Şoförlere çay-kahve Uyarısı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haberci

Haberci

Üye
    Konu Sahibi
Şoförlere çay-kahve Uyarısı
En çok şoförler tarafından aşırı miktarda tüketilen kahve ve çayın uykusuzluk kadar tehlikeli olduğu ortaya çıktı.
<div align="center"></div>
Türkiye&#8217;de alkol ve uyuşturucu kullanan şoförler trafik ekipleri tarafından denetlenirken yorgun ve uykulu şoförler ile ilgili bir çalışma bulunmuyor. Bu durum ise çok sayıda kazanın yaşanmasına sebep oluyor. Şoförlerin direksiyon başında uyanık kalmaları için uyguladıkları yöntemlerden biri de bol miktarda çay ve kahve tüketmek.

Ancak Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmet Kırpınar, kahve ve çayın anlık etki yapacağını, uykusuzluğu ortadan kaldırmak için mutlaka dinlenilmesi gerektiğini söylüyor. Şoförler tarafından fazla miktarda tüketilen uyarıcı maddelerin vücudun biyolojik dengesini bozacağına dikkat çeken Kırpınar, &#8220;Fazla miktarda tüketilen uyarıcı içecekler aşırı uyanıklığa neden oluyor. Aşırı uyanıklık da uykusuzluk kadar tehlikelidir. Şoföre verdiği geçici cesaret ve iyimserlik sıkıntılara yol açar. Uykusuzluğu giderdiğini düşünen şoför, aşırı hız yapmaya dahi kalkar.&#8221; diyor.

Şoförlerin ilk görüşte uykulu olduklarının anlaşılamayacağını kaydeden Kırpınar, &#8220;Gece yolculuğuna çıkanlar birkaç gün dinlendikten sonra direksiyona geçmeli. Uyku düzensizliği söz konusu olduğunda uyku molası verilmeli.&#8221; şeklinde konuşuyor. Gazi Üniversitesi (GÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Kazaların Çevresel ve Teknik Araştırması Bölümü Başkanı Doç. Dr. Can Balas ise kahve ve çay içme gibi uygulamaların kısa süreli etki yapacağını belirterek, şunları söyledi: &#8220;Şoförler arasında yapılan bir araştırmada, kazaların meydana gelmesindeki nedenler arasında yüzde 24 ile alkollü araç kullanma, yüzde 22 ile hatalı sollama ve yüzde 17 de yorgun ve uykusuz olarak araç yola çıkma geliyor. Araştırmada uykusuz sürücülerin reflekslerinde yavaşlama meydana geldiğini aktaran Balas, &#8220;Ağır vasıta sürücüleri 8 saat de uyusa yine de uykusunu alamaz. Söz konusu sürücülerin önce bu hastalığını tedavi ettirmesi gerekir.&#8221; diye konuştu. Emniyet&#8217;de şoförlere şu tavsiyelerde bulundu: Uzun yola çıkmadan önce uyku ihtiyacınızı giderin. Uyku getirici etkisi olan ilaç tedavisi süresince araç kullanmayın. Uzun süreli araç kullanırken her 100-150 kilometrede 10 dakika mola verin. Yorgunluk hissettiğinizde 15-20 dakika uyku molası verin.

Gece çalışmak vücudun biyolojik saatini bozuyor

Kuzey Carolina Üniversitesi ve Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar, geceleri çalışmanın, ışıklar ve televizyon açık iken uyumanın vücudun biyolojik saatini devre dışı bırakarak çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi. Yaratıcılıkla ilgili işler için sabah saatlerinin verimli olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Sancar, &#8220;Öğleden sonraları fiziksel faaliyetler için günün en uygun saatleridir.&#8221; dedi.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt