".tr" uzantısı yönetmeliğe bağlandı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Burak

Üye
    Konu Sahibi
".tr" uzantısı yönetmeliğe bağlandı
ANKARA - Ulaştırma Bakanlığı, ".tr" uzantılı alan adları için yönetmelik düzenledi. İşte yönetmeliğin ayrıntıları: Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren İnternet Alan Adları Yönetmeliği, 5.11.2008 tarihinde yayımlanan 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununun 5., 34. ve 35. maddelerine dayanılarak hazırlandı.

EN AZ 2 EN FAZLA 63 KARAKTER
Yönetmeliğe göre, alan adlarının yapısı "a.b.tr" ve "a.tr' şeklinde olacak.
Başvuruda bulunulabilmesi için bir alan adının "a" kısmının;
a) Yalnız harfler (a-z), rakamlar (0-9) ve tire (-) işaretinden oluşması,
b) En az 2 en fazla 63 karakter uzunluğunda olması,
c) Tire (-) işareti ile başlamaması ve/veya bitmemesi,
ç) Yalnızca üçüncü ve dördüncü karakterlerin birlikte tire (-) olmaması,
d) Başkasına tahsisli olmaması,
e) Tahsise kapalı adlar listesinde yer almaması gerekecek.
tr: Ülkemizin ISO (International Organization for Standardization –Uluslararası Standardizasyon Örgütü) 3166 standardı ile belirlenen ve İnternet alan adlarında kullanılan kodu
b: “.tr” uzantılı İnternet alan adları altında tanımlanan alt alan adları
a: Yönetmelik hükümleri çerçevesinde kişilerin serbestçe belirlediği alanı
EN AZ 1 EN FAZLA 5 YIL İÇİN TAHSİS EDİLECEK
Alan adına sahip olmak üzere gerçek veya tüzel kişiler başvurabilecek. Birden fazla alan adı için başvuruda bulunulabilecek.
Kişiler başvuru için Kurumun İnternet sitesinde yer alan KK'lardan (Başvuru, yenileme, iptal gibi alan adları ile ilgili işlemlerin yapılmasına aracılık eden tarafı) birini tercih edecek.
Alan adı tahsisleri belgeli veya belgesiz olarak iki yöntemle yapılacak. Belgesiz alan adı tahsisinde "ilk gelen ilk alır" kuralı geçerli olacak. İlk gelenin tespitinde alan adı başvurusunun TRABİS'e (.tr ağ bilgi sistemi) ulaştığı zaman kaydı esas alınacak.
Belgeli alan adı tahsisi, ilgili bilgi ve/veya belgelerin başvuru sahibi tarafından KK'ya verilmesini ve bu bilgi ve/veya belgelerin TRABİS'e ulaştırılmasını müteakip yapılan tahsisler olacak.
Alan adı bir defada en az bir en fazla beş yıl süre için tahsis edilecek. KK, alan adının tahsis süresinin bitmesine asgari üç ay kala alan adı sahibini asgari elektronik posta yoluyla bilgilendirecek ve alan adı sahibinden yenileme işlemini gerçekleştirmesini talep edecek. Alan adları satılabilecek veya devredilebilecek.
Alan adları ile ilgili ihtilaflar alternatif olarak UÇHS'ler tarafından işletilen uyuşmazlık çözüm mekanizması vasıtasıyla çözülecek. Uyuşmazlık çözüm mekanizmasının işletilmesine ilişkin usul ve esaslar Kurum tarafından düzenlenecek.
Bu Yönetmelik çerçevesinde TRABİS faaliyete geçene kadar mevcut işleyiş devam edecek. en geç iki yıl içerisinde TRABİS faaliyete geçirilecek. Orta Doğu Teknik Üniversitesi bünyesinde bulunan Nic.tr (".tr" Alan Adları Yönetimi) TRABİS'in en kısa sürede faaliyete geçmesi için gerekli desteği sağlamakla ve ilgili tüm bilgi ve belgeleri Kuruma aktarmakla yükümlü olacak.

".tr" altında tanımlanan alt alanlar ise şöyle: “.com” “.net” “.biz” “.info” “.bbs” “.name” “.org” “.web” “.gen” “.av” “.tv” “.dr” “.k12” “.tel” “.bel” “.gov” “.edu” “.pol” “.tsk”
 
Cihandar

Cihandar

Üye
[ı][sıze=3], 5.11.2008 [/sıze][/ı]
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt