mahalle maçlarinin kurallari kopun :)

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

paratoner

Üye
    Konu Sahibi
mahalle maçlarinin kurallari kopun :)
ATAN ALIR SPOR:
Mahalle maçları genellikle caddelerde yahut bahçelerde yapıldığı için topun kaçma olasılığı olan çok yer vardır. Top bir yere kaçtığında topu kaçıran takımın karsısındaki takım hemen,"Atan alır" der.Top onların sahasında auta çıkmış olduğu halde karşı takım topu almak zorunda kalır.

ELİN AVANTAJI OLMAZ:
Takımlardan biri ataktadır. Defans oyuncusu topu elle keser fakat pozisyon devam eder ve gol olur. Golü yiyen takım el var diye mızıldar. Karşı takım, "Avantaj olmaz." der. Hemen akabinde kaleci "Ulan elin avantajı olmaz." diye haykırır. Bir yere varılamaz. Kısır döngüdür.

ADAMIN GOL DİYO:
Gol atılır fakat yiyen takım saymaz. Hep bir ağızdan "Direk ulan." diye anırmaktadırlar. Fakat içlerinden biri, "Gol abi." der. Karşı takımdan bunu duyan biri direk atlar ve, "Ulan adamın gol diyo." diye serzenişte bulunur. Gol sayılır, adam dövülür.

ABANMA YOK:
Genelde küçük çocuklar arasında yaygındır. Kaleciler abanma yok derler. Aralarından yasça büyük olanı Laf karımısınız." dese de abanma olmaz.

GÖNÜL ALMA:
Büyüklerle küçüklerin ortak oynadığı maçta büyüklerden biri gaza gelip küçük bir çocuğa sert girince direk penaltı olur. Nerede olursa olsun. Küçük çocuk sevilen bir simadır ve faulü yapan abidir. Penaltı kullanılır, genelde gol olmaz çünkü kalede bir ayı vardır ve penaltıyı atan küçük çocuktur.

KALECİ DEĞİŞTİN 2 PENALTI:
Herhangi bir penaltı pozisyonunda kaleye hemen forvetin etkili silahlarından biri geçmek ister çünkü o her mevkide iyidir.Buna karşılık karşı takıma teselli olarak ekstra bir penaltı verilir. 1+1=2.

3 KERE SEKTİRME:
Kaleci degaj kullanırken eğer yanında bir rakip forvet varsa topu 3 kere sektirir ve, "Açılsana ulan üç kere sektirdim iste." der, rakip açılır.

1'E 1 ATIŞ:
Çift penaltı sisteminde eğer birinci penaltı kaçarsa ikinci şans vardır ama gol olursa ikinci şans kullanılamaz. Bunun mantığını hala çözebilmiş değilim.

SAĞLIK ÖNLEMLERİ :
Bazen top insanin pek münasip olmayan bir tarafına gelir, herkesin reaksiyonu aynidir: "İse ise!." Uygun araziye çiş edildikten sonra maca devam edilir.

Mahalle maçlarında her zaman saçı ince telli ve uzun olan kişiler vardır. Bunlar geriden topu alıp bütün güçleriyle ileri koşarken kafalarını ileri doğru atarlar. Amaç gol atmak ya da rakibi çalımlamak değil, saçların rüzgarda ahenkle dans etmesini sağlamaktır. Bu kişiler büyüyünce Fenerbahçeli Aykut gibi olurlar.

TOP KURTARMA OPERASYONU:
Top zırt pırt araba altına kaçar. Böyle durumlarda, sahadaki en çelimsiz ve en hop-zıp kişi, en iri iri kişi tarafından topu almaya gönderilir. Arabanın altına kaçan toplar tam ortasında durur bazen, kimse yetişemez oraya. Bu sefer tas atma ve sopayla itekleme faslı baslar. Arabanın egzozuna vurulan birkaç darbeden sonra top yuvarlana yuvarlana çıkar bir taraftan; artık koşarak maca geri dönme zamanıdır.

AT BAKİİM ABİNİN KILLI GÖĞSÜNE...
Ya ne iğrenç bişiydi bu. Sen takımını kurmuşsun, pasa pasa macını yapiyosun. Muhtemelen yasça ve boyutça senden büyük olan eleman damlar, bu gereksiz cümleyi sarf ederek maca dahil olur, tadımızı tuzumuzu kaçırır.

GOL DiiL OĞLUM BEL ÜSTÜ :
Minyatür kale maçlarda elle tutulmasına engel olunmak için getirilmiş bir çözümdür ancak bel ustu gibi kişiden kişiye değişen ve ispati zor bir kriter getirdiği için nice kavgaların çıkmasına, nice basların yarılmasına sebep olmuştur.

İyi güzel de bütün bu kavramlar kitabi olmadan, televizyon olmadan nasıl herkes tarafından bilinebiliyor? Ben diyorum ki gizli bir örgüt var, her mahalleye bir adam gonderiyo bilmem kimin amcaoğlu olarak bilmem kim de örgütten. Sonra mesela hem gol hem penaltı olunca ağızlara kolayca yerleşecek "giren gole penaltı olmaz" cümlesini söylüyor, pozisyon geçiyor, çocuk evine donuyor ama ifade baki.

Oynayacak kişi sayısının tek olması ve kimsenin oyundan çıkarılarak kalbinin kırılmak istenmemesi durumu sozkonusu olur sıkça. bu durumda futbol kariyeri en berbat durumda olan fasulyeden tabiri ile adlandırılarak birinci devre bir takımdan ikinci devre bi takımdan oynatılarak ufacık yüreklere ve beyinlere adaleti yerine getirmiş olma duygusu zerk edilir. Aksam herkes eve gidip yattığında da hep o günkü maçı, varsa attığı golleri, kaçırdıklarını, bir sonraki maçlarda yapmayı planladığı hareketleri hayalleşerek uykuya dalar. Bu planlanan ama becerilemeyen hareketlere girmiyorum. ben mahalle maçı kurallarının nasıl bilindiği sorusuna ise kalıtsal diyorum.

Bazen küçükler kendi aralarında oynarken eli torbalı bi is dönüşü adamı maca dalıp topu küçüklerin ayağından alır ve aptal aptal şeyler yapmaya baslar. Eğer adam yetenekliyse bi iki numara yapıp çocukların aklini alır. En konunda topa hızlıca vurur. Çocuklar topu yakalayamaz ve top uzağa gider. Eli torbalı is donuşu adamı yaptığı ufak hareketten mutlu bir halde evinin yolunu tutarken çocukların "hay ., top ta ..gitti, kim alcek laf topu?" dedikleri duyulur.

ELDEN GOL OLMAZ :
Pasa pasa oynuyoruzdur, adamın tekinin eline çarpar top, biz dikeriz topu, hemen bi mahalle maçı oyun kuralları uzmanı pörtler oradan bi yerden ve der ki, "Elden gol olmaz"! Ulan niye olmasın hasta misin sen? El kararı verilmişse, bunun sonucu frikiktir. Herkes de kabullenmiştir elden gol olmayacağını, hatta baraj bile kurulmazdı bazen. Ben de büyüyünce öğrendim elden direk kaleye çekilip gol atılabileceğini. Öğrendim de ne oldu, o canim frikikler geri mi geldi?

ÜÇ ADIM AÇILMAK:
"üç adim açılmak" denen olayı atlamak senelerini betonda top oynayarak, dizinde o çok derin olmayan ama sürekli yanan yaralarla dekore eden birçok mahalle topçusunu üzecektir. Top frikik noktasına dikilir ve rakip barajın üstüne doğru adeta 'onlar orda diilmiscesine yürünür'. Kocaman üç adim atılır ve baraj göğüsle itmek suretiyle uzaklaştırılır. Adımların büyüklüğünden şikayet edenler iki kere "o-ha" der.

TEKNİK VURMAK:
Penaltı vuruşlarında en biçkin forvet oyuncusu sahne alacağından kalecinin gözü korkar. Hemen içi rahatlatılır: "korkma olm, teknik vurcam".

KALECİ DÜZENİ:
Mahalle maçlarında rastlanan pek çok tatsız durumdan sadece biridir kalecisizlik. Herkes kendisini ispatlamak ve golleri yağmur edip yağdırmak İstediğinden kimse kaleye geçmeyecektir. Adil düzen ilk "kalede son" diye bağıranı kayırmaktadır. Hemen arkasından gelen "son bir", "son iki".. gibi çığlıkların sonunda artık son kaç olduğunun bir önemi kalmayan ağır kanlı arkadaş kaleye geçer. Kaleci gerek iki golde bir, gerekse Dakka ayrıyla eldivenleri bir sonraki arkadaşına teslim edebilir. Nizam böyle emreder.

Arkadasın biri iyi orta gol getirir diye bağırır o da iyi bi orta yapmaya çalışır ve ortasını yaptıktan sonra düşer. Arkadasın dizi kaniyodur ama farkında değildir birisi oradan "olm dizin kanıyo" der ve olan olmuştur dizi kanayan çocuk ağlamaya baslar. :lol2: :lol2:
 


..::Riddick::..

..::Riddick::..

Üye
Vayy be eski gunleri hatirladim.. :) gece 1-2 demeden mac yapardik, tum mahallelide bizi yatirmaya ugrasirdi :D bazen colasina, fantasina oynardik.. hatta hatirliyorum bazen ekmegine bile oynardik :D ama niye ekmegine oynadigimizi anlamış diilim hala :) heralde ucuz diyemi nedir :D
 

paratoner

Üye
    Konu Sahibi
biz hala yapiyoruz kolasina maç :)
 

MiCoX

Üye
gerçekten cok güzel :D eline sağlık...
 
Kin_ittifak

Kin_ittifak

Üye
Originally posted by paratoner@Sep 11 2005, 12:28 AM
biz hala yapiyoruz kolasina maç :)
[post=162322]Quoted post[/post]​


biz ödetmeceine yapıyoz..
 

paratoner

Üye
    Konu Sahibi
ama sariyo yaa o kadar kos sonra kazaninca buz gubu kolani iç hehe :DD
 
van_hoijdonk

van_hoijdonk

Emekli Yönetici
Adamın gol diyo bunu çok kullanıyoruz... ;)
 
helper007

helper007

Üye
Ben hiç mahalle maçı yapmadım.
Hatta evden dışarı çıkmadım sokakta oyun oynamak için.
 
Kin_ittifak

Kin_ittifak

Üye
Originally posted by helper007@Sep 11 2005, 12:41 AM
Ben hiç mahalle maçı yapmadım.
Hatta evden dışarı çıkmadım sokakta oyun oynamak için.
[post=162338]Quoted post[/post]​


hadi yaw...biz tunuva bile düzenlemistik bi ara..
 

paratoner

Üye
    Konu Sahibi
biz her maç da kavga ederiz hatta dövüs çikar ama maç bitince heosi unutulur :DD
 
..::Riddick::..

..::Riddick::..

Üye
Bende 3 kere sektirme kuralina bitiyodum :D kelecinin elindeyken rakip oyuncu yanında dikilir, sonra kaleci 3 kere sektirir
-gitsene oğlum sektirdim
-sektirmedin
-al sektirdim bi daha
-tamam o zaman :D

Kalaci sektirince uzaklaşmak içgüdüsel bişey heralde :)
 

paratoner

Üye
    Konu Sahibi
benm anlamadigim hepimzi farkli yerlerdeyiz ama hep ayni seyleri yapiyoruz atalarimzsan kalma galiba :DD
 
..::Riddick::..

..::Riddick::..

Üye
Yaa bide şey var : El öptürmece oynarsın, herkez tabi tek vuruş yapıcak. Top uzaga gider.. Kaleciden izin alınır...
-Bi daha değiyorum
-Tamam değ :D
(izin çıkmassa bi koşu diğer arkadaş gider değer.. :))
Vayyy be ne günlermişşş .... 10 sene önceydi ama... :wacko:
 
ibonline

ibonline

Üye
vaybe bu denilenleri bizzat ben yaşadım ;;)
ama şimdiki cocuklar bunları yaşayabiliyormu orasını bilmiyorum
patlak topla gece yarısına kadar top oynardık ne günlerdi beee
 
tsubasa

tsubasa

Üye
ne günlerdi beeeaa... tsubasa gibi adamdım ozamanlar ayıptır sülemesi :huhu:
 
ibonline

ibonline

Üye
Originally posted by tsubasa@Sep 11 2005, 01:42 AM
ne günlerdi beeeaa... tsubasa gibi adamdım ozamanlar ayıptır sülemesi :huhu:
[post=162442]Quoted post[/post]​
eskiden tsubasa vardı vakabayaşi genzo vardı (umarım böyle yazılyor :PP)
hiç fark edebildinmi sahaları cok büyüktü orta sahayı bir cizgi filimde bitiriyordular geri kalanı diğer orta santrayıda diğer bölümde bitiyordular goller ise ancak haftalar sonra geliyordu muhahahaha :lol2:
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt