Peygamberimizin (s.a.v) oturuşu, gülüşü, kokusu ve konuşması

Sponsorlu Bağlantılar

asepsi

asepsi

Üye
    Konu Sahibi
Peygamberimizin (s.a.v) oturuşu, gülüşü, kokusu ve konuşması
Hz. Peygamber ( s.a.s.) rengi görünmeyen ve başkalarını rahatsız edecek derecede ağır olmayan güzel kokular ikramedilince severek kullanır, reyhan çiçeği gibi güzel kokulu çiçekler ikram edilince de geri çevirmezdi. Koku kullanması konusunda sahabenin rivayetleri vardır. Yine ashab-ı kiramın naklettiğine göre Hz. Peygamber ( s.a.s.)’in mübarek bedeni ve teri Yunus Emre’nin “ Gül Muhammed teridir” mısralarında kastettiği manaya uygun bir şekilde güzel bir koku gibi kokuyordu. Hz. Aişe’nin bildirdiğine göre Hz Peygamber ( s.a.s.) yavaş yavaş konuşur, her sözün arasını ayırt ederdi, hatta dinleyen onu ezberleyebilirdi. Çok çok iyi anlaşılması gereken sözleri üçer defa tekrarlardı. Böylece dinleyen arasında konuyu anlamayan kalmazdı. Peygamberimiz ( s.a.s) konuşurken muhatabının akıl ve anlayış seviyesini gözetirdi. Hz. Aişe diyor ki: “ Rasulüllah ( s.a.s) sözü, sizin birbirinize zincirlediğiniz gibi oyalayarak söylemek itiyadında değildir. O, sözü, ayıra ayıra söylerdi, dinleyenlerin gönüllerine sinerdi.” Cabir b. Semure ( r.a.)’dan rivayete göre Hz. Peygamber ( s.a.s.) rahatsız edici ölçüye varan bir aşırılıkta gülmezdi. Onun gülmesi tebessümdü. Hind b. Hale’nin verdiği bilgiye göre, Peygamberimiz ( s.a.s.) her tebbesüm edişinde dişleri inci tanesi gibi görünürdü. Abdullahb. Haris hazretleri de peygamberimizin ( s.a.s.) sevimliliğini ve güler yüzlülüğünü şöyle anlatır: “ Rasulullah’tan daha çok tebessüm eden kimse görmedim.” Peygamberimiz ( s.a.s.) sağ tarafına sağ yanı üzere yatarak uyurdu ve şu duayı yapardı: “ Ya Rabbi! Beni, kullarını tekrar dirilteceğin günde azabından koru!” Yatarken şu dualardan birini yaptigi da söylenir: “ Allah’ım! Senin adınla uyur, senin adınla uyanırım.” “ Allah’a hamd olsun. Bize yedirdi, içirdi, ihtiyaçlarımızı giderdi, evlerimize sığındırdı. Nice yaratıklar vardır ki, istedikleri ölçüde yiyecek içecekleri ve akşam olunca barıncakları meskenleri yoktur.” Uykudan uyandığında ise şöyle dua ederdi: “ Allah’a hamdolsun ki, bizi uyuttuktan sonra uyandırdı, dönüş O’nadır.” Hz. Peygamber ( s.a.s.) komşu devlet hükümdarlarina göndermiş oldugu mektuplarin altini mühürlemek gayesiyle üzerinde üç satirda “ Muhammed rasulüllah” yazılı bir mühür kullanmaktaydı. Yazı akik taşı üzerine işlenmiş olup mührün maddedi gümüştendi. Yüzük şeklinde olup Peygamberimiz ( s.a.s.) onu parmağına takıyordu. Yazdırdığı resmi evrakı mühürlemek için parmağından çıkarır, mühürledikten sonra tekrar takardı. Sahabe-i Kiram’ın anlattığına göre Hz. Peygamber ( s.a.s.) vakar ve teenni üzere sanki iniş aşağı vuruyormuş gibi dikkatle yürürdü. Ayaklarını yere sürtmez, sürüyerek gürültü çıkarmazdı. Gereksiz yere güçlük verecek tarzda sür’atli yürümekten de kaçınırdı

Diz üstü oturur, bağdaş kurar, bazen da uyluklarını karnına çekip ellerini dizlerinin üstünde bağlardı. Sırtüstü istirahat ederken edep mahallinin açılmamasına özen gösterirdi. Otururken - yemek yeme durumu hariç- sağ veya sol tarafına yastık koyup dayanırdı. Yemekte bundan kaçınmasının sebebi bur tür oturuşun gurur ve kibir işareti sayılmasıydı. Peygamberimiz ( s.a.s.) gururlu değil, aksine mütevazı idi.


--------------- Ekleme ---------------

dostlarım Peygamberimizi (s.a.v) tam olarak tanımadıktan sonra tam olarak sevmiş olamayız değil mi? Bazen dinimiz bize hep yaptırım koyan bir din gibi anlatılmaya çalışılıyor (cezalar falan gibi) halbuki çok güzel yönleri var ben bunları sizinle paylaşacağım zaten yakında şimdilik topluyorum hepsini.. Mesela Peygamberimiz (s.a.v.) 'in çocukluğunda süt kardeşinin omzunu ısırdığını ve süt kardeşi büyüdüğü halde bu ısırık izinin geçmediğini biliyor muyudunuz? Yani O da çocukluğunu bizim gibi yaşadı ve çok tatlı bir çocuktu sevilirdi..:)

--------------- Ekleme ---------------

bazen eşiyle yarışırdı (bildiğimiz koşu yani) demek ki sporu seven bir peygamberimiz (s.a.v.) vardı, yüzme konusunda da iyi olduğunu öğrendim az önce:)
 


ismail yk

Üye
teşşekür ederiz
 

13.warrior

Üye
Çok sağol Allah razı olsun
 
asepsi

asepsi

Üye
    Konu Sahibi
Rica Ederim Arkadaşlar Sağolun.. Allah Hepimizden Razi Olsun.. :)
 
danger03

danger03

Üye
teşekkürler dostum emeğine sağlık paylaşım için
 
BuRacK

BuRacK

Üye
Teşekkürler :anlas:
 
asepsi

asepsi

Üye
    Konu Sahibi
umarım faydamız olmuştur kardeşim.. ama aslında bunları anlatmalıyız soranlara çünkü hep gizli kalmış bu konular bence:(
 
ChavRash

ChavRash

Emekli Yönetici
Teşekkürler.
 
keremerson

keremerson

Üye
Teşekkürler, ah keşke Allah bize de nasip etseydi O'nu görmeyi :(
 
suskun_21

suskun_21

Üye
Allah Razı Olsun Devamını Beklıyorum Inşallah Nasıp Olurda Okuruz Yolladıklarını..
 
asepsi

asepsi

Üye
    Konu Sahibi
Arkadaşlar şöyle düşündüm Peygamberimiz (s.a.v.) hakkındaki konuları ayrı ayrı ve aralıklarla paylaşmak istedim sizinle. Bu yüzden yeni bir konu "Peygamberimiz ve spor" başlıklı olarak açtım. Eğer beğenirseniz, ben sağlam kaynaklardan araştırır ve sizinle paylaşmaya devam ederim. Saygılarımla..
 


Üst Alt