Soğuk Savaş'tan sonra bir ilk

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
doctorrr

doctorrr

Üye
    Konu Sahibi
Soğuk Savaş'tan sonra bir ilk
Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana Çin bir "ilk"e imza attı. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin, en çok silah satan ilk 5 ülke arasına da ismini yazdırdı. Soğuk Savaş sonrası ilk 5 listesi delindi. Çin, İngiltere'yi liste dışı bıraktı.



İsveç merkezli Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (Sipri) 2008-2012 yılları arasında, dünyanın silahlanma raporunu açıkladı.

Sipri'nin raporunda sürpriz olarak öne çıkan ülke ise Çin oldu. Çin son 5 yıl içerisinde silah satışını yüzde 162 artırırak, en fazla silah ihraç eden ilk 5 ülke arasına girmeyi başardı.

Çin üretimi silahları satın alan ülkeler ise yüzde 55 ile Pakistan, yüzde 8 ile Myanmar ve yüzde 7'le Bangladeş oldu. Silah ihracatının yaklaşık yüzde 75'ini Asya ülkelerine gerçekleştiren Çin, dünya silah satışındaki payını da yüzde 2'den yüzde 5'e çıkardı.

En fazla silah ithal eden ülke sıralamasında ise, Çin, Hindistan'ın ardından ikinci oldu. Çin'in en çok silah satın aldığı ülkeler de, yüzde 69 Rusya, yüzde 13 Fransa ve yüzde 10 ile Ukrayna oldu.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün raporuna göre, 2008-2012 yılları arasında en fazla silah satan ilk 5 ülke ise şöyle oluştu:

ABD (Yüzde 30), ABD'nin en fazla silah satığı ülke yüzde 12'lik oranla Güney Kore oldu. Güney Kore'yi yüzde 10'la Avustralya ve yüzde 7 ile Birleşik Arap Emirlikleri takip etti.

Dünyanın ikinci büyük silah ihracatçısı ise yüzde 26'lık oranla Rusya oldu. Rusya'dan silah satın alan ilk üç ülke ise, yüzde 35'le Hindistan, yüzde 15'le Çin ve yüzde 14'le Cezayir oldu.

Dünyanın üçüncü büyük silah satıcısı da Almanya oldu. Almanya'nın en fazla silah sattığı ülke ise, büyük bir ekonomik kriz yaşayan Yunanistan. Almanya silah satışının yüzde 10'nu Yunanistan'a, yüzde 10'nu Güney Kore'ye ve yüzde 8'ini de İspanya'ya gerçekleştirdi.

Dünyanın en fazla silah satan 4 ülkesi yine bir Avrupa ülkesi olan Fransa. Dünya silah satışının yüzde 6'sını gerçekleştiren Fransa'nın en iyi müşterisi yüzde 21'le Singapur, yüzde 12 ile Çin ve yüzde 10 ile Fas.

Bu yıl İngiltere'yi ilk 5'in dışına iten Çin, dünya silah satışının yüzde 5'ini gerçekleştirdi. Çin'in en iyi müşterileri ise sırasıyla yüzde 55'le Pakistan, yüzde 8 ile Myanmar ve yüzde 7 ile Bangladeş oldu.



YÜZDE 17 ARTIŞ

Sipri'nin raporuna göre, 2008-2012 yılları arasında silah satışı bir önceki 5 yıllık döneme (2003-2007) göre yüzde 17 oranında artış gösterdi.



İSRAİL ÖNDE GİDİYOR

İnsansız hava araçları, dünya silah satışının en önemli kalemlerinden biri olmaya başladı. 2008-2012 yılları arasında 12 ülke, 31 ülkeye 353 insansız hava aracı sattı. En fazla insansız hava aracı satan ülke ise 114 adetle İsrail oldu. ABD 76, İtalya ise 40 adet insansız hava aracı sattı.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt