Süper kupayı da aldık

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
qurbuz

qurbuz

Üye
    Konu Sahibi
Süper kupayı da aldık

Avrupa Süper Kupası fikri ilk olarak 1972 yılında Hollanda’nın De Telegraaf gazetesi muhabirlerinden Anton Witkamp tarafından ortaya atılmıştı. Amaç Avrupa’da o sezon iki büyük kupayı kazanmış takımı karşı karşıya getirerek sansasyonel bir finalle futbol dünyasını renklendirmekti. Witkamp tarafından bu fikrin ortaya atıldığı günler tam da Hollanda kulüp futbolunun özellikle de Ajax’ın altın yıllarını yaşadığı zamanlardı. Witkamp’ın asıl amacı Avrupa’nın en iyi futbol takımını belirleyecek yeni bir organizasyonu hayata geçirmekti. Witkamp’ın fikri o zamanki adlarıyla Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ve Avrupa Kupa Galipleri Kupası şampiyonlarının karşılaşması olarak hayata geçecekti. Ancak UEFA başkanının izin vermemesi yüzünden gerçekleşmeyecekti. Bunun nedeni de Kupa Galipleri Kupasını o sezon kazanan Glasgow Rangers’ın taraftarlarının olumsuz hareketleri yüzünden Avrupa kupalarından bir yıl boyunca men edilmesiydi. UEFA desteklememesine rağmen kupa maçı De Telegraaf gazetesinin finansal desteğiyle iki maç üzerinden oynanmış ve ilk Avrupa Süper Kupasını kazanan takım Ajax olmuştu. Bir anlamda o günlerde Avrupa futbolunu domine eden Hollandalıların öncülüğünde ve deyim yerinde ise de facto bir tarzda bu kupa hayata geçirilmiş oluyordu. Sonraki yıllarda kupa ilgi görmesi üzerine UEFA tarafından da desteklenmeye başlayacak ve Süper Kupa böylece resmiyet kazanacaktı.

2000 yılına gelindiğinde ise söz konusu kupanın finalinde bir Türk takımı da yer alacaktı. Çok uzun zaman hayal bile edilemeyen işler gerçeğe dönüşecek ve Galatasaray, 2000 yılında UEFA Kupası’nı kazanacaktı. Dolayısıyla da o yılın Avrupa Şampiyonlar Ligi şampiyonu Real Madrid ile Süper Kupa finalini oynamaya da.

Tarihler 25 Ağustos 2000’i gösteriyordu. Galatasaray, Fatih Terim’in ardından Lucescu ile çıktığı bu ilk ciddi uluslararası sınavında o sezon elde ettiği başarıların tesadüf olmadığını bir kez daha göstermenin çabası ve gayreti içinde olacaktı. O güne değin tüm kupaları kazanmış olan ama müzesinde Süper Kupa’sı olmayan Real Madrid ise bu kupayı kazanarak koleksiyonu tamamlamanın peşindeydi. Avusturya’lı Günther Benko, Egon Bereuter Markus Mayr hakem üçlüsünün yönettiği maç gelenekselleştiği üzere Monaco’nun II. Louis Stadı’nda oynanmıştı.

Takımların ilk onbirleri ise şu isimlerden oluşacaktı.

Real Madrid
Casillas, Geremi, Ivan Campo, Iván Helguera, Roberto Carlos, Albert Celades, Claude Makelele, Luís Figo, Guti, Sávio, Raúl

Galatasaray
Taffarel, Bülent, Popescu, Capone, Hakan, Okan, Emre, Hagi, Suat, Ümit, Mario Jardel

Maça Galatasaray’ın vuruşuyla başlanmıştı. Galatasaray maça sanılanın ve beklenenin aksine atak bir futbol sergileyerek başlamış ve bilhassa Hagi ile birkaç önemli pozisyon da bulmuştu. Bu arada Real Madrid de Roberto Carlos ve Raul ile pozisyonlar bulmuşsa da bunlardan yararlanamamıştı. Karşılaşmanın 40. dakikasındaysa Okan’ın pasıyla ceza alanına giren Hakan Ünsal düşürülünce hakem penaltı noktasını göstermiş, atışı kullanan Jardel de ilk yarının skorunu belirlemişti. Galatasaray 1 - Real Madrid 0

İkinci yarı başladığında Real Madrid baskılı gibi görünse de Galatasaray kalesinde ciddi bir tehlike üretemeyecekti.. Bilhassa Roberto Carlos, Raul ve Geremy pozisyonlara giren isimler olsa da Real bunlardan bir sonuç alamayacaktı. Galatasaray ise oyunu sağlam bir defans eşliğinde orta alana yıkarak zamana oynayacaktı. Başarılı olmak üzere olan bu taktik 78. dakikada biraz da hakemin zorlama yorumuyla çaldığı penaltı üzerine bozulacaktı. Suat’ın topa elle müdahale ettiğine hükmeden hakem penaltıyı verecek, Raul de skoru eşitleyecekti. Bu arada Figo’nun bir şutu direkten dönerken, normal süre de 1-1 berabere sona erecekti.

Ardından da uzatma devrelerine geçilecekti. Herkes Galatasaray’ın sıkı bir defans eşliğinde işi penaltılara götürmeye çalışacağını beklese de Galatasaray tahminlerin aksine atak bir futbol sergileyecek ve bunun karşılığını da 103 dakikada alacaktı. Fatih Akyel, Hakan Ünsal’dan aldığı topla orta sahadan ceza alanına yaklaşacak ve yerden sert bir orta kesecekti. Real Madrid defansının kademeyi kaybettiği bir anda adı o günlerde kupanınki gibi süper lakabıyla özdeşleşen Mario Jardel de gelişine vuracaktı. 2-1.Ağlara giden top altın gol olarak maça noktayı koyarken Galatasaray da altın bir zafere daha imza atacaktı.

Süper Kupa artık Galatasaray’ındı. UEFA Kupası’nın ardından hem de Real Madrid gibi bir efsane karşısında bu kupa kazanılacaktı. Belki bir prestij kupasıydı bu kupa. Ama böylesi bir rakip karşısında kazanılmış olması dolayısıyla Galatasaray’ın elde ettiği başarıların büyüklüğünü göstermesi açısından apayrı bir öneme sahipti.
Galatasaray, 2000 yılında Avrupa’nın zirvesindeydi. Olmaz denilenler olmuş, hayaller gerçeğe dönmüştü…

UEFA SÜPER KUPA TARİHİ
2007 AC Milan

2006 Sevilla FC
2005 Liverpool FC
2004 Valencia CF
2003 AC Milan
2002 Real Madrid CF
2001 Liverpool FC
2000 Galatasaray
1999 S.S. Lazio
1998 Chelsea FC
1997 FC Barcelona
1996 Juventus
1995 AFC Ajax
1994 AC Milan
1993 Parma FC
1992 FC Barcelona
1991 Manchester United FC
1990 AC Milan
1989 AC Milan
1988 KV Mechelen
1987 FC Porto
1986 FC Steaua Bucureşti
1984 Juventus
1983 Aberdeen FC
1982 Aston Villa FC
1980 Valencia CF
1979 Nottingham Forest FC
1978 RSC Anderlecht
1977 Liverpool FC
1976 RSC Anderlecht
1975 FC Dynamo Kyiv
1973 AFC Ajax
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt