp Sistemi, hedef ülke radarlarının karıştırılıp aldatılmasını ve iş yapamaz hale getirilmesini sağlıyor.

Her biri 8×8 askeri araç üzerine entegre edilmiş bir adet Radar Elektronik Destek Sistemi ve dört adet Radar Elektronik Taarruz Sistemi’nden oluşan Koral, NATO standartlarına uygun ve nükleer, biyolojik ve kimyasal (NBC) tehditlere karşı korumalı Operasyon Kontrol Ünitesi aracılığıyla yönetiliyor.
Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız

Elektronik Destek Sistemi (KORAL ED) ile Elektronik Taarruz Sistemi (KORAL ET) olmak üzere iki ana kısımın yer aldığı sistemde, KORAL ED ile sistemin radar yayınları için tespit, teşhis, yön bulma fonksiyonları yerine getirilirken, KORAL ET ile düşman radarlarının iş yapamaz hale getirilmesini sağlıyor.
Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız

KORAL ile birlikte kullanılan Görev Planlama ve Görev Analiz Yazılımıoperasyonlarda büyük bir kolaylık sağlıyor. Zira, bu yazılım sayesinde görev öncesinde bölgeye özel hazırlıklar ve analizler yapılabiliyor.

Böylece görev esnasında kaydedilen radar sinyallerinin detaylı parametre analizlerinin yapılması ve sistem kütüphanelerin güncellenmesi sağlanıyor.

Hedef ülkelerin hava savunma sistemlerinde önemli bir zafiyet oluşturan Koral’ın, Rusya’nın S-400’leri karşısında da oldukça güçlü olduğu belirtilirken, Rus yetkililer S-400 üzerinde yüzde 30’luk bir etkisi olduğunu iddia ediyor.

Kayı Sınır Güvenlik Sistemi
Afrin operasyonunun devam ettiği şu günlerde, ilk olarak Hatay sınırında devreye alınan Kayı Sınır Güvenlik Sistemi adından sıkça söz ettirdi.

Onlarca farklı elektronik algılayıcıya ev sahipliği yapan ve sınır hattını 7/24 gözetleyen sistem, bu sayede sınır hattına yaklaşmakta olan insansız hava aracı, araç ve insanları tespit ederek komuta merkezini uyarıyor. Tüm görüntülerin tek bir merkezde toplandığı sistem yasa dışı faaliyetlerin kanıtlanmasını sağlıyor.
Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız

Bunun yanı sıra sisteme entegre edilen ve ASELSAN tarafından geliştirilen SARP Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi, sınır hattına yakın alanlardan yapılan saldırıları hızlı bir şekilde tespit ederek otomatik olarak o bölgeye odaklanıyor.

TUSAŞ Anka
TUSAŞ tarafından geliştirilen TAI ANKA, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin orta irtifa uzun havada kalışlı bir insansız hava aracı sistemi gereksinimleri karşılamaya yönelik olarak geliştirilen ilk İHA olma özelliği taşıyor

İçerisinde ASELSAN imzalı bir yazılım bulunan ANKA, 2013 yılından bu yana aktif olarak kullanılıyor. 30000 ft seyir irtifasına yükselebilen Anka’da, infrared görüntüleme ve lazer işaretleme sistemleri yer alıyor.
Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız

Azami hızı 217 km/s olan ANKA, tam dolu depoyla uygun şartlarda 24-32 saathavada kalabiliyor. Toplam ağırlığı 1500 kg olan ANKA, dört silindirli, turbolu 155 hp gücünde Thielert Centurion 2.0 isimli motoru kullanıyor.

Fırtına Obüsü
Bu aralar ismini sıkça duyduğumuz bir diğer yerli teknoloji savunma aracımız iseFırtına obüsü. Türkiye’nin ürettiği ilk obüs olan Fırtına T-155, TSK’nın kara savaşlarındaki en etkili silahlarının başında geliyor.

Atış kontrol sisteminde ASELSAN imzalı özel bir yazılımın kullanıldığı Fırtına, 25 kilometre menzilli yaptığı atışlarda, yakın aralıklarla attığı mermilerle hedefi üç farklı noktadan vurabilme özelliğine sahip.
Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız

Türevi obüslere oranla çok daha hızlı bir sisteme sahip olan ve bu yüzdendeFırtına adını alan yerli teknoloji ürünü obüs, 30 saniye gibi kısa bir sürede atış görevine hazır hale gelebiliyor.

30 saniye içerisinde 3 top atışı gerçekleştirebilen Fırtına‘nın yer değiştirmesi de 30 saniye sürüyor. Dünyanın en hızlı obüslerinden Fırtına, yer değiştirme süresi sayesinde düşmandan gelecek karşı saldırılardan da kaçınmış oluyor.

TCG Heybeliada (F511)
Milli Savaş Gemisi projesi kapsamında inşa edilen ilk Türk gemisi olan TCG Heybeliada‘nın geliştirilme aşaması 2004 yılında başladı. Dört yıl süren bir geliştirme aşamasından sonra 27 Eylül 2008‘de Preveze Deniz Zaferi‘nin yıl dönümünde suya indirilen TCG Heybeliada, 3 senelik bir test sürecine tabi tutuldu.
Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız

Ada sınıfı ve korvet tipinde bir savaş gemisi olan TCG Heybeliada‘nın maksimum hızı 30 knot olarak belirlendi. Elektronik harp ve tuzak sistemleri tarafında iseASELSAN imzalı bir yazılım olan ARES-2N kullanıldı.

3 senelik test sürecinin ardından yine Preveze Deniz Zaferi‘nin yıl dönümü olan 27 Eylül’de Deniz Kuvvetleri‘ne teslim edildi.

Cirit Füzesi
TSK‘nın en çok kullandığı füzelerden biri olan Cirit füzesi, Roketsan tarafından geliştirilmiştir. 8 kilometrelik menzile sahip, lazer güdümlü, 70 mm’lik füzenin ağırlığı yaklaşık olarak 14 kilogramdır.
Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız

T-129 Atak, AH-1P Cobra ve AH-1W Super Cobra saldırı helikopterleri için geliştirilen ve dünyanın ilk lazer güdümlü helikopter füzesi olan Cirit, Eurocopter tarafından Eurocopter EC635 helikopterinin donatılması için de kullanılmaktadır.

Helikopterler dışında insansız hava araçları (ANKA), kara araçları ve hafif saldırı uçaklarına da kolaylıkla monte edilebilen Cirit füzeleri 2010’dan bu yana TSK‘nın envanter listesinde bulunmakta ve ismini geleneksel Türk oyunuCirit‘ten almaktadır.

Hafif zırhlı hedeflere karşı yüksek doğrulukta çalışan Cirit, dumanı azaltılmış yakıtlı ve duyarsız mühimmat özelliğine sahip roket motoru ile üç etkiye aynı anda sahip çok amaçlı harp başlığı ve elektro mekanik kontrol tahrik sistemlerine sahiptir.

UMTAS Füzesi
Roketsan tarafından 2010 yılında üretimine geçilen UMTAS, ATAKhelikopterleriyle birlikte ortaya çıkan güdümlü füze ihtiyacını karşılamak için geliştirilmeye başlandı.
Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız

Ateşle ve unut sisteminin kullanıldığı ( füzenin fırlatıldıktan sonra operatör desteği olmadan hedefi vurması anlamına geliyor. Füzenin ateşlenmeden önce hedefe kilitlenmesi ve hedefin bilgilerini kendi belleğine kayıt etmesiyle başlar. )

Füze ateşlendikten sonra operatör müdahalesine gerek olmadan kilitlendiği hedefi, hedef hareket halinde olsa bile rahatlıkla vurabilir. ) UMTAS füzeleri kızıl ötesi pasif güdümleme teknolojisiyle öne çıkmaktadır.

Şu anda T-129 ATAK ve ANKA-B hava araçlarında UMTAS füzeleri kullanılmaktadır. UMTAS füzelerinin tüm hakları Türkiye’de olup, tüm hava koşullarında sorunsuz çalışabilen bu füzeler bazı ülkelere ihraç edilmektedir.

Zıpkın
Türkiye’nin ilk yerli Kaideye Manteli Stinger‘i (KMS) olan Zıpkın, ASELSANtarafından üretilmiştir. Zıpkın’ın geliştirme süreci bir hayli uzun ve sancılı olmuştur. Zıpkın KMS sistemi için ilk adım 1992 yılında atılmış olsa da, uçak savarın TSK envanterinde yerini alması ancak 20 Ekim 2004‘te gerçekleşmiştir.
Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız

ASELSAN tarafından tamamen yerli imkanlar kullanılarak üretilen Zıpkın, temel silah olarak atışa hazır 4 adet FIM-02 Stinger füzesi kullanmaktadır. Tüm fonksiyonları ASELSAN tarafından yazılan bir bilgisayar programı tarafından kontrol edilen Zıpkın, şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanılabilmektedir.

Arma
Türkiye’nin en donanımlı zırhlı aracı olan ARMA, Koç grubu bünyesindeki Otokar tarafından geliştirilmiştir. Geliştirilmiş gövdesi sayesinde mayına ve patlamalara karşı zarar görmeyen ARMA, nükleer ve biyolojik saldırılara karşı da dayanıklı.
Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız


Zıpkın
Türkiye’nin ilk yerli Kaideye Manteli Stinger‘i (KMS) olan Zıpkın, ASELSANtarafından üretilmiştir. Zıpkın’ın geliştirme süreci bir hayli uzun ve sancılı olmuştur. Zıpkın KMS sistemi için ilk adım 1992 yılında atılmış olsa da, uçak savarın TSK envanterinde yerini alması ancak 20 Ekim 2004‘te gerçekleşmiştir.


ASELSAN tarafından tamamen yerli imkanlar kullanılarak üretilen Zıpkın, temel silah olarak atışa hazır 4 adet FIM-02 Stinger füzesi kullanmaktadır. Tüm fonksiyonları ASELSAN tarafından yazılan bir bilgisayar programı tarafından kontrol edilen Zıpkın, şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanılabilmektedir.

Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız

 

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: gonyalı, vedat1966 ve PALA.


PALA.

PALA.

Üye
Konu için teşekkürler...
Fırtına obüsleri 25 km içinde çok isabetli atışlar yapmaktadır ama asıl menzili 40 km dir.
 
  • Beğen
Tepkiler: TheNightMare.
vedat1966

vedat1966

Üye
Kıbrıs savaşında Amerika Radarlar için hayati önemdeki malzemeleri vermeyince bir çok radarımız devre dışı kalmış yada tam kapasite ile çalışmamış.

Yapılanlar yeterli olmayabilir ancak tecrübe ve bilgi birikimi hiç bir yerden satın alınmaz. İleriki zamanlarda daha gelişmiş silahlar üreteceğimiz kesindir.

"Bize bizden başka dost yoktur.." Bu bilinçle çalışmaya devam etmeliyiz.

SM-N910F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
  • Beğen
Tepkiler: TheNightMare.
TheNightMare.

TheNightMare.

Moderator
    Konu Sahibi
Kıbrıs savaşında Amerika Radarlar için hayati önemdeki malzemeleri vermeyince bir çok radarımız devre dışı kalmış yada tam kapasite ile çalışmamış.

Yapılanlar yeterli olmayabilir ancak tecrübe ve bilgi birikimi hiç bir yerden satın alınmaz. İleriki zamanlarda daha gelişmiş silahlar üreteceğimiz kesindir.

"Bize bizden başka dost yoktur.." Bu bilinçle çalışmaya devam etmeliyiz.

SM-N910F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Daha bunlar dışında kamuoyuna duyurulmayan, gun yüzüne çıkarılmayan silahlar mevcut. 'Türkiye Cumhuriyeti bir kabile devleti değildir.'
 
  • Beğen
Tepkiler: gonyalı ve vedat1966
vedat1966

vedat1966

Üye
İnsanımız çok zeki ancak biraz haylaz. [emoji3][emoji3][emoji3][emoji3][emoji3][emoji3][emoji3][emoji3]

SM-N910F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
  • Beğen
Tepkiler: TheNightMare.


Üst Alt