Kimya dan Anlayan?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Waveman

Waveman

Üye
    Konu Sahibi
Kimya dan Anlayan?
Arkadaşlar kimya öğretmenim bana pas nedir paslanmadan nasıl korunulur ve indikatör nedir nerelerde kullanılır konularında proje ödevi verdi ben bunları nasıl yapabilirim rehber olursanız sevinirim :hmmm
 
  • Beğen
Tepkiler: TheExplorer


mnstrdnc

mnstrdnc

Üye
Pas dediğin demirin oksitlenmesi yani demirle oksijenin reaksiyonu araştır biraz ben mi yapayım ödevini :d
 
  • Beğen
Tepkiler: Waveman

OğuzcanAbi

Üye
kolay ödev halledersin en olmadı yaz google karşında ne gibi bir sorunun var ?
 
Waveman

Waveman

Üye
    Konu Sahibi
kolay ödev halledersin en olmadı yaz google karşında ne gibi bir sorunun var ?
Yazı yazıp dosyalayıp götürmek istemiyorum afiş slayt falan zengin içerikli olsun ki zengin içerikli not alıyım :naughty:
 
Emrgncy

Emrgncy

Üye
Madem geldin dünyaya
Çalış o zaman Kimyaya
 

TheExplorer

Üye
Pas Nedir ? Pas Nasıl Oluşur ?


Metal bir eşya,bir alet,çivi ya da bahçe makası bir süre yağmur altında kalacak olursa, bunların madeni kısımları kızılımsı esmer renkte bir tabakayla kaplanır.

Ancak, bu tabakanın sözkonusu madene göre değişik renklerde olacağını da özellikle belirtelim. Demirin pası koyu tonda,esmerimsi kızıldır. Bakırın pası ise küf renginin koyusu ve daha canlı tonda yeşil olur.

Madenler arasında en çabuk paslanan demirdir.

Madenlerin paslanması, gerçekte oksitlenmelerinden başka bir şey değildir.Havadaki subuharı ile oksijen ve karbon dioksit, demirin yukarda belirtildiği gibi çabuk paslanmasına sebep olur.”Pas” diye isimlendirilen esmerimsi kızıl tozlu tabaka aslında demir oksittir.

Başka türlü söylemek gerekirse, paslanma olayında, havadan alınan oksijenle bir çeşit yanma sözkonusudur. Yani metal oksijen alarak içinden içinden hafifçe yanmış ve oksitlenmiştir. Ancak bu işlem kuru havada olmaz. Rutubet ve ıslaklık oksitlenme işlemine yardım eder, bu olayı hızlandırır.



Pas tabakasıyla kaplanan demir, havayla daha az temasta olacağı için,sonraki paslanma işlemi yavaşlar. Fakat uzun süre açıkta, nemli havada kalan demirde pas içe işleyecek , sonunda demirin çürümesine sebep olacaktır.

Paslanmanın sonucu aşınma (korozyon) olayıdır. Bunu önlemek için çeşitli tedbirler uygulanabilir. Sözkonusu tedbirlerde temel ilke madenle havanın temasını önlemektir. Madeni yağlamak, galvanize etmek (çinkoyla kaplamak), koruyucu boyalarla boyamak, paslanmayı önlemek için ilk akla gelen tedbirler arasında sayılabilir.

Daha etkili tedbirler, paslanması önlenecek madenin,havaya karşı dayanıklı bir madenle kaplanmasıdır. Elektriksel işlemlerle yapılan bu tür kaplamaların nikelaj ve kromaj gibi örneklerini hepimiz biliriz. Nikelaj kaplamada,paslanması ihtimali olan maden elektrik yardımıyla nikel kaplanmıştır. Kromaj kaplamada ise kaplama kromla yapılmıştır.

Pas gidermek için etkin uygulama benzin kullanılmasıdır. Pas benzinde erir ve altından madenin kendi çıkar.

Otomobillerde,bisikletlerde,havanın temasıyla paslanabilecek maden kısımların korunması için yaygın ölçüde kromaj işlemi uygulanmaktadır. Alet ve makinelerde ise koruyucu tedbir yağla kaplamadır.

Paslanma olayı ,kimyada “elektrik pili”, yada “galvaniz pil” kuramlarıyla da açıklanmaktadır. Oluşan pasla yani demir oksitle, demir kısım arasında elektriksel değerler değişimi bir gerilim farkı doğurur. Bu gerilim farkından da o kesimde bir elektrik akımı meydana gelir.


İndikatör




İndikatör(diğer adıyla belirteç)maddelerin asit mi baz mı olduğunu ayırt etmek için kullanılan şeylerin tümüne denir.

Başlıca indikatörler:Metil Oranj,pH kağıdı,mor lahana,fenolflateindir.

Asitler pH kağıdını kırmızıya,bazlar pH kağıdını maviye çevirir.Herhangi bir sıvıya metil oranj damlatıldığında,asit kırmızıya,baz ise sarıya döner.Fenolftalein bazlara damlatıldığında pembeye dönüşür.Asitlerede renksiz kalır.



pH'sı 7'nin üzerinde olanlar baz,pH'sı 7'den küçük olanlar asittir.Bir maddenin pH'sı azaldıkça asitleşir,arttıkça baz etkisi artar.7 nötrdür.Suyun pH'sı 7'dir.

Ayrıca;





Toplayabildğim bilgi bu kadar,umarım faydası olur.:)
 
  • Beğen
Tepkiler: Waveman
Waveman

Waveman

Üye
    Konu Sahibi
Dostum çok saol ya ben senin hakkını nasıl öderim ödev cumaya gidicekti ve senin yazdığını yeni gördüm ilç gibi geldi ;)
 
  • Beğen
Tepkiler: TheExplorer
Türe

Türe

Üye
pas ; demir ile o2 nin tepkimeye girmesiyle oluşur sadece bunu biliyorum 9. sınıftan o da :d:
 
  • Beğen
Tepkiler: Waveman
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt