
Haberci
Üye
Süpermarket psikolojisine dikkat
ANKARA (A.A) - 20.10.2005 - Alışverişe aç karnına çıkmanın
sakıncalı olduğu belirtilerek, ekstra alışveriş gezilerinden
kaçınılması ve haftada bir veya iki kez alışveriş yapılması önerildi.
Merkezi Başkanlığı'nca hazırlanan raporda, ''süpermarket
psikolojisi''ne dikkat çekilerek, gıda ürünlerinin alışverişi
sırasında dikkat edilmesi gereken konulara işaret edildi.
''Binlerce besin çeşidi varken, ayırdığınız paranızla en iyi
beslenmeyi nasıl sağlarsınız? Eğitimli bir tüketici olun ve
planlayın'' uyarısıyla başlayan raporda, bilinçli bir alışveriş için
şu önerilerde bulunuldu:
-Alışveriş listesi hazırlayın ve buna sadık kalın.
-Ekstra alışveriş gezilerinden kaçının. Mümkünse haftada bir veya
iki kez alışveriş yapın.
-Açken alışveriş yapmamaya çalışın.
-Taze meyve ve sebzeleri mevsiminde alın.
-Alışveriş yaparken besin etiketlerini okuyun.
-Ekonomik boy veya aile paketlerini kullanılabilecekseniz alın.
-Süpermarket raflarındaki birim fiyatlara bakarak karşılaştırma
yapın.
-Marketler arasındaki fiyatları karşılaştırın.
-Mümkünse indirim günlerinden yararlanın.
-Bozulabilecek ürünleri en yüksek kalitede olduğu süre içerisinde
tüketilecek kadar alın.
-Sakin zamanlarda alışveriş yapın.
-Kasada dikkatli olun, indirimli ürünlerin raf etiketinde
yazıldığı gibi olduğunu görün.
-SORUMLULUK TÜKETİCİNİN-
Besinlerin güvenli olarak tüketilmesinin tüketicinin
sorumluluğunda olduğu kaydedilerek, şunlara dikkat çekildi:
-Donmuş besinler katı, soğutucudaki besinler soğuk olmalıdır.
Donmuş besinler çözülme belirtileri göstermemelidir. Ambalajda delik,
yırtık veya açık köşeler olmamalıdır.
-Güvenlik kapakları ve düğmeleri kontrol edilmelidir.
-Şişmiş, hasar görmüş paslanmış veya çentikli konserveler
alınmamalıdır.
-Son kullanım tarihine dikkat edilmelidir.
-Et, kümes hayvanı ve deniz ürünleri gibi bozulabilen ürünler
ödeme yapılmadan önce en son alınmalıdır.
-Ödeme sırasında soğuk besinler birlikte paketlenmelidir.
-SAKLAMA VE DEPOLAMA KOŞULLARI-
Raporda, gıda güvenliğinin sağlanması açısından saklama ve
depolamanın da önemine işaret edildi.
Buna göre, tahıl, kurubaklagil, şeker gibi kuru gıdaların
karanlık, kuru ve serin ortamda depolanması, 1-2 gün içinde
tüketilmeyecek et, tavuk ve balığın, birer yemeklik miktarlarda ve
yassı bir şekilde paketlenmiş olarak dondurulması gerekiyor.
Çözdürme işleminin buzdolabında yapılması, çözdürülmüş gıdaların
yeniden dondurulmaması, tüketilmemiş et yemeklerinin buzdolabında 1-2
günden, etsiz yemeklerin ise 3-4 günden fazla bekletilmemesi, bu
yemeklerin tüketilecek kadar ısıtılması ve sebze yemeklerinin günlük
pişirilmesi gereğine de dikkat çekildi.
-HAZIRLAMA, PİŞİRME VE SERVİS-
Raporda, güvenli gıda tüketiminin sağlanması açısından hazırlama,
pişirme ve servis aşamasında, tüketicilerin dikkat etmeleri gereken
noktalara da yer verildi.
Gıdalar hazırlanırken, pişirilirken ve servisi yapılırken ellerin
sürekli temiz olması gerektiği ifade edilerek, gıdaların hazırlandığı
ve pişirildiği alanların, kullanılan araç ve gereçlerin temiz
olmalarının önemi vurgulandı.
Raporda şu uyarılarda bulunuldu:
-Meyve ve sebzeler akan su altında iyice yıkanmalı, gerekirse
yıkama fırçası kullanılmalıdır.
-El, çiğ et, tavuk, balık ve yumurtaya dokunduktan sonra mutlaka
yıkanmalıdır.
-Uygun sıcaklık ve sürede pişirilmemiş hayvansal gıdalar,
potansiyel tehlikeli gıdalar olup, etin iç sıcaklığı en az 75
santigrat dereceye ulaşmalıdır.
-Bozulduğundan kuşkulanılan gıdalar tüketilmemelidir.
-Tüketilmemiş yemekler yeniden ısıtılırken en az 75 santigrat
dereceye ulaşmalıdır,
-Küflenmiş gıdalar ve temizliğinden kuşku duyulan sulardan uzak
durulmalıdır.
(SBK-FK)
10:20 20/10/05
sakıncalı olduğu belirtilerek, ekstra alışveriş gezilerinden
kaçınılması ve haftada bir veya iki kez alışveriş yapılması önerildi.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'nca hazırlanan raporda, ''süpermarket
psikolojisi''ne dikkat çekilerek, gıda ürünlerinin alışverişi
sırasında dikkat edilmesi gereken konulara işaret edildi.
''Binlerce besin çeşidi varken, ayırdığınız paranızla en iyi
beslenmeyi nasıl sağlarsınız? Eğitimli bir tüketici olun ve
planlayın'' uyarısıyla başlayan raporda, bilinçli bir alışveriş için
şu önerilerde bulunuldu:
-Alışveriş listesi hazırlayın ve buna sadık kalın.
-Ekstra alışveriş gezilerinden kaçının. Mümkünse haftada bir veya
iki kez alışveriş yapın.
-Açken alışveriş yapmamaya çalışın.
-Taze meyve ve sebzeleri mevsiminde alın.
-Alışveriş yaparken besin etiketlerini okuyun.
-Ekonomik boy veya aile paketlerini kullanılabilecekseniz alın.
-Süpermarket raflarındaki birim fiyatlara bakarak karşılaştırma
yapın.
-Marketler arasındaki fiyatları karşılaştırın.
-Mümkünse indirim günlerinden yararlanın.
-Bozulabilecek ürünleri en yüksek kalitede olduğu süre içerisinde
tüketilecek kadar alın.
-Sakin zamanlarda alışveriş yapın.
-Kasada dikkatli olun, indirimli ürünlerin raf etiketinde
yazıldığı gibi olduğunu görün.
-SORUMLULUK TÜKETİCİNİN-
Besinlerin güvenli olarak tüketilmesinin tüketicinin
sorumluluğunda olduğu kaydedilerek, şunlara dikkat çekildi:
-Donmuş besinler katı, soğutucudaki besinler soğuk olmalıdır.
Donmuş besinler çözülme belirtileri göstermemelidir. Ambalajda delik,
yırtık veya açık köşeler olmamalıdır.
-Güvenlik kapakları ve düğmeleri kontrol edilmelidir.
-Şişmiş, hasar görmüş paslanmış veya çentikli konserveler
alınmamalıdır.
-Son kullanım tarihine dikkat edilmelidir.
-Et, kümes hayvanı ve deniz ürünleri gibi bozulabilen ürünler
ödeme yapılmadan önce en son alınmalıdır.
-Ödeme sırasında soğuk besinler birlikte paketlenmelidir.
-SAKLAMA VE DEPOLAMA KOŞULLARI-
Raporda, gıda güvenliğinin sağlanması açısından saklama ve
depolamanın da önemine işaret edildi.
Buna göre, tahıl, kurubaklagil, şeker gibi kuru gıdaların
karanlık, kuru ve serin ortamda depolanması, 1-2 gün içinde
tüketilmeyecek et, tavuk ve balığın, birer yemeklik miktarlarda ve
yassı bir şekilde paketlenmiş olarak dondurulması gerekiyor.
Çözdürme işleminin buzdolabında yapılması, çözdürülmüş gıdaların
yeniden dondurulmaması, tüketilmemiş et yemeklerinin buzdolabında 1-2
günden, etsiz yemeklerin ise 3-4 günden fazla bekletilmemesi, bu
yemeklerin tüketilecek kadar ısıtılması ve sebze yemeklerinin günlük
pişirilmesi gereğine de dikkat çekildi.
-HAZIRLAMA, PİŞİRME VE SERVİS-
Raporda, güvenli gıda tüketiminin sağlanması açısından hazırlama,
pişirme ve servis aşamasında, tüketicilerin dikkat etmeleri gereken
noktalara da yer verildi.
Gıdalar hazırlanırken, pişirilirken ve servisi yapılırken ellerin
sürekli temiz olması gerektiği ifade edilerek, gıdaların hazırlandığı
ve pişirildiği alanların, kullanılan araç ve gereçlerin temiz
olmalarının önemi vurgulandı.
Raporda şu uyarılarda bulunuldu:
-Meyve ve sebzeler akan su altında iyice yıkanmalı, gerekirse
yıkama fırçası kullanılmalıdır.
-El, çiğ et, tavuk, balık ve yumurtaya dokunduktan sonra mutlaka
yıkanmalıdır.
-Uygun sıcaklık ve sürede pişirilmemiş hayvansal gıdalar,
potansiyel tehlikeli gıdalar olup, etin iç sıcaklığı en az 75
santigrat dereceye ulaşmalıdır.
-Bozulduğundan kuşkulanılan gıdalar tüketilmemelidir.
-Tüketilmemiş yemekler yeniden ısıtılırken en az 75 santigrat
dereceye ulaşmalıdır,
-Küflenmiş gıdalar ve temizliğinden kuşku duyulan sulardan uzak
durulmalıdır.
(SBK-FK)
10:20 20/10/05