iOS 7 Güncellemesine Hazır

Sponsorlu Bağlantılar

phasan

phasan

Üye
    Konu Sahibi
iOS 7 Güncellemesine Hazır
Bildiğiniz gibi bu akşam Türkiye saati ile 20:00civarında Apple’ın iOS 7 sürümünü yayınlaması bekleniyor. (Önceki sürümler de hep bu saatlerde yayınlanmıştı) Bu nedenle bir çok iOS 7 kullanıcısı sabırsızlıkla Apple’ın iOS 7′i yayınlamasını bekliyor. Fakat bir yandan da bir çok kullanının kafasından “iOS 7′e geçmeye değer mi? Benim cihazımı kasar mı ? Cihazımda sorun olur mu? Cihazımdaki bilgiler silinir mi?” tarzından sorular geçiyor.

Aslında geçenlerde yayınladığımız ve başlıklı yazılarımızla bu soruların çoğuna cevap vermeye çalıştık. Fakat yine de takipçilerimizin iOS 7 güncellemesini kafaları en rahat ve en az sıkıntılı şekilde yapabilmeleri için özellikle yedekleme ile ilgili bilgileri tekrar paylaşayım istedim.

Ayrıca bu akşam 19:15 gibi yine üzerinden bir canlı yayınla iOS 7 ve güncellemesi ile ilgili sorularınızı yanıtlayalım istiyoruz. Şu ana kadar iOS 7 ile ilgili onlarca soru geldi ve çoğunu yazılı olarak yanıtladık. Akşamki yayında ise sizlerden şu ana kadar gelmiş olan tüm iOS 7 sorularını cevaplarını bir de sözlü olarak yanıtlayacağız. Cevaplarını bilmediklerimiz için de tahminlerimizi ve yorumlarımızı paylaşacağız. Akşam 19:15′de bu sayfaya ekleyeceğimiz oynatıcısı ile yayını otomatik olarak dinlemeye başlayabileceksiniz.

Cihazımı iOS 7′e Hemen Güncellemeli miyim?
iOS 7 güncellemesine hazırlık yapmadan önce kullanıcıları bazı önemli noktalar için uyarmak istiyorum. Çünkü bazı kullanıcılar iOS 7′yi çok merak ettikleri için direkt güncelleme olayına dalıyorlar ve bazı şeylerin geri dönüşü olmadığı için de çok başları ağrıyor. Evet güncelleme yöntemi ile cihazdan hiç birşey silinmiyor, yani birşeyler ters gitmez ise iOS 6′dan iOS 7′e hiç yedeğe ihtiyaç duymadan geçebiliyoruz. Fakat her zaman birileri için birşeylerin ters gitme olasılığı bulunuyor, bu yüzden lütfen aşağıdaki kısa kısa uyarı ve önerilerime dikkate alın:

  • Major iOS sürüm geçişlerinde her zaman sıkıntı yaşanma olasılığı vardır. Bu yüzden önceki güncellemeleriniz gibi her şeyin sorunsuz gitmesini beklemeyin. Ünlü “Bir şeyin ters gitme olasılığı varsa, ters gidecektir. tam bu tip güncellemeler içindir Bu yüzden hazırlıklı olun.
  • Üsttekki maddede vurguladığım gibi iOS 5.0, 6.0, 7.0 gibi sonu sıfırla biten major sürümler çok fazla yenilik ve dolayısıyla çok fazla hata içerir. Apple 3 aydır iOS 7.0′ı test ediyor olsa da halen bir çok hata içeriyordur. Dolayısıyla bu hatalar, iOS 7.0′ı daha fazla kullanıcı cihazına yüklediğinde ortaya çıkacak, Apple da 1-2 hafta içerisinde iOS 7.0.1 sürümünü çıkaracaktır. Hatta üzerinde şimdiden çalışıyordur Bu yüzden iOS 7.0′ı pas geçip, iOS 7.0.1 çıktığında cihazınızı güncellemeyi tercih edebilirsiniz.
  • iPhone 4 gibi eski modeller iOS 7 güncellemesinden sonra iOS 6′ya kıyasla daha az performanslı çalışabilir ya da cihazda kasmalar olabilir. Bu durumda yazının sonunda paylaştığım sıfırdan kurulum ya da geri yükleme (restore) işlemleri yapmak gerekebilir.
  • iOS 7 sürümü resmen yayınlandığında büyük olasılıkla (geçmiş yıllarda hep böyle oldu) iOS 6′ya geri dönme imkanınız olmayacaktır. Yani cihazınıza iOS 7.0′ı kurup sonra da “Ben bunu beğenmedim, hadi geri dönelim” diyemeyeceksiniz. Cihazınızı bir iOS 7′e güncellediniz mi, artık gemileri yakmışsınız demektir.
  • Cihazınızı bilgisayarınızdaki iTunes ile veya cihazınız üzerinden “Ayarlar -> Genel -> Yazılım Güncelleme” menüsü üzerinden güncelleyebileceksiniz. Cihaz üzerinden güncellemede genelde indirilecek dosya boyutu küçük olur, sadece bir önceki güncelleme ile değişen dosyalar indirildiği için. Fakat iOS 7 güncellemesinde cihaz üzerinden indirilecek dosyanın boyutunun da çok düşük olmasını beklemeyin. Çünkü iOS 7 ile değişen çok fazla şey var. Ayrıca güncelleme işlemine başlamadan önce cihazınızda en az 2GB’lık boş yer bırakın.
  • Güncelleme işlemi normalde cihazınızdaki hiç bir bilgiyi silmez. Fakat diğer bir “Bir şeyin birkaç şekilde ters gitme olasılığı varsa, hep en kötü sonuç doğuracak şekilde ters gidecektir. çoğu kez bu tip büyük iOS güncellemelerinde devreye girer ve bu yüzden cihazınızı sıfırlamak/geri yükleme (restore) zorunda kalırsınız. Bu durumda eğer yedeğiniz yoksa o zaman da “Güncelleme cihazdaki bilgileri siler” şehir efsanesinin ortaya çıkmasına neden olursunuz. Özetle güncelleme cihazdaki bilgileri silmez fakat birşeyler ters giderse cihazınızdaki bilgilerinizi silmek zorunda kalabilirsiniz.
  • Güncelleme öncesi mutlaka yedek alın, geçen sene aldığınız bir yedeği yedekten saymayın.
iOS 7 Güncellemesi Öncesi Yedek Alma
Güncelleme işleminin cihazımızda hiç bir bilgiyi (rehber, resimler, uygulamalar, uygulamaların verileri, vs.) silmediğini yukarıda paylaşmıştık. Fakat güncelleme sırasında bir sorun çıkması durumunda genelde tek çözüm cihazı sıfırlama/geri yükleme (restore) olduğu için, güncelleme öncesi yedek almak çok önemli oluyor.

iPhone veya iPad’i yedeklemenin birkaç alternatif yolu olduğu için de size en kolay gelen, daha doğrusu yedekten dönmek gerekirse en kolay hangisini yapabilecekseniz onu seçmektir. Fakat ne kadar çok farklı şekilde yedek alabilirseniz o kadar garanti olur

1) Rehberin Ayrıca Yedeklenmesi
Herhangi bir iPhone kullanıcısına “Cihazındaki en önemli bilgi hangisi, cihazın kaybolursa en çok neye üzülürsün?” diye sorsak, muhtemelen çoğundan ilk sırada “Rehberim” (Contacts) cevabını alırız. Ben de bu yüzden takipçilerimize her zaman sık sık rehberlerinin yedeğini ayrıca almalarını öneriyorum. Çünkü sadece rehber yedeğini almanın ve gerekirse tekrar dönmenin App Store uygulamaları sayesinde çok kolay yöntemleri var. Açıkçası iPhone’da yedeği en kolay alınan şey rehber.


My Contacts Backup

Bu yüzden daha gibi uygulamalarla rehberinizi ayrıca yedekleyip .VCF uzantılı yedek dosyasını kendinize email olarak yollayın. Ya da App Store’daki alternatif rehber yedekleme uygulamalarından birini kullanıp rehberinizi ayrıca bir yerde saklayın.


VCF uzantılı rehber yedekleri herhangi bir uygulamaya ihtiyaç duyulmadan sadece Mail uygulaması ile kolayca geri dönülebilir.

Ayrıca “Ben iTunes veya iCloud ile zaten yedek alıyorum ve bu yedek içinde zaten rehber bulunuyor, ayrıca neden yedekliyeyim” diye de düşünmeyin. Eğer lazım olduğunda iTunes yedek dosyası bozuk çıkarsa, o zaman sizin için önemli olan ve kolayca alınabilen rehber yedeğiniz yok diye üzülebilirsiniz.

2) Fotoğrafların Ayrıca Yedeklenmesi
iPhone kullanıcıları için rehberlerinden sonra (bazıları için belki de önce) cihazlarındaki en değerli bilgiyi çektikleri Fotoğrafları oluşturuyor. Fakat maalesef boyutlarının büyüklüğü ve sayılarının çokluğu nedeniyle rehberin yedeklenmesi gibi kolay olmuyor. Örneğin mail atarak fotoğrafları yedeklemek pratikte imkansız. Bu da hiç iTunes kullanmayan, daha doğrusu bilgisayarı olmayan kullanıcılar için fotoğrafların yedeklenmesini çok zor hale getiriyor.

Fakat eminim çoğu kullanıcının yakınında veya bir tanıdığında bilgisayar vardır. Eğer bu bilgisayarlarda programı varsa (yoksa da adresinden indirip kurabilirsiniz) o zaman cihazınızı USB kablosu ile bağlayıp tüm resimlerinizi o bilgisayara kolayca aktarabilirsiniz.


iTunes yüklü bir bilgisayara iPhone veya iPad’inizi bağladığınızda, cihazınızdaki fotoğraflara harici bir diske ulaşır gibi ulaşabilirsiniz.

Hem de bu işlem için cihazınızı o bilgisayardaki iTunes ile senkronize etmeniz gerekmez. Çünkü eğer bilgisayardan cihaza resim atmanız gerekseydi cihazınızı eşzamanlamanız gerekecekti. Fakat tam tersi için, yani cihazdaki resimleri bilgisayara transfer için herhangi bir işlem yapmanıza, hatta iTunes arayüzünü açmanıza bile gerek yok. Tek yapmanız yıllar önce paylaştığımız başlıklı yazıda olduğu gibi USB kablosunu bağladıktan sonra “Bilgisayarım” altında dijital bir fotoğraf makinası gibi görünen cihazınızın içinden tüm fotoğrafları bilgisayarınıza kopyalamak. (Yazı epey eski ama ana fikir halen aynı)

3) iTunes ile Yedek Alma
Rehberimizi ve fotoğraflarımızı ayrıca yedekleyip güvene aldıktan sonra artık cihazımızdaki tüm verilerin yedeklendiği klasik yedekleme yönetmlerine geçebiliriz. Bunlardan bir tanesi de bilgisayarımızdaki iTunes’u kullanarak yedek alma.

Önemli Not: Eğer bilgisayarınızda ilk defa iTunes kullanmaya başlayacaksanız, zorlanmadan kullanabilmek için lütfen başlıklı yazımıza gözatın. Ayrıca detaylı açıkladığımız Yetkilendirme işlemini bir kez yapın. Daha önceden iTunes kullanıyorsanız o zaman direkt aşağıdaki işlemlere geçin.

iTunes ile yedek alma da oldukça basit. USB kablosu ile cihazımızı bilgisayarımıza bağladığımızda karşımıza çıkan ya aşağıdaki ekrandan;


iTunes ile Yedek Alma

ya da aşağıdaki gibi sol menüden cihazımıza sağ klik yaparak cihazımızı bilgisayara yedekliyoruz. Elbette yukarıdaki veya aşağıdaki yedek aynı şekilde yedek alıyor. Sadece birini bulamayan diğerini bulabilir diye ikisini de paylaşayım istedim.


iTunes ile Yedek

Yukarıdaki yedekleme de cihazımızdaki rehberi, çektiğimiz fotoğrafları ve videoları, notları, cihazımızdaki ayarları, uygulamaların içindeki bilgilerimizi, oyunda geçtiğimiz bölümleri, vs. gibi nerdeyse herşeyi yedekler.

Nerdeyse herşey diyorum çünkü App Store’dan indirdiğimiz uygulamalar, iTunes Store’dan satın aldığımız şarkılar ve zil sesleri gibi şeyler yedeklenmez. Çünkü onlar tekrar indirilebilen şeylerdir ve bu yüzden gereksiz yere yedek dosyasının boyutunu büyütmesin diye hariç tutulmuşlardır. Fakat Apple tekrar gereksiz yere App Store veya iTune Store’dan indirmek zorunda kalmayalım diye aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi “Satınalınanları Aktar” seçeneği ile App Store’dan veya iTunes Store’dan aldığımız içerikleri ayrıca bilgisayarımıza transfer ediyoruz.



Bu işlemi de yaptıkan sonra artık cihazımızdaki veriler bilgisayarımızda güvence altına almış oluyoruz. Eğer iOS 7 güncellemesinden sonra işler ters giderse cihazımızı sıfırlamak zorunda kalırsak, Geri Yükleme (Restore) işleminden sonra aldığımız bu yedeği göstererek verilerimizi geri getirebiliriz. Eş zamanlama yöntemi ile de uygulamalarımız, zil sesleri, şarkılar, vs. gibi içeriklerimiz de cihazımıza geri gelir.

iTunes ile yedek alma, hem çok daha hızlı hem de internet bağlantısı gerektirmediği için benim her zaman favorimdir.

Not: iTunes Store’dan satın alınmayan ama bilgisayardan cihaza transfer edilen zil sesleri ve müzikler hiç bir şekilde yedeklenmez veya geri transfe edilmez. Onlar zaten bilgisayarınızda olduğu için lazım olduğunda tekrar cihazınıza transfer edebilirsiniz.

3) iCloud ile Yedek Alma
Bir çok kullanıcının evinde bilgisayar olmadığı için ya da iTunes kullanmayı sevmediği için yukarıdaki gibi iTunes ile yedek alma imkanı olmuyor. Apple da bu tip kullanıcılar için iCloud ile yedek alma imkanı sunuyor. iCloud da, iTunes’taki gibi hemen hemen herşeyi yedekliyor. Fakat bu yedekleme işlemi bilgisayara değil Apple’ın Amerika’daki sunucularına yapılıyor. Ayrıca 5GB’lık alana kadar da bu hizmet ücretsiz.

iCloud yedeklemesi konusunda da daha önce başlıklı detaylı bir yazı yazdığım için burada ayrıca detaya girmeyeceğim.



Fakat kısaca özetlemem gerekirse “Ayarlar -> iCloud” menüsü altındaki iCloud hesabını aktive etmiş kullanıcılar, “Saklama Alanı ve Yedekleme” seçeneğini kullanarak cihazlarını yedekleyebiliyor ve cihazları sıfırlandığında tüm bu yedeği iCloud’dan cihazlarına geri dönebiliyorlar. Fakat tahmin edersiniz bu tip bir yedekleme ve geri dönüş için iyi bir Wi-Fi internet bağlantısı gerekiyor.

Bu yüzden iCloud Yedeklemesi benim favorim değil. Yanımda hep bilgisayarım olduğu için de zaten bana çok lazım olmuyor. Fakat başka çaresi olmayanlar için yedek yedektir

iOS 7 Güncellemesi
Yedekleri aldıktan sonra da iOS 7 güncellemesi çıktığında yine daha önce yaptığımız gibi ister cihazımız üzerindeki “Ayarlar -> Genel -> Yazılım Güncelleme” menüsünü kullanarak kablosuz güncelleme yapıyoruz.



Ya da istersek cihazımızı bilgisayara bağlayarak iTunes üzerinden güncellemeyi gerçekleştiriyoruz. Gerçi bu tip major iOS geçişlerinde benim önerim hep iTunes’u kullanmak oluyor ama muhtemelen çoğu kişi ile cihaz üzerinden güncelleme ile şansını deneyecektir.

Güncelleme Sırasında veya Güncelleme Sonrası Sorun Yaşarsak
Eğer güncelleme sırasında bir sorun yaşarsak muhtelemen cihazımız düzgünce açılmayacak, aktive olmayacak ya da bir hata kodu üretecektir. Bu tip bir durumla karşılaştığımızda en garanti yöntem daha önce “ ” başlıklı yazımızda paylaştığımız gibi cihazı kurtarma moduna almaktır. Kurtarma modu, önce bilgisayarımıza en güncel sürümün tam halini indirir, sonra da bu sürümü cihaza geri yükler. Geri yükleme işlemi bittikten sonra biz de iTunes veya iCloud ile aldığımız yedeği kullanarak iOS 7 yüklü cihazımıza eski verilerimizi yükleyebiliriz.



Eğer güncelleme düzgün sonuçlanır da, cihazın iOS 7 performansından memnun kalmaz isek ya da garip garip hatalar alıyorsak, o zaman cihazımızı başlıklı yazımızda olduğu gibi bir sıfırlayıp sonra yine tekrar yedekten geri yüklememiz gerekebilir.



Fakat yukarıdaki iki durumda da cihazımıza en son aldığımız yedeği dönmüş oluyoruz, yani gerçek anlamda bir sıfırlama olmuş olmuyor.

Sıfır/Temiz Kurulum
Yukarıda paylaştığımız sıfırlama yöntemlerinin sonunda hep daha önce aldığımız yedekleri döndüğümüz için bazen o tip bir sıfırlama, güncelleme sonrası yaşadığımız performans sorunlarının veya garip sorunların çözümü olmuyor. Bu tip durumlarda da daha önce “ ” başlıklı yazımızda paylaştığımız temiz kurulumu öneriyoruz.



Bu kurulumun püf noktası, cihaz sıfırlandıktan sonra ilk açılışta, herhangi bir iTunes veya iCloud yedeğinden dönüş yapmadan ilk kutusundan çıkmış gibi konfigüre etmek. Bu durumda cihazdaki tüm ayarları tekrar yapıyor, uygulamalarımızı tekrar indiriyoruz. İşin en kötüsü de verilerini internette saklamayan oyunları veya uygulamaların verileri de gitmiş oluyor. Yani bir oyunda 30. seviyeye gelmişsek, bu işlemden sonra tekrar en baştan başlıyoruz.

Fakat rehberimizi ve fotoğraflarımızı yazımızın yazında paylaştığımız gibi bir yöntemle yedeklemişsek o zaman temiz kurulum dediğimiz bu yöntemle tekrar cihazımıza atabiliyoruz.

Eğer özellikle iPhone 4 gibi eski cihaz sahipleri iOS 7 güncellemesi sonrasında sorun yaşarsanız, o zaman bu temiz kurulum olayını mutlaka deneyin. Çünkü iOS 6′ya dönemeyeceğiniz için muhtemelen başka çareniz kalmayacaktır.









27 Oy



------------------------------------
Her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden yukarıdaki yazıdaki hiç bir metin ve fotoğraf başka sitelerde veya yayın organlarında kullanılamaz.

Ayrıca yukarıdaki yazıda geçen konuyla ilgili sorularınızı ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum alanında paylaşabilirsiniz. Fakat konu dışı sorularınız için lütfen adresini kullanın. Bu sayede sorunuzun cevaplanma olasılığı artar.

Bir de eğer uygulama incelemelerine meraklı iseniz, aşağıdaki linki kullanarak takipçilerimizin yolladığı uygulama incelemelerine gözatabilirsiniz:
------------------------------------


İlgili Yazılar:
  1. NOT kimseye ios 7 yuklemeyı önermem mutlaka ios 7.0.1 bekleyın derım
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: hayalet_woly ve van_helsing7677


MaxipmaN

Üye
yararlı bir konu teşekkürler çok merak ediyorum
 
ozakin70

ozakin70

Üye
Cok guzel bi konu teskkrler
 
van_helsing7677

van_helsing7677

Üye
tşkrler yararlı bir konu olmuş
 
frk uzn

frk uzn

Üye
Teşekkürlerr
 
hayalet_woly

hayalet_woly

Üye
güzel bir konu paylaşılmış birde bu ios 7 jailbreak ne zaman gelir onu nasıl öğreniriz...
 
phasan

phasan

Üye
    Konu Sahibi
Begenen arkadaslara teşekkur ederım
 

Benzer Konular

Buğra
Cevap
0
Görüntüleme
445
Buğra
    • Beğen
    • Sevdim
Cevap
1
Görüntüleme
1K
MAERKEK
Buğra
Cevap
0
Görüntüleme
329
Buğra


Üst Alt