Nokia ile Telsim anlaştı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

smart1

Üye
    Konu Sahibi
Nokia ile Telsim anlaştı
Telsim’in Motorola ve Nokia borçları konusunda ‘şirketi satalım hep beraber kazanalım’ yolunu izleyen TMSF, Nokia ile anlaşmaya vardı. Telsim’in satış gelirinin yüzde 7.5’i 150 milyon dolardan az olmamak kaydıyla Nokia’ya ödenecek.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından 2 milyar 804 milyon dolar muhammen bedel ile satışa çıkarılan Telsim, alacaklılarından Nokia ile anlaşmaya vardı. Aralık ayı içinde yapılması planan satışın önündeki en büyük engellerden biri olarak görünen dünyanın en büyük GSM cihazları üreticilerinden Finli Nokia ve ABD’li Motorola’ya olan borçlar konusunda uzlaşma yolunu arayan TMSF, win-win (kazan-kazan) formülü ile Nokia’yı ikna etti.

900 MİLYON DOLARLIK BORÇ:

Telsim’in Uzanlar döneminde yapılan hizmet alımlarına karşılık olan bu borcun sulh yoluyla ödenmesine çalışan TMSF, Haziran 2004’ten bu yana görüştüğü iki şirketten Nokia ile uzlaşmaya vardı. Böylece Uzanların İmarbank’tan kaynaklanan faiz hariç yaklaşık 8 katrilyon liralık borcunun bir kısmını Telsim’in satışından sağlanacak gelirle karşılamayı planlayan TMSF, Telsim’in Motorola ve Nokia’ya olan faiz dahil 3.2 milyar doları bulan borcunun 900 milyon dolarlık kısmı için anlaşmaya vardı. Telsim Yönetim Kurulu Başkanı Ferruh Tunç imzasıyla yapılan açıklamada, Telsim’in ekipman, donanım alımı ve finansmanından kaynaklanan Nokia Corporation, Nokia Komünikasyon Ltd. Şti., ABN Amro Bank N.V. Stockholm Şubesi’ne olan borçlarının ödenmesine ilişkin yürütülen görüşmeler sonucunda önceki gün yazılı olarak uzlaşmaya vardıkları belirtildi. Açıklamada, ‘Uzlaşılan borcun Telsim varlıklarının satışında ihale bedelinden ödenmesi için, ayrıca gereken TMSF Kurul kararının önümüzdeki hafta içinde alınması beklenmektedir’ denildi.

HUKUKİ GÜVENCE İSTEMİŞLERDİ:

Hem Motorola hem de Nokia ile yapılan görüşmeler sonucunda yıl başında bir anlaşma sağlanmıştı. Buna göre, Motorola’ya, Telsim satış gelirlerinin yüzde 20’si, Nokia’ya da satış gelirlerinin yüzde 5’i ödenecekti. Ancak, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Star’ın satışında yer alan ve Uzanlar’ın şirketlerine alacaklara hukuki garanti veren düzenlemeyi veto etmesi üzerine her iki şirket de çekincesini belirtti. Şirketler, Telsim’in satışının daha sonra herhangi bir nedenle iptal edilmesi halinde kendilerine ödenen paranın geri talep edilmemesi için hukuki bir güvence isteyince TMSF ile görüşmeler uzadı.

KAZAN-KAZAN FORMÜLÜ TUTTU:

Motorola ve Nokia yetkilileri ile yaptıkları görüşmelerde kazan-kazan formülünü gündeme getiren TMSF yetkilileri, borç sorunun aşılmasının Telsim’in fiyatını etkileyeceğini ve çözümün taraflar açısından daha kazançlı olacağının üzerinde durdu. Geçtiğimiz günlerde konu ile ilgili yaptığı açıklamasında ‘hukukun imkan vermediği bir alanda güvence olmaz’ diyen TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Telsim üzerindeki borç yükünü geri dönülmez bir şekilde çözecek hukuki bir formül oluşturduklarını dile getirmişti.

Sıra Motorola’da

NOKIA ile yapılan anlaşma Motorola’ya uzlaşma mesajı anlamı da taşırken, satış gelirinin 400 milyon dolardan az olmamak kaydıyla yüzde 20’sinin teklif edildiği Motorola ile görüşmeler halen devam ediyor. Telsim’den alacağı olan 2.3 milyar dolarlık paranın tahsil edilebilmesi amacıyla İsviçre’de açtığı dava sonucunda, Telsim’in uluslararası dolaşım (roaming) gelirlerine el koyma hakkı kazanan Motorola ile anlaşmanın ön koşulu ise açtığı bütün davalardan vazgeçmesi.

HÜRRİYET
 


dgn_abdullah

dgn_abdullah

Üye
anlassınlar geri araları bozulur:
 
kubilay212

kubilay212

Üye
bakalım ne kadar sürecek
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt