Root nedir? (Maxisözlük)

Sponsorlu Bağlantılar

jojo_va

jojo_va

Üye
    Konu Sahibi
Root nedir? (Maxisözlük)
Root nedir?
Root, tam yetkili kullanıcı yani yönetici demektir. windows işletim sistemlerindeki administrator kavramıyla eş anlamlı bir kelimedir.

Root kelimesine günümüzde 2 konuda çok rastlamaktayız. Birincisi tabanlı işletim sistemlerinde, ikincisiyse işletim sistemli akıllı telefonlarda. Bilinçi kullanıcıysanız olarak işlemler yapabilirsiniz fakat acemi kullanıcıysanız bunu önermiyoruz. Geri dönüşü olmayan değişikliklere yol açabilirsiniz.

Hem Linux işletim sistemlerinde hemde işletim sistemli akıllı cep telefonlarında varsayılan olarak root değilsinizdir. Çeşitli işlemlerden sonra root yetkisine kavuşabilmektesiniz. Telefonunuza root erişimi sağlamak da (“getting root”, “rooting”) işletim sistemini edilerek size bu “root” kullanıcısının haklarını vermek, böylece sistem üzerinde tam kontrol hakkı tanımaktır.

Bunu da sisteme su (superuser) programını yükleyerek isteyen programlara bu yetkiyi tanıyarak gerçekleştirir. Bu sayede telefonunuz üzerinde gelen gereksiz programlardan kurtulmaya tutun da, hosts dosyasını değiştirmek, hatta telefonunuza başka bir ROM yüklemeye kadar root olmadan yapamayacağınız bir çok işlemi yapmanızı sağlamakta.



Kaynak:Nedir.com
 

Benzer Konular



Üst Alt