Kazancı Bedih (Bedih Yoluk) Kimdir?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Mobilator

Mobilator

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Kazancı Bedih (Bedih Yoluk) Kimdir?
Halk arasında genelde 'Kazancı Bedih' lakabıyla tanınan Bedih Yoluk 1 Ocak 1929 yılında Şanlıurfa'da doğmuştur. Sıra gecesi olarak bilinen, müzik ve çiğköfte kavramlarının buluştuğu geleneğin önemli ustalarındandır. Bahsi geçen sıra geceler halkın hayatında önemli yer tutmaktadır, öyle ki Kurtuluş Savaşı sırasında önemli roller üstlenen Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin Urfa şubesi o dönemde ki sıra gecelerinden birinde kurulmuştur.

Çocukluk dönemine dair çok şey bilinmemesine karşın yetişkinlik dönemimde ilk mesleği belediye memurluğudur. Daha sonra asıl mesleği olan kazancılığa başlamıştır ki, lakabı da buradan gelmektedir. İlk kazancı ustası Hasan Diyar'dır. Küçüklüğünden itibaren ilgi duymaya başladığı müzik ve gazel işinde kendisine 'Pir' lakabı verilmiştir. Cümbüş çalmayı küçük yaşlarda öğrenmiştir.



Ülke çapında üne kavuşması 1996 yapımı Eşkiye filminde sıragecesi sahnesinde okuduğu türkü ve gazelle gerçekleşmiştir.

14 yaşında evlenmiştir, 7 çocuğu vardır. Kazancı Bedih ve eşi 20 Ocak 2004 gününde katalitik soba sebepli gaz zehirlenmesi nedeniyle vefat etmiştir. Dünyaya gözlerini yumduğunda 75 yaşındaydı.

Allah rahmet eylesin, mekanları cennet olsun.
 
  • Beğen
Tepkiler: HAM ZA
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

hikmet366
Cevap
0
Görüntüleme
739
hikmet366
umitgul18
Cevap
5
Görüntüleme
223K
haydaravısyon
Cevap
3
Görüntüleme
4K
PremiumWork


Üst Alt