PC önbellek temizleme nedir ve nasıl temizlenir?

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
PC önbellek temizleme nedir ve nasıl temizlenir?
Bilgisayarlarda önbellek temizleme nedir ve bu işlem nasıl yapılır merak ediliyor. Peki ama PC önbellek temizleme işlemi ne işe yarıyor, cevabını kolayca bu makalemizden bulabileceksiniz.

Bilgisayar’da bir internet siteyi ziyaret ettiğinizde bilgisayar bunu otomatik olarak ön belleğe kayıt etmektedir. Biz buna cach bellek demekteyiz. Cach Bellek Nedir? diyeceksiniz şimdi bu bellek girdiğiniz sitenin verileri ve resimleri kayıt ederek tekrar bu siteyi ziyaret etmeniz halinde bir daha site üzerindeki resimleri bir daha yüklemek yerine bu bellek üzerinden alarak hemen site yüklemesi ve açması demektedir.

Bu bilgisayar’da şu şekilde , anakart üzerinde rom bellek üzerinde ascii kodlarını tutması , işlemci L1 ve L2 belleğinin aynı mantığı kullanması gibi diyebiliriz.

Bilgisayarımızda zaman ile cache memory yani ön bellek ; hem yer kaplamaya başlar hemde yavaşlamasına sebep olmaktadır. Bunun için periyodik zamanda bu belleği boşaltmak gerekecektir.

Bilgisayarın ön belleği nasıl temizlenir?
Bu konuda üçüncü parti program kullanabiliriz , Ben bilgisayarımda Ccleaner programı ile bu işlemi yapmaktayım.

RAM Hafızasına alınmış bellek nasıl temizlenir?
Bilgisayarda bir oyun açtığınızda , işlemci , harddisk kayıtlı bu oyunu okumaya başlayarak geçici bellek olan Ram Belleğe kayıt eder , bu bellek bilgisayar kapatılıp açılına kadar muhafaza eder veya oyundan çıkana kadar saklar , yada bir başka bir örnek bir dosya kopyala dediğinizde yapıştır veya başka bir yere taşıma işlemi gerçekleştirene kadar Ram bellekte saklar , bir dosya kopyaladınız ve arkasından yapıştır diyene kadar saklanan bu bilgi temizlemek veya açılışta program bilgilerini silmek için yapacağımız işlem;

Ctrl + Shift + Esc tuşlarına basıyoruz ve Windows Görev Yöneticisi açıyoruz , Performans > Kaynak izleyici > Bellek bu adımlarda belleği kullanan programları göreceksiniz ve buradan sonlandırma işlemini yapabilirsiniz. çalışan programın üstüne sağ tuşlayın ve sonlandırın. Ayrıca Cleanmen veya Minimem programı kullanarak ram hafızasını temizleyebilirsiniz.

Web tarayıcımın önbelleğini nasıl temizlerim?
Web tarayıcınızın önbelleğini temizlediğinizde, tarayıcınızı, ziyaret ettiğiniz Web sayfalarının ve programlarının en yeni sürümlerini yüklemesi için zorlamış olursunuz.

Internet Explorer
Internet Explorer'da (IE) web önbelleğini silme işlemi, IE ve Windows sürümünüze göre değişiklik gösterir. Önbelleğe alınan web sayfalarını kaldırma seçenekleri, IE'de Araçlar (İnternet Seçenekleri ya da Güvenlik) ve ardından Gözatma Geçmişi seçeneği altında yer alır.

Firefox
Firefox menü çubuğunda Araçlar seçeneğine tıklayın
Seçenekler'e tıklayın
Gelişmiş seçenekler öğesinin altında, Ağ sekmesine tıklayın
Önbelleğe Alınan Web İçeriği öğesinin altında önbelleği temizleyin

Google Chrome
Tarayıcı araç çubuğundaki Özelleştir simgesine tıklayın
Ayarlar'ı ve ardından Gelişmiş seçenekleri göster'i seçin
Gizlilik öğesinin altında, Gözatma verilerini temizle'yi seçin
Açılan iletişim kutusunda kaldırmak istediğiniz bilgi türlerinin onay kutularını işaretleyin. Silmek istediğiniz veri miktarını seçmek için üst kısımdaki menüyü kullanın. Her şeyi silmek için zaman başlangıcını seçin.
Tarama verilerini temizle seçeneğine tıklayın
 
  • Beğen
Tepkiler: Buğra ve dark_13


Üst Alt