Nasıl Verimli Çalışırım?

Sponsorlu Bağlantılar

arslansem

arslansem

Üye
    Konu Sahibi
Nasıl Verimli Çalışırım?
Nasıl Verimli Çalışırım?
Ne kadar çok çalıştığın değil ne kadar verimli çalıştığın önemli. Elbette hem çok hem de verimli çalışıyorsan, sen bu işi hepten çözmüşsün demektir.



OKS ve ÖSS gibi zorlu ve büyük sınavlara hazırlık sürecinde çoğumuzun sıklıkla şikayet ettiği durum şu oluyor: “Herkesten çok çalıştığım halde hâlâ başarısızım.”Başarısız oluyoruz; çünkü sadece çok çalışıyoruz, verimli çalışmıyoruz.

Belki de verimli çalışmanın ne demek olduğunu bilmiyoruz.

Peki nedir verimli çalışmanın sırrı nedir?

Her şeyde olduğu gibi verimli çalışmanın başı da “sağlık”. Ders çalışırken en sık kullandığımız uzuvlarımız beynimiz ve gözlerimizdir. Çalışma esnasında gözler sürekli belli noktalara odaklandığı için göz kaslarımız yorulur. Bu nedenle belli aralıklarla göz egzersizleri yapmak dinlendirici ve faydalı olacaktır. Uzun süreli çalışmaların ardından beyninizin patlayacak gibi olduğunu hissedersiniz. Bir de tatlı çikolata vb. yeme ihtiyacı duyarsınız. Bunun nedeni; enerji kaynağı oksijen ve glikoz olan beynin, çalışma süresi boyunca enerji kaybetmiş olmasıdır. Odanızı havalandırarak oksijen ihtiyacınızı, şekerli yiyecek ve içecekleri uygun miktarlarda tüketerek glikoz ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Burada şu noktaya dikkat etmek gerekir. Uykunuzu açsın diye tükettiğiniz kahve ve çay gibi kafeinli içeceklerden mümkün olduğunca uzak durun. Unutmayın ki; bir elma, bir fincan kahveden daha çok uyku açıcı etkiye sahiptir.

Verimli ders çalışmanın olmazsa olmazlarından biri de “çalışmayı sevmek”tir. Joseph Murphy’nin deyimiyle “Bilinçaltı aptaldır. Ne söylerseniz inanır.” Çalışacağınız konuya karşı önyargısız olmayın ve beyninizi pozitif telkinlerle başarıya odaklayın. Verimli ders çalışmada 3. esas; “teknik olarak nasıl çalışmanız gerektiğini bilmeniz”dir. Bunun için;

Çalışacağınız konu matematik gibi problem çözmeye dayalı bir dersle ilgiliyse başladığınız soruyu çözüme ulaştırmadan masadan ayrılmayın.

Konuyu ezberlemek yerine düşünüp anlamlandırarak özümsemeye çalışın. Konuları bölümlere ayırarak, parça parça çalışın.

Anlaşılması kolay olan kısımdan başlayıp zor olana doğru ilerleyin. Zordan başlarsanız kolayca pes edersiniz ve ders çalışmayı bırakabilirsiniz.

Ders çalışma saatlerini ve süresini yaşantınıza uygun şekilde ayarlayın. Kişiliğinizi, karakterinizi ve dersin türünü göz önünde bulundurun.

Bulunduğunuz ortamı çalışmaya hazır hale getirin. Dikkat dağıtıcı sesler, çok yüksek ya da düşük ısı ve ışık, verimsiz ders çalışmanıza ya da ders çalışamamanıza neden olur.

Çalışacağınız konuyla ilgili destek materyaller kullanmanız algı ve motivasyonunuzu artıracaktır. Örneğin; coğrafya dersini harita kullanarak çalışmanız, konuyu görsel olarak algılamanızı, böylece zihninizde kalıcı bir yer etmesini sağlar.

Çoğumuz derste aldığı notları temize geçirenlerin abarttığını düşünürüz. Halbuki bu şekilde kısa süreli hafızaya kaydedilen bilgiler uzun süreli hafızaya geçmiş olacaktır.

Tekrar yapın: Derse girmeden önce ve sonra konuyu gözden geçirmeniz faydalı olacaktır. Çünkü en başta ve en sonda öğrenilen bilgiler akılda kalır. Hiç tekrar yapmazsanız, öğrendiklerinizin % 80’ini unutabileceğinizi unutmayın.
 

Benzer Konular

Selim Baltaci
Cevap
16
Görüntüleme
522
Selim Baltaci
Cevap
20
Görüntüleme
595
DarkredBlue61
Cevap
0
Görüntüleme
509
Cevap
29
Görüntüleme
699
gonyalı


Üst Alt