Mevlana'da derviş hücreleri yeniden

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
HeiLmasTer®

HeiLmasTer®

Üye
    Konu Sahibi
Mevlana'da derviş hücreleri yeniden
Mevlana Müzesi'nde başlatılan restorasyon çalışmalarında ilk olarak ele alınan derviş hücreleri, 16. yüzyıldaki orijinal haline dönüştürülüyor. Mevlana Müzesi Müdür Vekili Naci Bakırcı, müzede yaklaşık 1 yıl önce başlatılan ve 2012 yılı sonuna kadar sürmesi beklenen restorasyon çalışmaları kapsamında ilk olarak derviş hücrelerinin ele alındığını söyledi. 1574 yılında 3. Murat döneminde yapılan 17 derviş hücresinin 1934 yılındaki bir çalışmayla aralarının açıldığını anımsatan Bakırcı, Konya Koruma Kurulu'ndan alınan kararla burayı aslına uygun olarak restore etmeye başladıklarını açıkladı. Bakırcı, birkaç gün içerisinde restorasyonu tamamlanan bölümlerin kendilerine teslim edileceğini dile getirerek, 'Aralık ayında ise derviş hücrelerini brandadan kurtaracağız ve iki bölümde örnek sergileme yapacağız. Mayıs-haziran 2011 gibi bütün hücreleri 16. yüzyıldaki haliyle ziyarete açacağız' dedi.

İLAVELER KALDIRILDI
Restorasyon çalışmalarının yaklaşık 2 milyon liraya mal olduğunu bildiren Bakırcı, şunları kaydetti: 'Derviş hücreleri tepeden tırnağa elden geçirildi. Postnişin, Çelebi hücresi, tarikatçı, vakıf katibi gibi dergahta olması gereken görevlileri restorasyon sonrası yeni düzenlenen odalarda sergileyeceğiz. Camekanlı bölümler artık olmayacak. Binanın beton kaplamaları kaldırıldı. Kasnaklarda düzenleme çalışmaları yapıldı. Güvenlik ve elektrik sistemleri ana kablolarla hücrelerin altına taşındı. Bacalarından alt yapısından kadar hücrelerin tamamında çalışma yapıldı.' Yaklaşık 6-7 aylık bir gecikmeyle derviş hücrelerinin restorasyonun tamamlandığını ifade eden Bakırcı, restorasyonda iki sefer proje değişikliğine gidildiğini bunun da gecikmeye yol açtığını söyledi.

TEŞHİR SİSTEMİ TÜMÜYLE DEĞİŞECEK
1950'li yıllardaki sergileme mantığıyla ziyaretçilere sunulan müzedeki teşhir tanzim sistemini bütünüyle elden geçirileceğini söyleyen Bakırcı, "Selçuk Üniversitesi müzeye kurulacak izleme sistemiyle yapıdaki hareketleri izleyecek. Yapıyla ilgili bilgilere ulaştıktan sonra bu bölümdeki restorasyona başlayacağız' dedi.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

spy ghost
Cevap
0
Görüntüleme
479
spy ghost
Marco Laren
Cevap
0
Görüntüleme
622
Marco Laren
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
485
Doğuş Pertez
Kingmortall
Cevap
0
Görüntüleme
397
Kingmortall


Üst Alt