Saddam'ın sağ kolu da asılacak

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
HeiLmasTer®

HeiLmasTer®

Üye
    Konu Sahibi
Saddam'ın sağ kolu da asılacak
Irak Yüksek Mahkemesi, devrik lider Saddam Hüseyin rejiminin Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tarık Aziz'i, asılarak idam cezasına çarptırdı. Irak Yüksek Mahkemesi dün açıkladığı kararında Tarık Aziz'i, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin de üyesi bulunduğu, Şii Dava Partisi mensuplarının yakalanarak idam edilmesine katılmaktan suçlu buldu. Kabinesindeki tek Hıristiyan üye olmasına rağmen Saddam Hüseyin'in sağ kolu olmayı başaran 74 yaşındaki Aziz'in cezasının ne zaman infaz edileceği konusunda ise mahkemeden bir açıklama yapılmadı. Aziz'in 30 gün içinde temyize gitme hakkı bulunuyor. İnfazın yerine getirilmesi için mahkeme kararının Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani tarafından da onaylanması gerekiyor. Irak haber ajansı Sumeria News, Aziz ile birlikte Saddam'ın özel sekreteri Abdulhamid Hammud ve eski İçişleri Bakanı Saadun Şakir'in de idama mahkum edildiğini bildirdi.

EL MALİKİ'NİN İNTİKAMI

İdam cezasına çarptırılan üç kişinin de asılarak infaz edilecekleri duyuruldu. Tarık Aziz, çıkan kararın ardından Ocak ayında kaldırıldığı başkent Bağdat'taki bir hapishanede asılacağı günü beklemeye başladı. Saddam rejiminin en tanınan simalarından olan Aziz'in Ürdün'de yaşayan oğlu Ziyad Aziz ise, babasının idama mahkum edilmesinin, internet sitesi Wikileaks'deki belgelerin "inanılırlığını ispatlayan bir intikam alma biçimi olduğunu" söyledi. Oğul Aziz, babasının bizzat, Irak Başbakanı El Maliki'nin de üyesi bulunduğu Şii Dava Partisi'nin komplosunun kurbanı olduğunu savundu.

42 İŞADAMININ İDAMI

ABD'nin Mart 2003'teki Irak işgalinden bir ay sonra teslim olan Tarık Aziz, daha önceki yargılamalarda 1992 yılında haksız kazanç elde ettikleri gerekçesiyle 42 iş adamının idam edilmesinde oynadığı rol nedeniyle 15 yıl, ayrıca Irak'ın kuzeyindeki Kürtlerin yaşadıkları yerlerden sürülmesiyle ilgili bir davadan da 7 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Kalın camlı gözlükleriyle akıllarda kalan Aziz, 1983'te Dışişleri Bakanı, 1991'de ise başbakan yardımcılığına getirilmişti. 2003 yılında ABD güçleri tarafından devrilen Saddam Hüseyin de üç yıl sonra asılarak idam edilmişti.


--------------- Ekleme ---------------

Tarık Aziz kimdir?

Saddam Hüseyin'in dış dünyaya açılan yüzü olarak bilinen Tarık Aziz, Irak'ın kuzeyindeki Sincar'da 28 Nisan 1936'da doğdu. Keldani Katolik bir aileye mensup olan Aziz'in asıl adı Michael Yuhanna'ydı. Ancak Arap milliyetçilerine karşı adını Tarık Aziz olarak değiştirdi. Gazetecilik kariyerinden önce Bağdat Üniversitesi'nde İngiliz Edebiyatı okudu. 1950'lerde Baas partisine katıldı. Saddam'ın desteğiyle partinin ana gazetesi El Thavra'da editör oldu. Hristiyan olduğu için Aziz hiçbir zaman Saddam'a rakip olarak görülmedi. Körfez Savaşı boyunca müzakere yeteneği, güçlü sinirleri ve kusursuz İngilizcesi ile diplomasiye liderlik yaptı ve uluslararası ününü artırdı. ABD'nin Mart 2003'teki Irak işgalinden bir ay sonra teslim olmuştu. En son Ağustos ayında İngiliz The Guardian gazetesine verdiği röportajında, yaşı nedeniyle hapishanede ölümü beklediğini söylemişti.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Selim Baltaci
Cevap
0
Görüntüleme
206
Selim Baltaci
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
255
Haydar
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
309
Haydar
HeiLmasTer®
Cevap
0
Görüntüleme
407
HeiLmasTer®
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
322
Haydar


Üst Alt