mrp nedir ?

Sponsorlu Bağlantılar

hikmet366

hikmet366

Üye
    Konu Sahibi
mrp nedir ?
[h=1]Mrp nedir?[/h] Mrp, İngilizce Material Requirement Planning kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçe'de Malzeme İhtiyaç Planlaması anlamına gelmektedir
Mrp; 1960'lı yıllarda üretici firmalarda, malzeme ihtiyacını hesaplayabilmek üzere MIP (Malzeme İhtiyaç Planı) tekniği geliştirilmiştir. Bu teknik 1970'li yıllarda yerini kapalı döngü MIP'e (Mrp) bırakmıştır. Mrp tekniği, malzeme ihtiyaç planlamasının yanısıra ihtiyaç planlaması ve ana üretim planı özelliklerini de içermektedir. Mrp'in amacı, ana üretim planı ve mevcut kapasiteyi de göz önüne alarak daha gerçekçi malzeme ihtiyaç planı ve üretim planı elde edebilmekti.
[h=1]Mrp sisteminin amaçları nelerdir?[/h] 1- Envanter yatırımını minimize etmek,
2- Üretimin sisteminin prodüktivitesini yükseltmek,
3- Müşteri hizmetini düzenlemek ve geliştirmek.
[h=1]Mrp'nin gelişim süreci
[/h] 1- ROP - Stok Kontrolü,
2- MRP - Malzeme İhtiyaç Planlaması,
3- MRP II - Finans ve Simülasyon,
4- ERP - Kurumsal Kaynak Planlaması.


 

kobiburhan

Üye
Abd'deki erp programlarının atası mrp programlarıdır. Kökenleri 60'lı yıllara dayanır. Türkiye'de ise erp'lerin atası muhasebe programlarıdır. Mrp şuan ancak ERP'nin bir modülü olarak değerlendirilebilir. ERP çok daha bütünleşik yapıdadır. Pek çok yerli yabancı ERP programı görme fırsatım oldu. Bunlar içinde kesinlikle en iyisi gene bir türk yazılımıydı. Minerva'nın Plantum programı web tabanlı ve harika bir knowhow'a sahipti. İhtiyaç duyanlar buradan inceleyebilir.
 
Yönetici tarafından düzenlendi:

Benzer Konular

Eren Değerli
Cevap
0
Görüntüleme
456
Eren Değerli
Eren Değerli
Cevap
0
Görüntüleme
539
Eren Değerli
Eren Değerli
Cevap
0
Görüntüleme
497
Eren Değerli
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
440
Doğuş Pertez


Üst Alt