Kalbe Dost Öneriler

Sponsorlu Bağlantılar

UtkuGARIP

UtkuGARIP

Üye
    Konu Sahibi
Kalbe Dost Öneriler


Kalp hastalıkları tüm dünyada önde gelen hastalıklardan biridir ve ölüm oranlarının da başında gelmektedir. Dolayısıyla kalp sağlığınızı korumanız için birçok nedeniniz var ama nereden başlayabilirim diyorsanız?

1. İdeal kilonuzu koruyun

Aşk simidi denilen bölgede yağlanmanın artması en başta kalp sonrasında diğer kronik hastalıkların oluşumunda risk oluşturmakta. Ülkemizde her geçen gün obez birey sayısının artması beraberinde kalp hastası sayısını da artırmakta.

2. Sağlıklı beslenin

Her öğün lifli beslenmek, yağlı besinlerin tüketimini azaltmak, kızartma ve şarküteri ürünlerinden uzak durmak, şeker ve şekerli besinler yerine uygun miktarda meyve yemek, yemekleri az tuzlu tercih etmek, protein tüketiminde kırmızı eti azaltıp balık miktarını artırmak, avuç dolusu değil ihtiyacınız ölçüsünde kuruyemiş tüketmek ve yeterli su içmek kalbinizi korur.

3. Kan şekerinizi kontrol altına alın

Kalp sağlığı düzensiz kan şekeri salgılanmasından etkilenir. Bu nedenle kan şekerinizi düzenli kontrollerle takip ettirin. Eğer kan şekerinizle ilgili bir problem varsa ona uygun bir beslenme programı uygulayın.

4. Tansiyonunuzu düzenli ölçtürün

Hipertansiyonlu bir kişi eğer beslenmesine dikkat etmiyor, doktorunun önerdiği tedaviyi uygulamıyorsa kalp sorunları yaşaması da olasıdır.

5. Kolesterol seviyenizi düzenli ölçtürün

6 ayda bir total kolesterol, HDL, LDL, trigliserit seviyelerinizi ölçtürün. LDL ‘nin 130 üzeri olması kalp sağlığını olumsuz etkileyen önemli bir bulgudur.

6. Sigaradan uzak durun

Damar sağlığını olumsuz etkilemesi nedeniyle kalp rahatsızlıklarını tetikleyen birincil düşmanınız sigara tüketimidir.

7. Aktif olun

Hergün en az yarım saatlik bir egzersiz en azından tempolu bir yürüyüş kalp sağlığınızı korur. Aile öyküsünde kalp problemleri olanların ise koşu yapmaları sakıncalı olabilir.

Diyetisyen Özlem Sert Aydın
 


Üst Alt