POAŞ deposunda şok madde

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Esendağlı

Esendağlı

Üye
    Konu Sahibi
POAŞ deposunda şok madde

Petrol Ofisi'nin Hatay'daki depolarında kaçak akaryakıtı engellemek için kullanılan ulusal marker'ı ölçen cihazı yanıltan bir sıvı bulundu.


Petrol Ofisi AŞ’nin (POAŞ) Hatay’daki depolarında 11 Haziran’da ele geçirilen 1 litrelik cam şişe içindeki mavi renkli sıvı, Ankara’yı alarma geçirdi. TÜBİTAK’a göre menşei belirsiz bu madde, akaryakıta yüksek miktarda eklenmesi durumunda ulusal marker özelliği gösteriyor. Olayın gelişimi şöyle oldu. Hatay İl Emniyet ekipleri, bulunan sıvıyı EPDK’ya gönderdi. EPDK da sıvının özelliğinin analiz edilmesi için TÜBİTAK’a yolladı. 15 Haziran’da EPDK-EGM 022940 mühür numaralı cam şişe içine depolardan alınan numune TÜBİTAK’a gönderildi. TÜBİTAK da, 17 Temmuz’da ilgili sıvıya ait analizi tamamlayarak tespitleri B.02.TBT5.0112.00.181.06.03- 1928 sayılı raporuna yansıttı. Rapordaki en önemli tespit sıvının, marker’ı ölçmeye yarayan saha kontrol cihazlarını yanılttığı oldu. Diğer bir deyişle ürün, bir çeşit ‘sahte marker’ çıktı. Bu durumda, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, raporları değerlendirip POAŞ’ın akaryakıt dağıtım lisans iptaline kadar varabilecek ceza öngörebilecek.

POAŞ’TAN ‘SIVI ALKOLDÜR’ SAVUNMASI

Akaryakıtta yıllık 3-4 milyar dolarlık vergi kaybının önüne geçmek üzere ‘ulusal marker’ (işaretleyici) uygulamasına geçildi. TÜBİTAK tarafından geliştirilen ulusal marker, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) öngördüğü koşullarda ve miktarda, akaryakıta ekleniyor. Marker, kaçak ile kayıtlı akaryakıtın birbirinden ayırt edilmesine yardımcı oluyor.

ALKOL KALINTISI BULUNMADI

Rafineri ve dağıtım şirketleri, ulusal marker’ı, akaryakıta enjeksiyon sistemiyle püskürterek ekliyor. POAŞ yetkilileri, ulusal marker enjeksiyon cihazı içinde bulunan söz konusu maddenin, cihazı süpürme sırasındakullanılan alkol ya da akaryakıt kalıntısı olabileceğini öne sürdü. Bu savunmaya rağmen TÜBİTAK söz konusu maddede, alkol kalıntısına rastlanmadığına işaret etti. TÜBİTAK, POAŞ tesislerinde ele geçirilen ürünün, kaçakla mücadele için geliştirilen akaryakıttaki ulusal marker’ı ölçen cihazları yanıltan boyaiçerdiğini belirledi. TÜBİTAK, bu maddenin akaryakıta yüksek miktarda eklenmesi durumunda ulusal marker özelliği göstererek, akaryakıtta yeterli marker olup olmadığını ölçen saha kontrol cihazlarını yanılttığını ortaya koydu.

TÜBİTAK: Bu sıvı marker’ı yanıltır

TÜBİTAK’ın konuya ilişkin hazırladığı raporunun sonuç kısmında “menşei belirsiz sıvı” ile ilgili şöyle denildi: “1-EPDK-EGM 022940 mühür numaralı cam şişe içindeki menşei belirsiz numune içinde; mineral yağ, motorin, benzin, eski ulusal marker bileşenlerinden birisi ve ulusal marker saha kontrol cihazlarını yanıltmayayönelik yanıltıcı boya içermekte, analiz edilen menşei belirsiz sıvı numunesi akaryakıta yüksek miktarda ilave edilmesi durumunda (104 ppm) ulusal marker özelliği göstererek saha kontrol cihazlarını yanıltmaktadır. Ancak, bu tür yanıltma çalışmaları ulusal marker referans cihazları ile güvenli olarak tespit edilebilmektedir.

2-Petrol Ofisi AŞ yetkilileri, ulusal marker enjeksiyon cihazı içinde bulunan maddenin cihazı süpürme işleminde kullanılan alkol veya akaryakıt kalıntısı olabileceğinin savı, TÜBİTAK MAM 17 Temmuz 2009 tarih ve 12777 sayılı yazı ekinde sunulmuş raporu ile uyumlu olmadığı bilimsel verilerle teyit edilmiştir.”
 


anl_tr

anl_tr

Emekli Yönetici
Ben zaten bildigim yerden ve opetten alıyorum.
Bu kaçak mazotlar arabayı mafediyor
 
Esendağlı

Esendağlı

Üye
    Konu Sahibi
vatandaş nasıl anlasınki.koskoca PO nun kaçak yakıt sattığını.
 
Odysseus

Odysseus

Üye
Bende OPET'ten alıyorum. Euro Diesel'de en kaliteli OPET. Diğer yakıtlarını kullanmadığım için yorum yapmayacağım. Ama OPET çok iyi denetleniyor ve kaliteli hizmet sunuyor.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Revengeful
Cevap
3
Görüntüleme
5K
Albert Einstein
Cevap
0
Görüntüleme
595
Albert Einstein


Üst Alt