Org (Klavye) Özellikleri

Sponsorlu Bağlantılar

owner26

owner26

Üye
    Konu Sahibi
Org (Klavye) Özellikleri
Benim gibi org çalan amatör ve profesyonel klavyeciler için açtım bu konuyu :)

İlk yapımı çok eski yüzyıllara uzanıp (M.Ö. 150-200 yıllarında) Mısır da Ctesibus adında birinin Pan Flavtası'nın çok büyüğünü su gücüyle çalıştırarak sesler elde ettiği ve böylelikle ilk su orgunu yaptığı söylenir. Sonraki yüzyıllar içinde Avrupalı yapıcılar elinde gelişerek, bugünkü biçimine ulaşmıştır, önceleri kilise müziğinde kullanılan bu çalgı, sonraları dindışı müziğin de en yetkin çalgıları içinde yer almıştır. Kilise orgcusu olarak çalışan büyük besteciler sayesinde, org için çok güzel yapıtlar oluşturulmuş, sayıları binleri aşan bir org dağarı doğmuştur. Laurens Hammond' un elektrikli orgu yapmasıyla, en kullanışlı biçimine ulaşmıştır. Org, küçük ve büyük ses borularından oluşur. Pedallar borulara hava gönderirken, dokunaklar da, ait oldukları borulardan istenilen seslerin elde edilmesini sağlar.
Org; yapıldığı zaman, para, konulduğu yer, akustik niteliği, görev çeşidi ve yapımcısının yeteneği gibi nedenlerle çeşitli sorunları olan bir çalgıdır. Bu nedenleri saymaktan amaç, org çalıcısının iyi bir sonuç elde edebilmek için çalacağı orgu tanıması gereğidir. İyi bir org öğrenimi için; a) Sağlam bir kulak duyuşu olmak, b) Fiziki kusurları bulunmamak, c) Orgun sandalyesine oturulduğunda, ayağa kalkmadan elleri uzak tuşlara götürebilecek yeterli yaşta bulunmak (ellerin büyük, kolların uzun olması kolaylık sağlar), d) Fedaileri iyi kullanabilmek, e) İyi bir piyano çalıcısı olmak, gibi koşullar aranılır. Öğrenim dönemi mutlaka iyi bir öğretmenin denetiminde yapılmalıdır. Armoni ve kontrpuvan bilmek gereklidir. Fiziki koşullar uygun ise, orga başlama yaşı on beş ya da, on altı olabilir. Günlük çalışma, dört saati geçmemeli ve bu çalışma aralar verilerek yapılmalıdır. Bir oturuşta dört saat çalışmak yararsız ve yorucudur.

Schumann diyor ki: "Org üzerinde çalışmak için, ele geçen fırsatları kaçırmayınız; kusurları ve kötü bir müzik eğitimi sonucu olarak edinilmiş alışkanlıkları org kadar etkili biçimde düzelten bir müzik çalgısı yoktur."

Bilindik Org markaları:
Korg
Yamaha
Roland
Gem(Türkiyede pek rağbet görmedi)

Roland G600
Roland E-40
Roland E-70
Roland E-86
bu orglar Rolandın efsane modelleridir.Bir zamanların düğünlerinde demirbaşlar :)
Roland Türkiye artık yeni modelleri pek getirmiyor.
Korg Markası En çok tutulan org bu aralar.Özellikle pa80 modeli.Pa80 için istemediğiniz kadar set yazıldığı için Türkiyede tercihlerde de üst sıraya çıkıyor.
Yamaha Or700 V2 Ve Yamaha Tyros Modelleri bence gayet kaliteli ve güzel.Ancak Yamahada tek sevmediğim şey Pitch bend denen şeyin tekerlekli olması.O yönden Roland Yada Korg daha cazip geliyor bana.
Korg Pa800,Pa1xPro,Pa2xPro,Pa3xPro(ne zamandır takip etmiyorum çıktı diye söylentiler var ancak kesin birbilgim yok), Oasys Gibi modelleri gerçekten başarılı.

Ben 8 yaşımdan beri amatör olarak müzik ile ilgileniyorum.Nota bilgim yok.Hiç org kursuna gitmedim ancak duyduğum melodileri orjinaline en yakın şekilde orgda çalıyorum.Akor bilgim fazla yok.Aslında bi ara kursuna gidip bu işi profesyonelliğe dökmek lazım ama hep bi bahanem var gitmemek için :)
Sizlerde uğraşıyorsanız bu konu altına yazarsanız sevinirim ^^
 


ofsuzoflu

Üye
evet arkadaşım bende bir org çalan biri olarak bu konuyu açtığın için teşekkür ederim. Bendede casyo nun dandik bi orgu var ama yamaha psra2000 almayı istiyorum sence korg pa80 yoksa yamaha psra2000 mi hangisi daha iyidir.
 
Silinen Üye 737108

Silinen Üye 737108

Kapalı Hesap
Güzel yazı ama bazı bilgi yanlışları var sanırım yazı alıntı ve ben de bilgi birikimimle meraklıları için birkaç şey eklemek isterim. Roland Korg veya Yamaha son model ürünlerini çıkartıyor, bu cihazlar tabi basit müzik dükkanlarında satılmaz, Do-Re Müzik, Zuhal Müzik, Majör Müzik vb. firmaların distrübütörleri getirtir tabi araştırarak almak en güzeli özellikle İstanbul şubelerinde son model klavyelerin hemen hemen hepsinin mevcut olduğunu forumlardan biliyorum. Genel olarak normal müzik dükkanlarında Casio ve Yamaha'nın ev kullanıcıları için çıkarttığı basit ritimli klavyeler satılıyor. Bunlar da sahnede kullanılmak için uygun değiller. Sahne için profesyonel türden klavyelere yani Workstation ve Synthesizer'lara gelirsek onları bulmak için bahsettiğim bulunduğunuz distrübütör firmaları araştırmak gerekmektedir. Bir de halk tarafından org olarak nitelendirilen bu klavyelerin gerçek isimlerine gelelim:

1) Asıl gerçek Org(Organ) aşağıdaki resimdeki gibidir. Birkaç çeşidi vardır. Kilise Orgları en popüler olan org biçimidir.



2) Aşağıdaki resimde Synthesizer(synth) mevcuttur. Bu cihazlar adı üstünde sesleri sentezlemek farklı biçimlere sokmak için yaratılmıştır. Birçok sesi örnekleyebilen bu cihazlar seslere efekt verme düzenleme gibi işleri kolaylıkla yapmaya olanak sağlarlar. Bugün elektronik müzik, tekno vb. türlerde duyduğumuz elektronik sesler bu aletler sayesinde ortaya çıkmıştır. Ana sesleri genel olarak lead-saw-pads isimli seslerdir. Aşağıdaki Roland Juno-Gi modelidir. (bu türlerin midi klavye olarak kullanılma özellikleri vardır)



3) Workstation'lar ise genelde tüm müziği ritminden melodilerine kadar oluşturmaya yarar. Bir Workstation bile tek bir şarkıyı yapmak için yeterlidir son derece yeteneklidir bu enstrumanlar orta seviye Workstation'lar ses konusunda Synhesizer'lar ile yarışamazlar ancak üst düzey olanları gayet de güzel yarışırlar hatta bazı synthesizer'ları rahatlıkla geçerler bunlara örnek ise aşağıdaki Korg'un son model Workstation'ı Kronos modelini gösterebiliriz. (bu türlerin midi klavye olarak kullanılma özellikleri vardır)



4) Gelelim Düğüncü, tavernacı diye bahsettiğimiz kesimin kullandığı modellere onlar da elbetteki gerçek org değildir. Onlara Arranger Keyboard adı verilir. Adı üstünde Aranjör klavyedir. Bu klavyeler yerlerini gelişmiş Workstation'lara bıraksa da Doğu müzikleri en iyi bu modellerle yapıldığından koma verme gibi ayarları ve maddiyat yönünden de daha uygun olduğundan yeni modelleri de gelmektedir ve Doğu ülkelerinde baya alanı vardır. Aşağıda da en meşhur modellerinden Korg Pa80 yeralmaktadır. ()




5) Midi klavyeler... Evet herşeyi laptopa ya da sahnedeki diğer klavyeyi bağlı bu modeller fiyat olarak en uygun modellerdir. İçlerinde ses motoru yoktur yalnızca bir klavyeye bağlanarak onların sesini alır ya bilgisayara bağlanarak ordan gücünü seslerini alır. Ses ve yapabildikleri konusunda Sınırsızdır. Bu konuda ünlü firmalardan M-Audio'dan bir örnek de aşağıdadır. (bu türlerin midi klavye olarak kullanılma özellikleri vardır)



6) Yazının son bölümünde ise ev kullanıcıları için uygun ve nispeten ucuz fiyatlara sahip ritimli klavyelerden bahsedeceğim. Özellikleri çok değişken olabiliyor. Aranjör klavyelerin alt-kademesi ya da basitleştirilmiş versiyonu desek yerinde olur sanırım. Yetenekleri son derece kısıtlı olan bu klavyeler bu işe yeni başlayanlar için çok uygundur bir kısmında öğretici fonksiyonlar da bulunmaktadır baya faydalıdırlar. Aşağıda bu türde baya nam salmış Casio modellerinden birini görüyoruz. (bu türlerin ise bir kısmında midi klavye olarak kullanılma özellikleri vardır)



 
Niizuma.Eiji

Niizuma.Eiji

Üye
Teşekkürler seneye başlamayı düşündüğüm 3 enstrumandan birisi.Bateri, elektro gitar ve org arasından seçim yapacağım :bilmm
 
tarxhn

tarxhn

Üye
güzel çalışma olmuş
 

Benzer Konular

Marco Laren
Cevap
0
Görüntüleme
2K
Marco Laren
Marco Laren
Cevap
0
Görüntüleme
998
Marco Laren
hikmet366
Cevap
2
Görüntüleme
327
hikmet366


Üst Alt