NASA,Arsenik ile üreyen yeni bir bakteri türü buldu. '' Halomonadaceae GFAJ-1 ''

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Mali Özdemir

Mali Özdemir

Üye
    Konu Sahibi
NASA,Arsenik ile üreyen yeni bir bakteri türü buldu. '' Halomonadaceae GFAJ-1 ''
NASA'da görevli bilim insanları dün gerçekleştirdiği basın toplantısında gezegenimizde şimdiye kadar hiç görülmemiş yeni bir yaşam formu keşfettiklerini açıkladı.


Halomonadaceae ailesi altında konumlandırılan ve GFAJ-1 kodu ile tanımlanan bu yeni bakteri türünü dünyamızdaki tüm canlılardan ayıran son derece önemli bir özelliği var ki o da kendisinin son derece kuvvetli bir zehir olan ve yaşayan hemen tüm canlılar için maruz kalınması büyük tehlike arzeden arsenik ile de üreyebiliyor olması. Şimdiye değin gezegenimizde bunu yapabilen hiçbir canlı türünün varolmaması ise durumu daha da önemli kılar nitelikte.
Dünya üzerinde yaşayan tüm canlı organizmalar DNA, RNA, protein ve lipid'lerinin kimyasal yapılarında 6 ana elementi kullanıyorlar. Biyomoleküllerin temel yapıtaşları olan ve yaşamın gelişimi için ana unsurlar olarak kabul gören bu elementler karbon, hidrojen, azot, oksijen, fosfor ve kükürtten oluşuyor. Fakat işte keşfedilen bu yeni bakteri türü arseniği fosforla yer değiştirebilme yani arsenikle de üreyebilme özelliğine sahip. Dahası fosforun bulunmadığı fakat orta derecede arsenik zenginliğine sahip olan yerlerde bakteri için uygun yaşam koşulu sağlıyor. Ki zaten bakterinin keşfedildiği yer de Kaliforniya'nın doğusunda yer alan ve zengin arsenik miktarına sahip olduğu bilinen Mono Lake gölü. Bakterinin yoğun arseniğe maruz kalması halinde yaşamını sürdürüp sürdüremediği hakkında henüz kesin bir tanı bulunmasa da, gerek mevcut durumu ve gerekse ait olduğu üst familyasının arsenik biriktirici bir özellliğe sahip olduğunun bilinmesinden hareketle kendisinin arnesiği DNA ve proteinleri ile bütünleşik hale getirme yetisine sahip olduğu düşünülüyor.
 
Necmati

Necmati

Üye
zehir ile yaşıyor ? :hmmm
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt