Neden Bazılarımız Solak

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Neden Bazılarımız Solak
İnsanların çoğunun niçin, daha çok sağ ellerini kullandıkları henüz bilinmiyor. Eğer dünya nüfusunun yarısı solak olsaydı veya dünyada hiç solak bulunmasaydı, bu durum tabiatın kurallarına daha 'uygun olabilirdi, ancak tek yumurta ikizlerinin bile yüzde onunun farklı ellerini kullanmaları şaşırtıcıdır. Bu durumun genetik olmadığı, kalıtımla bir ilgisinin bulunmadığı da kesin. Bebeklerin rahimdeki pozisyonlarıyla ilgili teoriler var ama kanıtlanmış değil.

İnsanın dışında hiçbir yaratık, bir elini veya ayağını diğerine göre öncelikli kullanmaz. Dünyada tarih boyunca, kültür ve ırk farkı olmaksızın insanlar arasında sağ elini kullananlar hep çoğunlukta olmuşlardır. Bilim insanları yıllardır bunun nedenini arayıp durmaktadır.

Bilindiği gibi, beynimizin her iki yarısı değişik yetenekleri kontrol eder. Önceleri beynimizin sol yansının konuşma yeteneğimize kumanda ettiği bilindiğinden, yazmamıza da kumanda ettiği, bütün önemli kumandaları bu tarafın üstlendiği sanılıyordu. Ama sonraları beynimizin sağ yarısının da idrak, yargılama, hafıza gibi çok önemli işlevlere kumanda ettiği, beynin her iki yarısının da bir birinden üstün olmadığı ve her iki tarafın da eşit değerde görevler üstlendiği görüldü.

Solakların oranı hakkında çeşitli görüşler var. Genel görüş bunun 1/9 oranında olduğu şeklindedir. Her azınlığın başına geldiği gibi solaklar toplumda bazı zorluklarla karşılaşmışlar, hatta tarihin karanlık çağlarında şeytanla bile özdeştirilmişlerdir. Günümüzde bile solak doğan çocuklar, aileleri tarafından sağ elleri ile yazmaya zorlanmaktadırlar.

Sağ ellerini kullananlar için hayat daha kolaydır. Onlar daha iyi organize olmuşlar, acımasız bir üstünlük kurmuşlar, dünyada her şeyi kendilerine göre ayarlamışlardır. Arabaların vitesleri, silahlarda boş kovanların fırlayış yönü, hatta tuvaletteki muslukların yeri bile hep sağ ellilere göre tasarlanmıştır.

İngilizce'de sol anlamındaki 'left' kelimesi, zayıf ve kullanışsız anlamında eski İngilizce'de kullanılan 'lyft' kelimesinden türetilmiştir. Sağ anlamındaki 'right' ise haklılık ve doğruluk anlamında da kullanılır. Türkçe'de de öyle değil mi? Sağ hem canlı ve hayatta anlamında kullanılır, hem de sağlıklı, sağlam gibi sıfatların kökünü oluşturur, solun ise soluk gibi bir sıfatın kökünü oluşturma dışında sadece bir nota ile isim benzerliği vardır

• Beğen
Tepkiler: abdulk4dir ve !!!MotorHead!!!

chakır66

chakır66

Üye
şahsen ben solağım

catalfleg

catalfleg

Üye
güzel paylaşım tşkler

Godfather

Godfather

Üye
benim kuzen karşısındaki kişiye bakıyommuş sol tarafta kaşık tabi bize görede sağ ondan solak oldu oglan :ehe

tragedie

tragedie

Emekli Yönetici
Bende Solağım bir araştırma vardı dünyada bir çok konuda en önde gelen insanların solak oldugunu okumuştum paylaşım için teşekkür

qirL1903

qirL1903

Üye
sol elle hic yazamam :)

Salihyet

Salihyet

Üye
doğma büyüme solağım :ehe

Catty

Catty

Emekli Yönetici
Bende Solağım ve bundan çok memnunum:)

Feel It

Feel It

Üye
Ben de solağım :D

arslansem

arslansem

Üye
Sağ yok burda da :ehe

çeşnibahar

çeşnibahar

Üye
bi farklılık yapayım bari yaf, sağ elimi kullanıyorum ben.. :gul:

TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
aferim sana :ehe

Dawn

Dawn

Emekli Yönetici
saol guzel bilgi

TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Rica ederim :)

serdar@@@

serdar@@@

Üye
bede solum ama sağ ile yazıyorum

futbol123

futbol123

Üye
ben solak degilim ama arkadaslarımın çoğu solak

Nadir

Nadir

Emekli Yönetici
Enese sağolasın...

TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Rica ederim abi ...

abdulk4dir

abdulk4dir

Üye
çok güzel bir yazı teşekkürler

Amedly Fatih

Amedly Fatih

Kapalı Hesap
bunun nedenı varmı ALLAH yaratmıs

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Takipçi Satın Al

Üst Alt