İphone Terimler Sözlüğü (uygulama simgeleri hakkında bilgiler)

Sponsorlu Bağlantılar

FerreT

FerreT

Üye
    Konu Sahibi
İphone Terimler Sözlüğü (uygulama simgeleri hakkında bilgiler)
İphone Terimler Sözlüğü (uygulama simgeleri hakkında bilgiler)

iPhone ilelgili işlem yapmak, bilgi almak, araştırma yapmak istediğiniz zaman, mutlaka terimler ve kısaltmalar ile karşılaşacaksınız. İlk başta içinden çıkılmaz gibi görünse de zaman içersinde farketmeden hepsini bilmeye, hatta bu kısaltmalar ile yazışmaya, bilgi alış verişine başlıyorsunuz. Alfabetik sıra ile terimleri incelemeye başlayalım.
Activate(d):

iPhone’u ilk açtığınızda karşınıza çıkan “activate” ekranının safdışı bırakılması. Jailbreak ile aynı şey değildir.
Baseband [BB]:

iPhone’unuzda Settings > General > About ‘a girdiğinizda “Modem Firmware” adı ile karşınıza çıkar. 04.01.13_G, 04.02.13_G, 04.03.13_G gibi farklı versiyonları vardır.
Bootloader [BL]:

Genellikle karşınıza BL 4.6 ya da BL 3.9 olarak çıkacak olan bootloader, bir cihazın açıldığı zaman içinde bulunan işletim sistemini yüklemesi için gereken minik programdır. iPhone, 1.1.1 OTB’a kadar BL 3.9 ile 1.1.2 itibari ile BL 4.6 ile satışa sunulmuştur.
DFU Mode:

Device Firmware Update Mode’un kısaltımışı. Telefonun Home tuşu ile açma kapatma tuşuna aynı anda basıp, telefon kendi kendine kapandığında home tuşuna basmaya devam ederek girilen moddur, genellikle firmware’i 1.1.1′e düşürmek için kullanılır. DFU Mode’dan çıkmak için iBrickr isimli program gerekebilir.
Elite Dev-Team:

Elite ve Others olarak da bilinen iPhone için program yazan gruplardan biri.
Web Sitesi:


Firmware [FW]:

Telefonun içindeki yazılımdır. 1.0.0, 1.0.2, 1.1.1, 1.1.2, 1.1.3 gibi çeşitleri vardır.


GeoHot:

iPhone ilk çıktığında, AT&T kısıtlamasını ilk kıran yani Unlock eden George Hotz isimli gencin rumuzu. Kendisi hala iPhone unlock, jailbreak ve activate gibi işlemler üzerinde çalışmalarını başarı ile sürdürmektedir.
Web Sitesi:
H/W Unlock:

Hardware unlock, yazılım dışında, telefonun içinin açılmasını gerekli kılan unlock işlemidir. 1.1.2 OTB iPhonelar için Test Point 55 ismi verilen H/W Unlock yöntemi mevcuttur.


iBrickr:

Telefonunuzu DFU Mode’dan çıkartmak için kullanılan program. Bunun yanı sıra bir çok özelliğe sahiptir. Telefonu 1.0.2 firmware’e indirmek gibi.
Web Sitesi:



Installer:

iPhone Jailbreak işleminden sonra telefonunuzda göreceğiniz yeni ikonun adı. Pek çok uygulamayı telefonunuza installer sayesinde kuracak ve kaldıracaksınız.
IPSF:

iPhone Sim Free. Ücret karşılığı satın alınan iPhone’u her sim kart ile kullanabileceğiniz program.


iTunes:

Apple’ın iPhone, iPod gibi ürünlerinin ayarlarını yapabileceğiniz aynı zamanda Winamp gibi mp3 çalar programı. 7.5.0.20 gibi versiyon numaralarına sahiptir.
Jailbreak:

iPhone’un telefon özelliği dışında her özelliğini kullanabileceğiniz hale getirilmesi. Buna iPod Touch benzetmesi de yapılmaktadır. Installer vasıtası ile program kurulabilmesi, yani o kısıtlamaların kaldırılmış olması anlamına da gelmektedir.


OTB:

Out of the box. OOB, OOTB olarak da kullanılıyor. Anlamı aldığınız iPhone’un kutusundan çıktığı halindeki versiyonu. ör: 1.1.2 OTB, 1.1.2 versiyon yüklenmiş olarak satın alınan anlamına gelmektedir.
Restore:

Yazılımın yeniden ve en baştan yüklenmesi. Upgrade ile karıştırılmaması gerekmektedir.
Upgrade / Update:

Güncellemek. Genellikle telefonunuza versiyon yüklemesi yapacağınız zaman iTunes’da tıklayacağınız düğmenin adıdır. İstediğiniz versiyonu seçebilmek için windows işletim sisteminde shift tuşu ile beraber update’e, mac os x’te ise alt tuşu ile beraber update’e tıklamanız gerekmektedir.
Unlock:

iPhone’un telefon özelliğini devreye sokabilmeniz için yapılan işlem. Unlock edilmiş bir iPhone her türlü sim kartı ile çalışacaktır.
Zibri:

Uzun süre GeoHot’a yüklendikten sonra, GeoHot’un BL4.6′yı kırması ile beraber, ZiPhone yaratan kişinin rumuzu.
Web Sitesi:
ZiPhone:

GeoHot ve Zibri’nin bilgisi ışığında, son zamanlarda bir arayüz ile sunulan iPhone’u kırmayı neredeyse zevksiz hale getirmiş program.
Web Sitesi:




iphonedo.com sitesinden alıntıdır..
 
  • Beğen
Tepkiler: 0MG90, Ercan KABACAOĞLU, NuMuNeLiK ve 2 diğerleri

Benzer Konular



Üst Alt