Mozilla Sert Çıktı; Safari müsveddesi bir tarayıcı yapmayacağız !

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Mad EagLe

Mad EagLe

Üye
    Konu Sahibi
Mozilla Sert Çıktı; Safari müsveddesi bir tarayıcı yapmayacağız !
Firefox’un iPad ve iPhone sürümünü bekleyenlere üzücü haber. Mozilla, Apple’ın katı tutumunu şikayet etmeye devam ediyor.




Firefox’un iOS sürümü için bir takım planları olduğu bilinen Mozilla cephesinden konu hakkında kesin açıklamalar geldi. Firefox görünümlü bir Safari geliştirmeyeceklerinin altını kalın bir şekilde çizen başkan yardımcısı Jay Sullivan, Apple’ın katı tutumunu değiştirmediği sürece oyuna dahil olmayacaklarını belirtti.

Apple Ne İstiyor?

Bilindiği üzere iOS için geliştirilen tüm web tarayıcılar kendi yapıları yerine Apple’ın geliştirdiği UIWebView bileşenini kullanmak zorunda. Apple ise Safari’de daha hızlı bir JavaScript motoruna sahip olan Nitro’yu kullanıyor. Bu saye Apple zaten oyuna en başından üstün başlamış oluyor. Üstelik Nitro’nun diğer üçüncü şahıs yazılım geliştiricileri tarafından kullanılmasına da izin verilmiyor. Google Chrome, Opera da dahil olmak üzere herkes için tek yol var o da UIWebView bileşeni.

Mozilla ekibi eğer iOS için bir tarayıcı yapacaklarsa burada tamamen kendi kodlama yapılarını ve motorunu kullanma arzusunda. Yeni IonMonkey adlı motorunu bilgisayarlar ve Android için geliştirilen sürümlerde kullanan Mozilla, gerçek bir rekabet ortamının oluşması arzusunda.
Tüm bu gelişmelere rağmen Mozilla ekibi geçen iPad için bir prototip tarayıcı geliştirmişti. Junior kod adlı bu tarayıcı, UIWebView bileşenini kullanıyordu doğal olarak ancak an itibariyle bu proje de askıya alındı ve rota kesin olarak belirlendi.

Microsoft’tan da Aynı Taktik

Microsoft da Windows RT tabanlı ürünleri için böylesi bir strateji belirlemiş durumda. Üçüncü parti tarayıcıların Win32 API’lerine erişiminin kısıtlaması nedeniyle üçüncü şahıs JavaScript motorlarının bu platformda kullanılması peşinen engelleniyordu.
Hem Microsoft hem de Apple bu konunun güvenlik ve stabilite endişeleriyle hayata geçirildiğini iddia etse de bu durum ne kullanıcıları ne de diğer yazılım geliştiricilerini memnun etmiyor. Ortada memnun olan tek isim “tekelin(!)” başındakilerden başkası değil elbette. Bakalım bu duruma karşı üreticiler Android baskısıyla daha ne kadar direnebilecek. Elbette ki bunu da zaman gösterecek.
 


Jomolocco

Jomolocco

Üye
adamin derdi guvenlik baska bir sey degil
 
MrExpert

MrExpert

Üye
Evet katılıyorum yaptıkları tek şey güvenliği sağlamak...
 
Mad EagLe

Mad EagLe

Üye
    Konu Sahibi
Bu konuda çok titizler
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt