Somali'de Türk doktorlara büyük sevgi

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
HeiLmasTer®

HeiLmasTer®

Üye
    Konu Sahibi
Somali'de Türk doktorlara büyük sevgi
Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) ve Ümit Hekimleri Derneği'nin (ÜHDER) organizasyonuyla yardım için Somali'ye gelen gönüllü Türk doktorlar, burada engin bir Türkiye sevgisi ile karşılaştı.

Siz onları iç savaşın kol gezdiği, açlığın ve susuzluğun hüküm sürdüğü, iç çatışmaların ve kabile savaşlarının çoğu çocuk binlerce kişinin ölümüne yol açtığı bir ülke olarak biliyorsunuz. Ama onlar sizi Osmanlı'ya karşı besledikleri hislerle seviyorlar. Sizleri onların torunları olarak görüp bağırlarına basarak, "Sizin cumhurbaşkanınız bizim de cumhurbaşkanımız, sizin başbakanınız bizim de başbakanımız" diyecek kadar sahipleniyorlar. Afrika'nın boyunuzu olarak da bilinen; ama dünyanın en güvensiz ülkesi olması ve korsanlarıyla ünlenen Somali, Türkiye'ye karşı derin bir muhabbet besliyor.

Türk doktorlar, burada kırık kalçayla aylarca yaşayan, doğduğunda sahip olduğu hastalığı ölene kadar taşıyan, ağzındaki bütün dişleri çektirecek kadar Türk doktorlarına güvenen hastaların yanı sıra engin bir Türkiye sevgisi ile karşılaştı. ÜHDER Başkanı Uzman Doktor Özdal Etlik, karşılaştıkları sevgiyi bir Somali'nin ağzından duyduğu şu cümlelerle özetliyor: "Sizler Osmanlı torunlarısınız. Dedeleriniz 100 yıl önce buradaydı. Ama sonra gittiler. Aradan geçen onca zamana rağmen sizler yeniden geldiniz. Çok mutluyuz, sevinçliyiz."

Özdal Etlik, bu cümleleri aktarırken bu duyguların sadece sözde kalmadığını; insanların gözlerindeki ışıltıda da görüldüğünü söylüyor. Bu cümlelerin Puntland eyaletinin birkaç bakanın bulunduğu bir toplantıda sarf edildiğini belirten Dr. Etlik, aynı toplantıda bir başka kişinin ise "Sizin liderlerinizi bizim liderlerimiz olarak görüyoruz. Sizin cumhurbaşkanınızı kendi cumhurbaşkanımız, sizin başbakanınızı kendi başbakanımız olarak görüyoruz. Türkiye çok büyük bir ülke. Sizin liderliğinize sadece Somali'nin değil tüm dünyanın ihtiyacı var" diye konuştuğunu aktarıyor. Somalili yetkililer temennilerini ise şöyle aktarıyor: "Sizler büyük ülkenin büyük insanlarısınız. Dedeleriniz büyük işler yaptı, inşallah sizler de büyük işler başaracaksınız."

DOKTORLARIN RESİMLERİNİ CEP TELEFONLARINA DUVAR KAĞIDI YAPIYORLAR

ÜHDER Başkanı, bu duyguların sadece sözde de kalmadığının altını çiziyor. Puntland eyaletinin Galkayo şehrindeki Puntland Bölge Hastanesi'nde kurdukları kampta tedavi ettikleri hastaların yüzlerinde bu sözlerden daha öte bir duygu gördüklerini dile getiriyor.
Bu sevginin bir somut örneğini ise Sakarya Üniversitesi Hastanesi Ortopedi Ana Bilim Dalı bölümünden Doçent Doktor Kamil Köse Çağrı anlatıyor. Sadece hastaların değil az sayıdaki hastane çalışanlarının da kendilerine karşı anlatılmaz bir sevgi beslediğini kaydeden Çağrı, bir hemşirenin kendisinin fotoğrafını çekerek, cep telefonuna duvar kağıdı yaptığını aktarıyor.

BİN KİLOMETRE ÖTEDEN TEDAVİ İÇİN GELİYORLAR

Gönüllü Türk doktorlar, Somali'de bu güzel sahnelerin yanında "yürekler dolusu" acı taşıyan sahnelerle de karşılaşıyorlar. Dr. Kemal Köse Çağrı, ayağı yıllar önce yaralanmış; fakat tedavi edilmediği için iltihap akıntısı başlamış bir hastasını anlatıyor. Yıllarca topallamak zorunda kalan bu hastanın imkansızlıklar yüzünden tedavi edilemediğini belirten Çağrı, karşılaştığı bir ilginç vakanın ise kalça kırığı vakaları olduğunu söylüyor. Normalde tedavi edilmeyen kalça kırıklıklarının hastayı yatağa bağladığına ve ölüme sebep olduğuna dikkat çeken Dr. Çağrı, burada ise kalçası kırılan hastaların yıllarca tekerlekli sandalyede yürümüş olduğunu gördüklerini aktarıyor. Çağrı, bu uzun yaşam süresini ise insanların beklentilerinin düşük olmasına ve bu yüzden de vücutlarının kolay pes etmemesine bağlıyor.
Doktor Çağrı, kendisine tedaviye gelen bir hasta için ameliyat listesinde yer olmadığını söylediğinde de ilginç bir durumla karşılaşmış. Kendisinin 1000 kilometre öteden geldiğini söyleyen hasta geri dönerse bir daha asla gelemeyeceğini, sırf Türk doktorları duyduğu için buraya geldiğini söylemiş. ÜHDER Başkanı Özdal Etlik, kendisinin de Türk doktorlara tedavi olabilmek için iki gecedir hastane yakınlarında yattıklarını söyleyen hastalarla karşılaştıklarını aktarıyor.

TÜRK DOKTORLAR BBC SOMALİA'DA

Türk doktorların Somali'ye gelişi ülkede geniş yankı uyandırdı. BBC Somalia gibi ülke genelinde yayın yapan televizyon kanalları, doktorların gelişine ilişkin haberlere geniş yer ayırdı. Uzaktaki hastaların da doktorlardan haberdar olmasını sağladı.

Puntland eyaleti Sağlık Bakanı Ali Abdallah Warsame de 1930'larda kurulan bölge hastanesinin tarihinde hiç böyle bir yoğunluk yaşamadığını vurguluyor. Türk doktorların gelişiyle yine eyalette belki de ülkede bir ilk yaşanmış ve Amal Bankası'nın sahibi hastaneye 10 bin dolar bağışlamış.

30 DİŞİNİ BİRDEN TÜRK DOKTORA ÇEKTİRDİ

ÜHDER Başkanı Etlik, bu teveccühün Türklere olan güvenden kaynaklandığını belirtirken, bunun somut örneğini ise Diş Hekimi olarak organizasyonda yer alan Özcan Laçin veriyor. Laçin, tedavi ettiği 30 yaşındaki bir kadının Türk doktorlara olan güveninden dolayı, daha önce başka doktorların alınması gerektiğini söylediği ama kendisinin aldırmadığı 30 dişini kendisine çektirdiğini kaydediyor.

PUNTLAND SAĞLIK BAKANI: TÜRK HALKINA TEŞEKKÜRLER

Organizasyonla ilgili konuşan Puntland eyaleti Sağlık Bakanı Ali Abdallah Warsame de Türk yönetimine, halkına, organizasyonu gerçekleştiren UHDER'e ve ekiple birlikte gelen medya mensuplarına teşekkür ediyor. Warsame, "İlk önce Galkoya'dan başlayan ve Puntland'ın diğer şehirlerinde devam edecek olan bu insani yardımın gelmesinden dolayı çok mutluyuz." diye konuşuyor. Türkiye halkının dikkatini Somali halkının çok ihtiyaçları olduğuna çekmek istediklerini aktaran Warsame, sağlık konusunda çok ciddi bir sorun içerisinde olduklarını belirtiyor.

"Altyapımızın inşa edilmesine ve güçlendirilmesine ihtiyacımız var. İnsan kapasitesinin geliştirilmesine, sağlık malzemelerine ihtiyacımız var." diyen Sağlık Bakanı, Türkiye'nin, özellikle de ÜHDER'in Somali halkına çok katkı sağlayacağına inandıklarını ifade ediyor.
Türk doktorlar, daha ilk geldikleri günde kendileri için havaalanında sıcak bir karşılama düzenleyen insanların ülkesinde 3 Kasım'a kadar kalacak. İlk iki günde bine yakın hasta tedavi eden ve 100'e yakın operasyon gerçekleştiren 20 doktor, Galkayo'dan sonra eyaletin başkenti Garowe'ye geçti ve burada çalışmalarını sürdürüyor. Doktorlar, 3 Kasım'da Türkiye'ye dönecek.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

yavuzkaraca
Cevap
2
Görüntüleme
496
yavuzkaraca
Haydar
Cevap
2
Görüntüleme
421
HaqperesT
BESTGEOGRAPHER
Cevap
0
Görüntüleme
552
BESTGEOGRAPHER
Cevap
3
Görüntüleme
417
Tuba.Erva


Üst Alt