Kenelerden Virüs Kapan Hastalara Yeni Umut

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Mustafa Furkan

Mustafa Furkan

Üye
    Konu Sahibi
Kenelerden Virüs Kapan Hastalara Yeni Umut


Tokat'ta yapılan bir çalışma ile daha önce KKKA virüsünü kapan ve iyileşen kişilerin kanından alınan plazma, KKKA hastalığına yakalanan hastalara verilerek daha hızlı iyileşmeleri sağlanacak.

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmaların ikinci yılında Tokat'ta daha önceden kene ısırması sonucu KKKA virüsüne yakalanan ve iyileşen 10 kişinin kanından plazma alındı. Sağlık Bakanlığı organizasyonu ile Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı'ndan gelen dört kişilik bir ekip tarafından, Vali Recep Yazıcıoğlu Devlet Hastanesi'nde KKKA hastalığını geçirip yenen 10 gönüllü kişinin kolundan alınan kan, plazmaları alındıktan sonra diğer kollarına şırınga edildi.

Tokat'ta çalışmalarını tamamlayan ekibin hastalığın yoğun olarak görüldüğü Yozgat ve Çorum'da da çalışma yapacağı kaydedildi. Konu ile ilgili bilgi veren Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Fatih Şua Tapar, kenelerden geçen KKKA virüsüne maruz kalıp iyileşen bir kişinin bu hastalığa karşı ömür boyu bağışıklık kazandığını tahmin ettiklerini söyledi. Bundan hareketle KKKA virüsüne karşı bağışıklık kazanan kişilerden alınan plazmaların hastalığa yakalanan kişilere verilmek suretiyle iyileşme sağlanabileceğini ifade eden Tapar, "Bazı enfeksiyon hastalıklarında antikorların etkinliği ömür boyu sürer. Örneğin kızamık hastalığını bir kez geçiren ve iyileşen bir çocuk bir daha hayatı boyunca kızamığa yakalanmaz. KKKA hastalığının da ömür boyu bağışıklık yaptığı düşünülmektedir" dedi.


KKKA HASTALARINA PLAZMA DESTEĞİ VERİLECEK
Tapar, KKKA hastalığının tedavisinde kullanılabilecek bir - olmadığının altını çizerek, "Hastalar için yapılan, yatırılarak izlenmesi ve kanlarında eksilen hücrelerin yerine koymasıdır. Bu şekilde hastaların çok büyük kısmı iyileşmektedir. Ancak geç başvuran hastalar ile bazen de kişiye has bazı özellikler nedeniyle bu iyileşme süreci zor olmakta ve genelde olduğundan daha uzun sürmektedir. Bu tür hastalarda iki yıldır deneme aşamasında olan bir tedavi yaklaşımı da daha önce hastalığa yakalanıp iyileşen hastalardan alınan plazmaların yeni vakalarda kullanılmasıdır. İyileşen hastaların kanlarında hazır antikorlar bulunmaktadır. Yeni hastalara bu plazmaların verilmesi durumunda onlara fazladan antikor desteği sağlanmış olmakta ve iyileşme daha kolay sağlanmaktadır. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ilimizde plazma toplanmıştır" diye konuştu.


Geçtiğimiz yıl alınan plazmaların denemesinde olumlu sonuçlar alındığını ifade eden Tapar konuşmasına şöyle devam etti: "Denemelerin bu yıl da olumlu sonuç vermesi ve plazma kullanımının tedavide yeri olduğunun bilimsel olarak anlaşılması durumunda, laboratuvar ortamında üretilmesi de sağlanabilecektir. Belki bu sene hastalardan son kez plazma alındı. 'Kesin olarak kullanılabilir' denildiği zaman önümüzdeki yıl laboratuvarda üretilen plazmalar kullanılacak. Plazma ile aşıyı birbirine karıştırmamak gerekiyor. Plazma sadece hastalara verilir, antikor içerir. Sizin vücudunuz da antikor oluşturuyor ama bunu oluşturması için biraz süre gerekiyor. Bu arada durumunuz kötüleşiyor ama siz antikoru hazır olarak verirseniz bu aradaki süreyi kazanmış oluyorsunuz."
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

PALA.
Cevap
2
Görüntüleme
217
PALA.
UtkuGARIP
Cevap
0
Görüntüleme
426
UtkuGARIP
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
414
Haydar


Üst Alt