Rusya'dan Afganistan'a ilk silah sevkiyatı gerçekleşti

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
HeiLmasTer®

HeiLmasTer®

Üye
    Konu Sahibi
Rusya'dan Afganistan'a ilk silah sevkiyatı gerçekleşti
Rusya 1979'da çıktığı Afganistan'a ilk silah sevkıyatını gerçekleştirdi. Geçen hafta ABD ile birlikte uyuşturucu laboratuvarlarına operasyon yaparak NATO ile işbirliğini derinleştiren Moskova'ya ait silahlarla dolu kargo uçağı Kabil'e indi. Afgan polisinin kullanacağı silahların yer aldığı kargonun sevkıyatı için Rusya 16 sefer daha yapacak.
Ria Novosti'nin verdiği bilgiye göre Rusya Savunma Bakanlığı'na ait Ilyushin Il-76 model kargo uçağı, iki ülke arasında varılan mutabakat çerçevesinde Rusya'nın Orenburg kentinden havalanarak Afganistan'ın başkenti Kabil'e indi. Rusya'nın ücretsiz olarak verdiği silahlar, Afgan polisinin Taliban'la olan mücadelesinde kullanılacak. Özellikle uyuşturucu trafiği ve diğer suçlarla mücadelede için Moskova ek silah göndermeyi sürdürecek.
Rusya'nın Afganistan Büyükelçisi Andrey Avetisyan ajansa verdiği bilgide, "Afganistan'a sağlanan küçük silah desteği yerel polisin daha güçlü hale gelmesi için katkı niteliğinde. Afganistan'da güvenliğin artması ve hukuki yapının oluşmasını destekliyoruz..." dedi. Afganistan polisi Sovyet dönemi üretimlerinden Kalaşnikof model otomatik silahları kullanmayı sürdürüyor.
Moskova Polonya'nın Afganistan operasyonlarında kullanması için 5 adet Mi-17 model askeri helikopter satışı da gerçekleştirdi. İlk iki helikopterin yıl sonuna kadar Polonya'ya teslim edilmesi planlanıyor. Ancak tüm bu sevkıyat bir başlangıç niteliğinde. NATO'nun talep etmesi durumunda Moskova çok sayıda Mi-17 savaş helikopterini vermeye hazır.
Afgan polisinin eğitimi, uyuşturucu ile mücadele ve diğer bir çok konuda işbirliğine olumlu bakan Rusya, Afganistan'da yeniden askeri olarak bulunmak istemiyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov açık bir şekilde Moskova'nın askeri olarak Afganistan'a dönmeyeceğini söyledi. Lavrov bu konuda yapılan dedikoduların da provokatif amaçlı olduğunu hatırlattı.


NATO: RUSYA DÜŞMAN DEĞİL, ORTAK
Diğer taraftan Rusya ile 20 Kasım'da Lizbon'da zirve için hazırlanan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen yarın gerçekleşecek ziyareti öne alarak Moskova'ya geldi. Afganistan'da işbirliği, füze kalkanı konusunda ortaklık, Rusya-NATO stratejik ortaklığı ve diğer uluslararası sorunlar ele alınacak. Lavrov'la geniş katılımlı bir toplantı yapması planlanan Rasmussen, Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve diğer Savunma Bakanlığı yetkilileri ile de görüşmeler yapması bekleniyor.
Rasmussen Moskova'ya gelmeden Facebook sayfasından Rusya halkını selamladı. NATO'nun Rusya'yı bir düşman değil, stratejik önemde bir ortak olarak gördüğünü kaydeden Rasmussen, "Birlikte dünyayı karşılıklık, güven ve itimat temelinde daha güvenli hale getirebiliriz" ifadelerini kullandı. NATO Genel Sekreteri Medvedev'in Lizbon zirvesine katılacağı yönündeki açıklamasını da memnuniyetle karşıladıklarını vurguladı.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

47MaDo47
Cevap
0
Görüntüleme
394
47MaDo47
x-scarface
Cevap
0
Görüntüleme
343
x-scarface
x-scarface
Cevap
2
Görüntüleme
323
x-scarface
yavuzkaraca
Cevap
3
Görüntüleme
373
yavuzkaraca


Üst Alt