Osmanlı Mehir Çorbası

  • 25 Mart 2013
  • 298 Okunma
  • 0 Cevap

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. Malzemeler: (6 kişilik)
    6 su bardağı ayran
    2 su bardağı aşurelik buğday (döğme)
    1 su bardağı nohut
    1 su bardağı kuru fasulye
    1 su bardağı et suyu
    1 çorba kaşığı tereyağı
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 çorba kaşığı nane
    1 demet maydanoz
    1 çorba kaşığı mısır
    pul biber.

    Yapılışı:
    Döğme, nohut, kuru fasulye ve mısırı akşamdan suda ıslatın. İçinde beklettiğiniz suyu dökmeyin. Tüm malzemeyi bu suyla birlikte kaynatın. Buğday şiştikten sonra, et suyunu ve tuzu ilave edin. Kaynama suyundan biraz alıp, ayranın içine katın. Sonra ayranı kaynayan malzemeye ilave edin. Bir süre kaynadıktan sonra ateşten indirin. Çorbayı sofraya getirmeden önce, naneyi ve pul biberi tereyağında kavurun. Önce hazırladığınız bu sosu, sonra da ince doğranmış maydanozu çorbanın üzerine dökün.

    Anadolu sofrasını, sımsıcak bir tas çorba olmaksızın düşünmek mümkün mü? Mehir, ya da bir diğer deyişle lebeniye çorbası Güneydoğu Anadolu’da yaşayan çeşitli toplulukların, özellikle de Kürtlerin konuklarına ikram ettikleri geleneksel bir bayram yemeği. Anadolu’da geniş bir coğrafyaya yayılan ve kimi yöresel farklılıklar da taşıyan bu çorba, ayran ve döğme gibi yerel mutfağın iki temel unsurunu aynı kapta biraraya getiriyor. Kuru fasulye ve nohut ise bu doyurucu çorbanın diğer tamamlaycıları...
     


    Yazan: Haydar
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
Yüklüyor...
19/09/2018 - 08:41