Selçuk Baran (1933 - 1999)

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

OğuzcanAbi

Üye
    Konu Sahibi
Selçuk Baran (1933 - 1999)
Selçuk Baran, 1933 yılında Ankara'da doğdu. Ankara Kız Lisesi'ni ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni üstün derecelerle bitirdi. 1958-1968 yılları arasında aynı fakültenin Banka ve Ticaret Hukuku Enstitüsü'nde kurs müdürlüğü yaptı ve daha sonra yayın müdürlüğü görevini sürdürdü. 1987-1993 yıllarında TRT1 İstanbul Radyosu'nda radyo oyunları yazdı.

Selçuk Baran'ın 'Türkan Hanım' adlı oyunu Devlet Tiyatrosu'nda sahnelendi. İlk hikayesi 'Çocuğun Biri' Yeditepe dergisinde yayınlandıktan sonra çalışmalarına hız verdi. Türk dili, oluşum, Argos gibi dergilerde yer alan hikayelerinin yanında ilk kitabı olan 'Haziran' ile 1973 yılında Türk Dil Kurumu Hikaye ödülünü kazandı. 1974 ve 1979 yıllarında sırasıyla Bir Solgun Adam ve Bozkır Çiçekleri ile Milliyet Yayınları Roman Yarışması'nda mansiyon, 1978'de ise Anaların Hakkı ile Sait Faik Hikâye Armağanı kazandı.

Baran öykü, romanın ve tiyatro oyunlarının yanı sıra bir çocuk kitabı yazdı ve Roald Dahl'ın Charlie'nin Büyük Cam Asansörü isimli kitabının çevirisini yaptı. Yazarın yıllar önce yazdığı Güz Gelmeden adlı romanı, ölümünden sonra yayımlandı. Hakkında Dr. Ayfer Yılmaz tarafından yazılmış Hüzün Mevsiminde Bir Yazar: Selçuk Baran ve Eserleri adlı akademik bir çalışma da mevcuttur. Eser "Her Dilde Yayıncılık" tarafından basılmıştır.

Selçuk Baran, 1999 yılında Ankara'da hayata veda etmiştir.

Eserleri
Haziran
Anaların Hakkı
Kış Yolculuğu
Tortu
Yelkovan Yokuşu
Arjantin Tangoları
Bir Solgun Adam
Bozkır Çiçekleri
Güz Gelmeden
Porselen Bebek
Charlie'nin Büyük Cam Asansörü
Türkân Hanım
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt