Koca bir ömür için 23 dakika öldü

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Burak

Üye
    Konu Sahibi
Koca bir ömür için 23 dakika öldü
İngiltere’de doğuştan kalp bozukluğu olan Samaa Zohir isimli bebek, 20 dakika dondurulup kalp atışı durdurulduktan sonra iyileşti.

Kafası buzlarla kaplanan, by-pass ile vücut ısısı 17 dereceye kadar düşürülen, bu sırada 23 dakika tıbben ‘ölen’ bebeğin kan damarları düzeltildikten sonra, kalbi tekrar attı.
İngiltere’de Samaa Zohir adlı 1 aylık bebeğin sorunu, akciğerlerden gelen oksijen taşıyan kan damarlarının kalbin sağ tarafına gidecekken sol tarafına gitmesiydi. Londra’daki Great Ormond Street Hastanesi’ndeki cerrahlar, hassas ameliyat için zaman kazanmak amacıyla Samaa’nın golf topundan küçük kalbini durdurdu. Çünkü kağıt kadar ince damarlara saç kalınlığında ipliklerle yapılacak operasyon için kans olmaması şarttı.

Kritik eşik 50 dakika

Bunun için bebeğin başının etrafına buz torbaları yerleştirildi ve kalp-akciğer makinesiyle kanının derecesi 37’den 18 dereceye indirildi. Ardından bir ilaçla kalbi durduruldu ve kalp-akciğer makinesi kapatıldı. Yani Samaa klinik olarak öldü. Zamana karşı yarışan cerrahlar, 23 dakikalık geçici ölüm süresinde, kan damarlarının yerini normale döndürdü. İşlem 50 dakikayı geçseydi bebeğin beyin ve iç organlarındaki hasar onarılamaz duruma gelecekti. Ameliyat sonrası kalp-akciğer makinesi yeniden çalıştırıldı ve pompalanan sıcak kan Samaa’yı yaşama döndürdü. Küçük kız bu ameliyattan 5 ay sonra tamamen iyileşti. Anne Roosina Ahmed (30,) “Donmuş bir bebekken, sağlıklı bir kız oldu. Bu inanılmaz” diye konuştu.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt