Ruslar, Nabuccoya karşı Alman müttefik arıyor

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
HeiLmasTer®

HeiLmasTer®

Üye
    Konu Sahibi
Ruslar, Nabuccoya karşı Alman müttefik arıyor
Nabucco gaz boru hattı Avrupa’nın Rusya’ya bağımlılığını önemli ölçüde azaltacak, ancak Ruslar Nabucco’yu engellemek için Almanya’da kendilerine müttefik arıyor

Alman enerji devi RWE ile Avusturya enerji devi OMV’nin ortak bir projesi olan Nabucco boru hattıyla Türkmenistan ve Azerbaycan gazı, Rusya’ya uğramadan Türkiye üzerinden Avrupa’ya nakledilecek. Ancak projenin güçlü rakibi Rus enerji devi Gasprom, Nabucco’yu engellemek için elinden geleni yapıyor. Gasprom, Nabucco’ya paralel olarak ‘South Stream’ (Güney Akımı) adı verilen ve beş yıl içinde Orta Asya’nın gazını Rusya üzerinden Avrupa’ya taşıyacak yeni bir boru hattı projesi geliştirmekle yetinmiyor, projeye mali destek olacak müttefiklerini Almanya’da arıyor.

Moskova’nın ortaya koyduğu South Stream projesine karşılık Nabucco’yu AB destekliyor. Ancak uzmanlar Avrupa’nın gaz ihtiyacı çok yüksek oranda artsa bile, bunu karşılayacak gaz hatlarından sadece bir tanesinin yeterli olacağını düşünüyor.

Nabucco’nun maliyetinin 8 Milyar Avro’yu bulacağı tahmin ediliyor. South Stream’in ise bundan çok daha pahalıya malolacağı bildirildi. Rusya’nın planladığı sadece 900 km’lik Karadeniz su altı hattının 10 Milyar Avro’ya malolacağı tahmin ediliyor. Uzmanlar South Stream’in toplam maliyetini 20 Milyar Avro olarak hesaplıyor.

Rusya, AB tarafından desteklenen Nabucco’ya karşı yarışı kazanabilmek için, projenin ortağı RWE’nin ülkesi Almanya’da kendisini destekleyecek yatırımcılar arıyor. Gasprom Yönetim Kurulu başkanı Oleg Aksyutin ‘Süddeutsche Zeitung’ gazetesine verdiği demeçte, Alman yatırımcıları ikna edebilirlerse Nabucco’ya büyük bir darbe vuracaklarını söyledi.

Rusların ilk görüşmek istedikleri, Alman kimya devi BASF’ın yan kuruluşu ve daha önce de ‘Ostseepipeline’ (Doğu Denizi Boru Hattı)nı destekleyen Wintershall. Gasprom yetkilileri, BASF ve Wintershall ile görüşmek için randevu talep ettiler.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt