Neden Uyumak Zorundayız?...

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
darkred

darkred

Üye
    Konu Sahibi
Neden Uyumak Zorundayız?...
<div align="center"><span style="color:#3333FF">NEDEN UYUMAK ZORUNDAYIZ ?...</span></div>

Harvard Üniversitesi uzmanlarına göre hayvanlar gibi insanların da uyuması evrimin bir sonucu. İlk insanlar hava kararınca avlanamadıkları için, gecelerini vücutlarını dinlendirmeye ve uyumaya ayırıyorlardı. Uykunun &#39;dinlendirme&#39; yani psikolojik önemi dışında bir de biyolojik önemi bulunuyor. Uyku sırasında metabolizma yavaşlıyor. Hızlı metabolizma hücrelerin kısa sürede bozulması anlamına geliyor. Uyku ise hücrelerin onarılması ve yenilenmesi için hayati önem taşıyor. Harvardlı uzmanlara göre, günde gereken 8 saatlik uyku yerine 4 saatlik uykuyla yetinen 18 yaşındaki bir genç, 1 hafta sonra 60 yaşında bir insanın metabolizmasına sahip oluyor. Araştırmalar da günde 7 saatten az veya 9 saatten fazla uyuyan insanların herhangi bir sebeple (kalp krizi, trafik kazası vb) ölme riskinin, 8 saat uyuyanlardan yaklaşık 2 kat daha fazla olduğunu gösteriyor.

<span style="color:#3366FF">Doğal uyku ilaçları ve uyku önleyiciler</span>

Kafein: Vücuda girdikten 15-20 dakika sonra beynin uykuya yol açan mekanizmalarını blok ediyor. Uykuyu engelliyor. Özellikle tiryakilerde uyku bozuklukları görülmesine yol açıyor.

Nikotin: Uykuya yardımcı olması için kullanılan alkol REM uykusunun önüne geçtiği için bilim adamlarınca önerilmiyor. Alkol alarak uykuya dalındığında beynin öğrenme mekanizmasında hasarlar oluşuyor.

Lavanta: Araştırmalara göre lavanta koklamak uyku hapları kadar etkili.

<span style="color:#3366FF">Uyurken neler oluyor?</span>

Bilimadamları uykuyu 2 parçaya ayırarak inceliyor. Bunlar "NREM" (sakin uyku) ve "REM" (derin uyku) olarak adlandırılıyor.

<span style="color:#3366FF">Hücreler yenileniyor</span>

Nrem: En ilkel yaratıklardan en kompleks canlılara tüm varlıkların yaşam süresini belirliyor. Uykunun yüzde 75&#39;ini oluşturan NREM sırasında hücreler onarılma, beyin de dinlenme fırsatı buluyor. Beyin aktivitesi neredeyse tamamen duruyor.

<span style="color:#3333FF">Öğrenme devam ediyor</span>

Rem: Uykunun yüzde 25&#39;lik son bölümünü oluşturan bu aşamada beynin öğrenme fonksiyonları harekete geçiyor. Beyin yüksek frekansta çalışmaya başlıyor. Gün içinde öğrenilen bilgiler beyin tarafından hafızaya depolanıyor.

<span style="color:#3366FF">Uyumazsak neler olur?</span>

* Alyuvarlar azalır. Vücut hastalıklara karşı korumasız hale gelir. 1 hafta boyunca günde 4 saat uyuyanlarda grip aşısının etkisi yüzde 50 düşüyor.
* Kas gücü zayıflar
* Kan şekeri dengesi bozulur.
* Nefes alış veriş ritmi bozulur.
* Görme ve konuşma bozuklukları ile halusinasyonlar başlar.
* Unutkanlık başgösterir.
* Stres hormonu salgılanır.

<div align="right"><span style="color:#3366FF">(alıntıdır)</span></div>

tofy

Üye
çok teşekkürlerr evreniann sağoll
ben neden uyuyamıyorummm pek
demekki uyumam gerekiyoorrr

sağol bilgi için arkadaşımm

DeRMaNTeS

DeRMaNTeS

Üye
2-3 gun uyumadıgımda yaşadıklarım :

* Kas gücü zayıflar
* Kan şekeri dengesi bozulur.
* Görme ve konuşma bozuklukları
* Unutkanlık başgösterir.
* Stres hormonu salgılanır.

slayer

Üye
8 saat ukumu_???
kimmiş o kadar uyuyabilen... Ben 6 saat uyusam bayram ediyorum

van_hoijdonk

van_hoijdonk

Emekli Yönetici
Uyumadığımda özellikle 2 gün civarı 48 saat yani pc başında kaldım yazın gözlerim felaket olmuştu tabi yatınca ertesi gün aynı saatte ancak kalkmıştım..

darkred

darkred

Üye
    Konu Sahibi
yaklaşık 32 saat önce uyandım birdahada uyuyamadım

* Kas gücü zayıflar
* Görme ve konuşma bozuklukları
* Unutkanlık başgösterir
* Stres hormonu salgılanır

belirtilerinden hepsi şuanda bendde mevcut

D3N1Z

D3N1Z

Üye
wallah ya uyamazsakda şöyle yatakda uzanıp kalsak niye gözümüğzü kaptmak zorunda kalıyoruz kine

DeLmIrA

DeLmIrA

Üye
uyu uyu yat uyu

verdigin bilgiler icin saol kardeşim

a21a

a21a

Emekli Yönetici
gün boyunca vücutta oluşan ve bize yorgunluk hissi veren laktik asitin parçalanıp yok edilmesi için gerekli süre yaklaşık 8 saat..

konu için teşekkürler

seriFBurak

seriFBurak

Üye
sut ürünlerin de de laktik asit bol var onlar da uykumuzu getririr

a21a

a21a

Emekli Yönetici
<div class='quotetop'>(seriFBurak &#064; Dec 27 2005, 10&#58;40 PM) [post=239019]Quoted post[/post]</div><div class='quotemain'>
sut ürünlerin de de laktik asit bol var onlar da uykumuzu getririr
[/b][/quote]

doğru.. sütte değilde yoğurtta çok fazla.. yoğurt veya ayran içtikten sonra uykumuzun gelmesi bu yüzdendir..

yalnız yanlış anlama olmasın.. laktik asit kötü bir madde değildir.. besinlerle gelen az dozda laktik asitin
sakinleştirici etkisi vardır..

ChaLLenGeR

ChaLLenGeR

Üye
ßilgiler için teşekkürler

ibonline

ibonline

Üye
evrenian yararlı bilgi saol
ama maxicep üyelerini gece kafilesi tümden uykusuz.Nedenmi bilmiyorum gececiler hep belli
desene biz tümden uyku yoksunuyuz,baksana halimize.
Dün gece saat 5 te geldim siteye kimsecikler yoktu kanıtı pcde kayıtlı...

darkred

darkred

Üye
    Konu Sahibi
rica ederim nedemek arkadaşlar

ibonline abisi dün gece ben çıktım sen girmişsin abi siteye

__Midas__

__Midas__

Üye
son 2 y&#305;ld&#305;r saat 3 de yatar&#305;m ve sabah 8 de ayakta yani 5 saat uyurum al&#305;&#351;m&#305;&#351;&#305;m bikere ama sapasa&#287;lam&#305;m,öylemiyim, in&#351;allah öyleyimdir....

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...