Islamiyet'ten Önce Göktürkler

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Islamiyet'ten Önce Göktürkler
İslamiyetten Önce Göktürkler Hakkında Bilgi


Göktürkler İslamiyetten Önce



İslamiyet öncesi kurulan Göktürk Devleti 1. göktürk devletidir.Bumin Kağan Avarlara isyan ederek onları mağlup etti ve 552 yılında merkezi Ötüken olan ve tarihte Türk adıyla kurulmuş olan ilk Türk devletini yani Göktürk Devleti'ni kurdu.

Bumin Kağan asıl hükümdar sıfatıyla devletin doğu kanadını yönetirken, kardeşi istemi Yabgu'ya da kendisine bağlı olarak devletin batı bölgesini yönetme yetkisini verdi. Bumin 552’de öldü. Bumin Kağandan sonra yerine; Ko-lo, daha sonra Mukan Kağan (553-572) geçti. Türklerin en parlak ve ihtişamlı zamanı olan bu dönemde Avarlara son darbe vuruldu. Kitan ve Kırgızlar hakimiyet altına alındı ve Çin'e üstünlük sağlandı.

Devletin Batı kanadını yöneten istemi Yabgu, İpek Yolu'nu hakimiyeti altında bulunduran Akhun Devleti'ne karşı harekete geçti. Sasani Devleti ile yaptığı iş birliği sonucu Akhun Devleti yıkılınca bu devletin toprakları iki devlet arasında paylaştırıldı. İstemi Yabgu 576’da öldü. İsteminin Batıda yaptığı diğer bir önemli uygulama ise batı Türkistan’ı Türkleştirmek olmuştur. Maveraünnehir bölgesine kendine bağlı Türk topluluklarını yerleştirmiş ve böylece ilerde burada kurulacak büyük Türk devletlerinin temelini atmıştır.

Mukan'dan sonra Göktürk Devleti'nin başına Ta-po (572) geçti. Ta-po Çinli bir prensesle evlendi ve Buda dinine hayranlık duymaya başladı. Bu durum halk içinde Ta-po'nun itibarını yitirmesine neden oldu ve Göktürkler arasında parçalanma belirtileri görülmeye başlandı.
 
BLooD_ReG

BLooD_ReG

Üye
Bilgi için teşekkürler
 


Üst Alt