İşte dünyanın en hızlı treni

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Burak

Üye
    Konu Sahibi
İşte dünyanın en hızlı treni
Çin'in demiryolu ulaştırmada teknolojik açıdan ulaştığı seviyenin en önemli göstergelerinden biri olan ve ülkenin finans ve ticaret merkezi Şanghay'ı Zhejiang eyaletinin en önemli şehirlerinden Hangzhou'ya bağlayan hızlı tren bugün itibariyle hizmete girdi.






Daha önceden 78 dakika süren Şanghay-Hangzhou hattını 45 dakikaya
indiren ve ortalama 350 kilometre hızla gidecek olan hızlı tren, deneme sürüşünde 416,6 kilometre saat hız yaparak, dünya rekoru kırmıştı.



Yolcu trafiği açsından Yangtzi nehri deltasındaki trafiğin azaltılmasında önemli rol oynayacak 202 kilometre uzunluğundaki hatta işleyecek
hızlı trenin toplam yatırım tutarı 4.4 milyar dolar oldu


Çin, son dönemde yaptığı büyük yatırımlar ile dünyanın en uzun hızlı tren ağını kurmak yolunda ilerliyor. 2012 sonu itibariyle, Çin'in 110 bin kilometrelik demiryolu ağının 13 bin kilometrelik kısmı
hızlı trenlerden oluşacak.



Çin'in üzerinde çalıştığı en önemli hızlı tren projesi ise 2012 de tamamlanacak ve başkent Pekin'i, Şanghay'a bağlayacak ve toplam maliyeti 33 milyar doları aşacak
hızlı tren projesidir. Bu projenin de tamamlanmasıyla iki şehir arasındaki demiryolu ulaşımı, yarı yarıya azalarak 5 saate inecek.



Çin, sahip olduğu
hızlı tren teknolojisini diğer ülkelerde de projelendirmek ve hayata geçirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Çin'in çalışmalarını yürüttüğü ülkelerden birisi de Türkiye.



Hali hazırda Ankara-İstanbul
hızlı tren projesinin belirli bölümleri, Çin kredisi ve Çinli firmalar ile oluşturulan konsorsiyum tarafından yapıldı. Çinli firmalar ayrıca Ankara-Sivas demiryolu başta olmak üzere Türkiye'deki demiryolu projelerinde kredi imkanlarıyla yer almak istiyor.



Çin Başbakanı Wen Jiabao'un Ekim ayı başında Türkiye'ye gerçekleştirdiği tarihi ziyaret sırasında demiryolu alanında işbirliği yapılması, önemli gündem maddelerinden birini oluşturmuştu.



Ankara'da iki Başbakan tarafından yapılan ortak basın toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki dönemde Çin ile demiryolları alanında işbirliğinin derinleşerek, artacağını belirtmişti.



Uzmanlar, demiryolları alanında kredi ve teknolojin değişimine dayalı işbirliğinin diğer sektörlerdeki girişimler açısından da örnek teşkil edebileceğini ifade ediyor. Aynı çevreler, Çin'den Türkiye'ye yönelik yatırımların veya Çinli firmaların Türkiye'deki faaliyetlerinin, eşdeğer teknoloji yada ileri
teknoloji getiren, katma değer yaratan, istihdam sağlayan ve tercihen Türkiye'nin ihracatına katkı sağlayan özellikte olmasının beklendiğini vurguluyor.



Sabah
 
  • Beğen
Tepkiler: Dafny


yyeenneerr

yyeenneerr

Üye
:S illa yabancı devletlere yaptırmamız gerekiyor
 
Dafny

Dafny

Üye
saol burak
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt