Öneri Ios 7′de Performans Ve Pil Ömrü Artışı Için Ipuçları

Sponsorlu Bağlantılar

phasan

phasan

Üye
    Konu Sahibi
Ios 7′de Performans Ve Pil Ömrü Artışı Için Ipuçları
Bildiğiniz gibi Apple, geçtiğimiz günlerde . Bu güncelleme ile de iOS 7 ile ortaya çıkan çeşitli sorunları çözmeyi hedefledi. Her ne kadar iOS 7.0.3 güncellemesi bir çok kullanıcının sıkıntısını çözse de, özellikle iPhone 4 gibi eski cihaz sahiplerini pek tatmin etmedi. Ben de özellikle iPhone 4 ve iPhone 4S sahipleri için cihazlarında kısmen performans artışına sebep olabilecek bazı ufak tefek ipuçlarından bahsedeyim istedim bir başlık altında.

Elbette sizin de bu konuda kendi tecrübeleriniz varsa yazıya yorum girerek paylaşabilirsiniz, ben sadece önemli gördüklerimi aşağıda paylaştım.

Performans ve Pil Artışı İçin Öneriler
Bu arada aşağıdakilerin hepsini mutlaka uygulayın demiyorum. Bazı kullanıcılar için aşağıdakilerin hepsini yapınca iOS 7′i kulanmanın hiç anlamı kalmayabilir. Bu nedenle cihazınıza en uygun ayarları kendiniz seçmeye çalışın. Çünkü bazı ayarlar diğerinden daha fazla fayda sağlayabilir cihazınızı kullanım şekline göre.

Hareketi Azalt ve Kontrastı Artır
iOS 7 ile gelen önemli görsel değişikliklerden bir tanesi ekranlar ve menüler arası geçiş (parallax) efektleri, bir diğeri de Denetim Merkezi ve Bildirim Merkezi gibi ekranları çektiğimizde arka plandaki resimlerin blur olmasını sağlayan efektler. Bazı kullanıcılar bu efektlerden rahatsız olabiliyor. Ayrıca bu efektlerin cihazın işlemcisini ve dolayısıyla pilini ekstra kullanma durumu var.



Bu nedenle istersek Ayarlar -> Genel -> Erişebilirlik menüsünden Hareketi Azalt (Reduce Motion) seçeneğini aktif hale getirerek parallax diye adlandırılan efekti kapatabiliyoruz. Bu durumda menü geçişleri eskiye (iOS 6 ve öncesi) yakın bir hale geliyor.



Eğer arkaplandaki blur efektini iptal etmek istersek de ile gelen Kontrastı Artır (Increase Contrast) seçeneğini açıyoruz. Bu seçeneği açıkken ve kapalıyken arkaplanların nasıl gözüktüğü ile ilgili de aşağıdaki ekran görüntüsünde birer örnek mevcut.



Bu iki seçeneği özellikle iPhone 4 ve iPhone 4S sahiplerinin aktif hale getirip cihazlarında bir deneme yapmalarında fayda var.

Cihazınızdaki Diski Son Megabaytına Kadar Doldurmayın
Sadece iPhone’lar için değil tüm telefonlar, tabletler, bilgisayarlar, vs. için geçerli bir kural vardır. İşletim sisteminizin yer aldığı/kullandığı diskteki yer kalmaz ise, cihazınız korkunç derecede yavaşlar ve performans sorunları baş gösterir. Özellikle 8 GB’lık iPhone 4 sahiplerinin performans sorunu yaşamalarının bir nedeni de budur.

iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5C ve iPhone 5S modelleri en az 16 GB ile satışa sunulduğundan, diski doldurabilmeleri için çok oyun oynuyor ve sürekli yeni büyük oyunlar indiriyor olmaları lazım. Fakat zamanında 8GB’lık iPhone 4 almış kullanıcıların, disklerini kısa sürede doldurmaları için ekstra bir çaba göstermelerine gerek yok



Çünkü artık giderek uygulamaların boyutu büyüyor. Eskinde 16GB’lık modeller bana rahat rahat yeter diye düşünüyordum ama özellikle son bir senedir cihazımda zaman zaman Ayarlar -> Genel -> Kullanım menüsünü kullanarak temizlik yapmak zorunda kalıyor. Artık “Bir kenarda dursun, belki ilerde tekrar kullanırım” dediğim oyun veya uygulamaları siliyorum eğer boyutları büyükse.

Ayrıca cihazımda en az 3GB’lık boş yer tutmaya çalışıyorum. Sizlere de önerim kesinlikle bu boş yer için 1GB’ın altına inmemeniz. Bazı takipçilerimizin 200-300 MB’larla idare etmeye çalıştığını biliyorum ama belli bir aşamadan sonra cihazınızda yer azaldıkça, cihazın performansı ciddi derecede düşer. Bu yüzden bence 1 GB’ın altına kesinlikle inilmemeli boş yer olarak.

Arkaplanda Uygulama Yenilemeyi Kısıtlayın
iOS 7 ile gelen önemli ve radikal yeniliklerden bir tanesi de başlıklı yazımızda detaylı açıkladığımız arkaplanda uygulama yenileme. iOS 7′ye kadar App Store’dan indirdiğimiz uygulamalar çok özel durumlar haricinde açık değilken arka planda internetten veya sunucularından veri çekemiyorlardı. Bu da cihazın işlemcisinin daha az çalışmasına ve pilin daha fazla dayanmasını sağlıyordu.

Fakat iOS 7 ile uygulamalara arka planda çalışma imkanı geldi. Elbette yine çok özgür değiller, diledikleri gibi arkaplanda çalışamıyorlar fakat eskisine göre daha fazla pil tüketme potansiyelleri var. Hem de cihazınızda bu özelliği kullanan çok fazla uygulama var ise.



Daha fazla pil ömrü için “Ayarlar -> Genel -> Arkaplanda Uygulama Yenile” menüsüne girerek ya bu seçeneği benim gibi tamamen kapatın. Ya da sizin için sık sık güncellenmesi önemli olan uygulamalar dışındaki tüm uygulamaların arkaplanda çalışmasını engelleyin.

Otomatik App Store Uygulama Güncellemelerini Kapatın
iOS 7 ile gelen önemli bir özellik de App Store’dan indirdiğimiz uygulamaların otomatik güncellenebilmeleri. “Ayarlar -> iTunes ve App Store” menüsünden yer alan bu seçenek sayesinde uygulamalarımıza bir güncelleme geldiğinden bizim bir şey yapmamıza gerek kalmadan arka planda otomatik güncellemesi başlıyor.

Eğer cihazımızda çok fazla uygulama varsa ve bunlar sık güncelleniyorsa, hele bir de bu uygulamaların boyutları çok büyükse, güncelleme boyunca internet bağlantısı kullanacağı için güzel pil tüketimi olur



Hele hele bir de Hücresel Veri (3G) üzerinden güncellemeye izin vermişsek, bir sonraki maddede açıkladığım nedenlerden cihazımızdaki pil tüketimi çok daha fazla olacaktır eğer günün büyük çoğunluğunda Wi-Fi yerine 3G kullanıyorsak.

Bu yüzden benim önerim cihazımız şarjda ve Wi-Fi’da iken bu güncellemeleri manuel yapmak.

İyi Çekmiyorsa Mutlaka 3G’yi Kapatın
Telefonlardaki bir numaralı pil tüketim canavarı 3G modülleridir. Ülkemizdeki baz istasyonları, zamanında kurmak kolayken telefon görüşmeleri ve EDGE teknolojisi için yeterli olacak şekilde kuruldu. Biliyorsunuz sonradan yeni baz istasyonları kurmak çok zorlaştı. Operatörler de sonradan ülkemize gelen 3G baz istasyonlarını mevcut istasyonlarının üzerine kurdu. Fakat 3G kapsama alanı daha dar olduğu için, cihazımız EDGE’deyken her yerde çektiği gibi 3G’de çekemiyor. (3G kapsama alanının EDGE gibi olabilmesi için çok daha fazla sayıda baz istasyonu kurulması gerekiyor.)



3G teknolojisinin kötü bir tarafı da çekim gücü zayıfladıkça bağlantıyı sağlıklı tutmak için harcadığı enerjinin giderek artması. Bu yüzden ben şahsen pilim azsa ve bulunduğum yerde 3G tam çekmiyorsa genelde kapatır, EDGE’e geçerim. Tabii artık yüksek hızlara alışınca EDGE hiç bir işimize yaramıyor ama yine de pilin hemen bitmesinden iyidir

Hareket Halindeyken ve Bağlı Değilken Wi-Fi ve Bluetooth Seçeneklerini Kapalı Tutun
Evinizde veya ofisinizde varsa Wi-Fi üzerinden internete çıkmak en ekonomik ve performanslı yöntemdir. Fakat dışarı çıktığınızda cihazınız Wi-Fi ağlarını değil Hücresel Veri (3G) kullanmaya başlar. Fakat Wi-Fi seçeneği açıksa çevrenizdeki Wi-Fi ağlarını sürekli tarar önceden bağlandığı bir ağ varsa tekrar bağlanabilmek için. Bu da cihaza ekstra bir işlemci yükü ve pil tüketimine neden olur. Artık nereye gitsek çevremizde mutlaka 4-5 adet kablosuz ağ olduğu için de cihazımız sürekli aktif bir şekilde Wi-Fi taraması yapar.



Bu nedenle ben genelde evden veya ofisten çıktığım gibi Wi-Fi seçeneğini kapatmaya çalışırım. Aslında cihaz hareket halinde iken (özellikle yürürken) bu tarama/arama işlemini otomatik durdursa süper olur.

Fakat önce hareket halinde olduğumuzu çok fazla ekstra bir kaynak (işlemci ve pil) harcamadan bulması gerekiyor ki Wi-Fi taramasını durdurma ile yapılacak tasarrufa değsin. Bu özellik de sadece gibi M7 hareket modülüne sahip yeni cihazlarda var. Bu ekstra donanım hareket halinde olduğumuzu kolayca tespit edebildiğinden, boş yere Wi-Fi taraması yapmıyormuş Wi-Fi seçeneği açık olsa da.

Yukarıdakilerin hepsini denedim fakat yine de cihazımda herhangi bir iyileşme yok ?
Evet olmayabilir. Daha önce paylaştığımız başlıklı yazımızda da belirttiğimiz gibi bazı cihazlarda güncelleme sonrası ciddi sorunlar olabiliyor. Bu sorunların genelde tek çözümü de cihazı iTunes restore (Geri Yükleme) yapmak oluyor başlıklı yazımızda çok önceleri açıkladığımız gibi.

Özellikle uzun süredir cihazını hep iPhone veya iPad üzerinden kablosuz olarak güncelleyenlerin bu sorunları yaşaması muhtemel. Bu yüzden arada bilgisayarımızdaki iTunes’u kullanarak güncelleme veya geri yükleme yapmakta fayda var.

iPhone 4 ve iOS 7 Hakkındaki Düşüncelerim
Son olarak iOS 7 hakkındaki olumsuz eleştiriler ile ilgili değersiz bazı fikirlerimi paylaşmak istiyorum. Öncelikle iOS 7 tasarımı hakkındaki eleştirileri çok acımasız ve haksız buluyorum. iOS 7′nin tasarımını ben şahsen çok beğeniyorum ve ciddi eleştiren kullanıcıların da bu yeni tasarıma yeterince alışma zamanı tanımadıklarını düşünüyorum. Lütfen bu konuda o kadar acımasız olmayın.

Lakin özellikle iPhone 4 sahiplerinin yaşadığı performans sorunları ile ilgili kullanıcılarına sonuna kadar hak veriyorum. Bu noktada Apple bence büyük bir hata yaptı. Fakat hatası iOS 7′yi iPhone 4′e yeterince uyumlu hale getirmemesi değil. Çünkü eski cihazları düşünürek ilerlemek, dolayısıyla işletim sistemini iyileştirmek mümkün değil. Bu yüzden yeni cihazlara göre iOS 7′i optimize etmesi gayet mantıklı.

Apple’ın bu noktada yapması gereken iPhone 4′e iOS 7 desteğini kesmek olmalıydı. Tabii bu durumda iOS 7 ile gelen yeni özellikleri kullanamadıkları için de bazı kullanıcılar şikayet edeceklerdi ama şikayetleri bu kadar olmayacaktı. Şu an cihazlarını verimli kullanamadıkları için yeni özellikler de pek işlerine yaramıyor. Tabi iOS 7′e geçemeyince bir süre sonra minumum iOS 7 isteyen uygulamaları da yükleyemeceklerdi ama bunun için de en az 1 sene geçecekti. Dolayısıyla yeni bir cihaza geçişlerini daha iyi planlayabileceklerdi. Şimdi ise yaşadıkları kızgınlıkla iPhone’u tamamen terketmeyi ve hiç sorun yaşamayacaklarını sandıkları alternatifleri düşünmeye başladılar.

Özetle tüm kullanıcıları her yönüyle mutlu etmek imkansız. Apple yıllar önce iPhone 3G’lere iOS 5 desteğini vermeyerek yaptığını şimdi de iPhone 4′e yapmalıydı. Eğer böyle yapsaydı iPhone 4 kullanıcıları yine şikayet edecek ama bu kadar fazla olmayacaktı şikayet eden sayısı. Dolayısıyla iOS 7′den iOS 6′ya geri dönüş imkanı olmadığı için iPhone 4 sahiplerinin yukarıdakileri yapmaktan başka bir çaresi yok.
 
  • Beğen
Tepkiler: düca


frk uzn

frk uzn

Üye
Şu geri dönüş açılsa ios 6 ya varya başka birşey isyemiyorum
 
  • Beğen
Tepkiler: zx6r
frk uzn

frk uzn

Üye
İos 7 ios 6 gıbı ilerde sorunsuz olacaktır
Bakalım inşallah gerçi düzelmeler var şuan tek sıkıntım uygulamara geç girmesi birde animasyonları kapadım cihaz ip4 lak diye açılıyo hiç yoktan ios 6 daki gibi hızlı ve sade efect koysalardı
 
zx6r

zx6r

Üye
bunları yaptın mı ne anlamı kalıyor ki telefonu kullanmanın kapat koy cebine daha iyi.
ios 6'ya geri dönmek tek çare.
 
fk555897

fk555897

Üye
Teşekkürler
 
zx6r

zx6r

Üye
iphoneturkey.biz'in bütün konuları burada alıntı yapıyorsun bari belirt emeğe saygı göster!
 
  • Beğen
Tepkiler: WhereIsMyMind ve mhmtsysrt
0MG90

0MG90

Üye
Yararlı bilgi teşekkürler
 
phasan

phasan

Üye
    Konu Sahibi
Bakalım inşallah gerçi düzelmeler var şuan tek sıkıntım uygulamara geç girmesi birde animasyonları kapadım cihaz ip4 lak diye açılıyo hiç yoktan ios 6 daki gibi hızlı ve sade efect koysalardı
Hiç birseyin acelesı olmaz kolay degıl sistem yapması
 
frk uzn

frk uzn

Üye
Hiç birseyin acelesı olmaz kolay degıl sistem yapması
Teşekkürler cevaplar için ben zaten bunu anlamıyorum ios 6 da hızı yakalamışsın değiştir simgeleri sun bize niye bozupta sunuyosun :D
 
phasan

phasan

Üye
    Konu Sahibi
Teşekkürler cevaplar için ben zaten bunu anlamıyorum ios 6 da hızı yakalamışsın değiştir simgeleri sun bize niye bozupta sunuyosun :D
7 yıldır aynı ios vardı ios 7 geçince degışım oldu
 
MrExpert

MrExpert

Üye
Teşekkürler güzel paylaşım.
 
marist

marist

Üye
Teşekkürler konu için. İlerde geliştirilir belki , bekleyelim. :)
 
sindomam

sindomam

Üye
iphone 4 kullanıcıları için ios7 den illegal yöntemlerle dönüş mümkün gibi görünüyor en azından incelediğim form ve videolarda öyle ama benim tam anlamıyla anlayamadığım konu ( iphone 4 için ) A4 işlemci ve ( iphone 4s için ) A5 işlemci farkından dolayı geri dönüş şuan için pekte mümkün görünmüyor olması, işlemci farkı sürüm düşürmeye nasıl bi etkisi oluyor bilgisi olan arkadaşlar umarım yardımcı olabilirler bana....
 
MrExpert

MrExpert

Üye
iphone 4 kullanıcıları için ios7 den illegal yöntemlerle dönüş mümkün gibi görünüyor en azından incelediğim form ve videolarda öyle ama benim tam anlamıyla anlayamadığım konu ( iphone 4 için ) A4 işlemci ve ( iphone 4s için ) A5 işlemci farkından dolayı geri dönüş şuan için pekte mümkün görünmüyor olması, işlemci farkı sürüm düşürmeye nasıl bi etkisi oluyor bilgisi olan arkadaşlar umarım yardımcı olabilirler bana....


Her çipte farklı şifrelemeler olduğu için a5 ve üstü daha güvenli yapılmış ayrıca şunuda belirtelim shsh kaydı olmadan dönüş kesinlikle yok.
 
  • Beğen
Tepkiler: sindomam
sindomam

sindomam

Üye
Her çipte farklı şifrelemeler olduğu için a5 ve üstü daha güvenli yapılmış ayrıca şunuda belirtelim shsh kaydı olmadan dönüş kesinlikle yok.
iPhone 4 için shsh kaydı olması gerekli evet ama iphone 4s için shsh de yeterli değil ileride ki aylar geçti imzanın açılacağını sanmıyorum ben geç yükledim ios 7 yi ve şuan açıkçası memnun değilim stabilite anlamında ios 6.x sürümleriyle çok farkı var, shsh kaydı ile iPhone 4s içinde sürüm düşürme umarım çıkar, tek umudum o Apple'yi beklersek çok bekleriz gibime geliyor... ( zaman ayırıp soruma cvp verdiğin içinde ayrıca teşekkür ederim hocam.. )
 
manolyam63

manolyam63

Üye
bekleemek lazım
 
bycoo32

bycoo32

Üye
teşekkürler
 


Üst Alt