Türkiye’nin İlk Yerli Uydusu 2019’da Hazır Olacak

Sponsorlu Bağlantılar

BRKTNL

BRKTNL

Üye
    Konu Sahibi
Türkiye’nin İlk Yerli Uydusu 2019’da Hazır Olacak
Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde gerçekleştirilen “Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri powered by TÜRKSAT” etkinliğinde önemli duyurular yapıldı. Türkiye’nin ilk yerli uydusu için tarih verildi.



Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (MÜSİAD) stratejik ortaklığında 11-12 Aralık 2015 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri powered by TÜRKSAT etkinliğine ilgi büyüktü. 6 bin 500 kişinin ziyaret ettiği etkinlikte 2 bin kişi de 8 ayrı salonda düzenlenen 20’yi aşkın paneli izledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın açılış törenlerini gerçekleştirdiği program birçok ilke sahne oldu. Dünyada ilk kez halka açık telekonferans ile TÜRKSAT 4B uydusundan İstanbul’da yapımı devam eden 3. Boğaz Köprüsü, 3. Havalimanı, Körfez Geçiş Köprüsü ve Ankara’da bulunan TAI Uydu Test Merkezi’ne canlı bağlantı gerçekleştirildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile kürsüden anlaşmaya vararak TÜBİTAK Uzay moderatörlüğünde üretilen 6A uydusunun bitiş tarihini 2019’un başına çekti.



Dev Projelerde Bitiş Tarihi Kesinleşti

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım 3.Havalimanı için bitiş tarihini T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve T.C. Başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun ortak doğum günü tarihi olan 26 Şubat 2018’e çekti. Körfez Geçiş Köprüsü’nün Nisan 2016 olan bitiş tarihi için tabliyelerin montajının Şubat 2016’da tamamlanması talimatını verdi. Bakan Yıldırım, 3. Köprü için montajı tamamlanmayan 17 tabliyenin tamamlanması için Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal’a Boğaz trafiğini kapatabileceği talimatını iletti.

SAHA İstanbul Yerli Uydu Parçalarına Talip Oldu

Yerli Uydu üretimi için bitirme tarihi öne çekilirken, parçaların üretimi konusunda Savunma ve Havacılık Kümelenmesi Derneği SAHA İstanbul Başkan Yardımcısı Halil Tokel, “Uydu ve Ekosistemi: Endüstri ve Teknoloji Açısından Bakış” panelinde yaptığı açıklamada “Türkiye’de 400 Bin sanayici var, biz bu sanayicilerimizin yeteneklerini biliyoruz. SAHA İstanbul olarak bitiş tarihinin hızlandırılması için gerekli parçaların üretilmesine talibiz” dedi. Etkinlikte varılan anlaşma ile TÜBİTAK Uzay, Türksat A.Ş. ve SAHA İstanbul yetkilileri Ocak ayında bir araya gelerek parçaların üretim sürecini belirleyecekler. SAHA İstanbul, TÜBİTAK Uzay ve Türksat A.Ş. arasında 200 milyon dolarlık bir yerlileşme çalışması yapılacağı öngörülüyor.

4.5G’de Yerli Devrim

12 Aralık Cuma günü gerçekleştirilen “4.5G Teknolojileri ve 5G Vizyonu” panelinde sunum yapan T.C. Cumhurbaşkanlığı Bilişim Başkanı Ali Taha Koç, 4.5G teknolojilerindeki yerlilik oranını açıkladı. Koç yaptığı sunumda, birinci yıl yüzde 35, ikinci yıl yüzde 40, üçüncü yıl ise yüzde 45 oranında yerli katkı kullanılması zorunluluğunu frekans kullanıcılarının taşıyacağını belirtti. Ayrıca Koç, yerli katkı oranında yüzde 10 KOBİ yerlilik şartı aranacağını vurguladı. Bu sayede sadece frekans kullanım hakkı için 2 milyar euro bedel ödenen 4.5 G Teknolojilerinde yerli devrim süreci başladı.

Afganistan ile e-Devlet Pazarlığı

e-Devlet Kapısı’nın yürütücüsü olan Türksat A.Ş. ile e-Devlet’ten sorumlu Afganistan Bakan Yardımcısı Wahabuddin Sadaat, Uydu Uzay ve Teknoloji Günleri’nde bir araya geldi. Afganistan’ın e-Devlet ihtiyaçları ve Türkiye’nin sunabileceği hizmetler masaya yatırıldı. Tarafların birçok konuda uzlaşmaya vardığı toplantıda imzanın 2016’da atılması planlanıyor. Projenin teknik bedeli 250 milyon dolar.

Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri Amerika ve Dubai yolcusu

Etkinlik Koordinatörü Hakan Kurt yaptığı açıklamada, “11-12 Aralık 2015 tarihleri arasında İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri’ne 6 bin 500 profesyonel katıldı. Etkinlikte 400’ü aşkın profesyonel iş görüşmesi gerçekleştirildi. 20 uluslararası panelin düzenlendiği etkinlikte, firmalar yeni sözleşmelere imza attı. Bu sayede Türkiye’nin stratejik sektörlerindeki gücünü artırdığımız gibi, mevcut algıyı da başarılı bir şekilde yönettik.” dedi. Kurt başarılı geçen etkinliğin önümüzdeki yıl Amerika ve Dubai’de de yapılma kararı alındığını söyledi.




Türkiye’nin İlk Yerli Uydusu 2019’da Hazır Olacak - MaxiCep
 


Üst Alt