Hp Photosmart R817 Dijital Makina Incelemesi

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Salihyet

Salihyet

Üye
    Konu Sahibi
Hp Photosmart R817 Dijital Makina Incelemesi
HP Photosmart R817

Kompakt sınıftaki HP modeli R817, 5.1 efektif çözünürlük, 5X optik, 8X dijital olmak üzere toplamda 40X zoom, metal gövde, bütünleşik HP Adaptive teknolojisi ve panorama hazırlama modu gibi özelliklere sahip.
İstanbul - Daha çok baskı teknolojileri konusunda ürünleriyle tanınan HP, son yılların yükselen trendi dijital fotoğraf makineleri pazarında da iddialı ürünlerle biliniyor. Özellikle kompakt fotoğraf makineleri ile piyasayada yer alan HP, ilngiç özellikli ürünlere sahip.
Firma Photosmart serisi altında kompakt dijital fotoğraf makineleri üretiyor. Bu fotoğraf makinelerinde kompakt bir dizaynı kolay kullanım ve gelişmiş özelliklerle birleştirmeye çalışan HP, ailenin son üyelerinden biri R817’de de tüm marifetlerini göstermiş. Çelik-plastik karışımı bir gövde tasarımını, kolay kullanım ve Adaptive Lighting, dahili panorama modu gibi özelliklerle süsleyen HP, pazardaki yerini sağlamlaştıracak gibi görünüyor.

<span style="color:#FF0000">KUTU İÇERİĞİ</span>
HP R817 dijital fotoğraf makinesi
Hem şarj hem de bilgisayar bağlantısı için kullanılan Dock
Dock için güç adaptörü
Yazılım ve sürücü CD&#8217;si
Kullanım kılavuzu
256 Mbyte SD bellek




GENEL ÖZELLİKLER
5.1 Efektif çözünürlüğü, 1/2.5 inç CCD sensör ile sağlayan ürün, dahili olarak 32 Mbyte belleğe sahip. Harici bellek olarak SD kart kullanan R817, 2592x1944 piksel (5 Megapiksel), 2048x1536 piksel (3 Megapiksel), 1600x1200 piksel (1 Megapiksel) ve 640x480 piksel (VGA) ebatlarında JPEG fotoğraf çekebiliyor. Ayrıca bu fotoğraflara 1 yıldızdan 5 yıldıza kadar kalite belirleyebiliyorsunuz (custom seçeneği ile). Pentax marka 36-180mm (35mm karşılığı) f2.4-8, 5X optik yakınlaştırmalı objektif kullanan R817, 15 farklı çekim moduna sahip. LCD ekranı 5.08 cm (2 inç) ve 153.600 renk desteği olan üründe vizör bulunmuyor. MPEG-1 formatında sesli video da çekebilen üründe video çekimler için zaman sınırlaması yok. Bellek boyutuna bağlı olarak istediğiniz kadar video çekebiliyorsunuz.


GENEL GÖRÜNÜM
Çelik malzemenin ağırlıklı olduğu metal gövde, bir yüz hariç bütün yan yüzlerde siyah plastik bir çerçeve ile sarılmış. Metal gövde ürünün &#8216;sağlam&#8217; görünmesini sağlarken, siyah ve gümüşün karışımı estetik bir tasarım oluşturmuş. Köşeleri yuvarlatılmış bir tasarıma sahip olan ürününde yumuşak hatlar ön plana çıkıyor.



Ele rahat oturan R817, gömlek cebine sığabilecek ebatlara sahip. Ürünün üst yüzünde en sağda video çekim düğmesi, onun yanında deklanşör en solda tam köşede ise çekim modları düğmesi bulunuyor.

Vizör bulunmayan R817&#8217;de arka yüzde bu yüzün yarısından fazlasını kaplayan LCD ekran sola yerleştirilmiş. Bu ekranın hemen üstünde hoparlör yuvası, onun yanında ise AÇMA/KAPAMA tuşu bulunuyor. Ekranın altında ise üçü yan yana biri ayrı olmak üzere 4 farklı tuş var. Bu tuşlardan üçlü olanı sırasıyla Flaş, Netlik Durumu, Seri Çekim/Otomatik Kendi Kendine Çekim düğmelerine sahip. En sağdaki tuş ise çekim modu/izleme modu arasında seçim yapmaya yarıyor. Ekranın ve arka yüzün sağında yukarıda yakınlaştırma/uzaklaştırma (zoom in/zoom out) tuşu bulunuyor. Altta ise dört yöne hareket edebilen ve ortasında OK/MENU tuşu bulunan navigasyon düğmesi yer alıyor.
Ürünün arka yüzü.

Ürünün ön yüzünde solda dahili flaş, sağda AF Assist Lamb ve onun hemen altında mikrofon yuvası bulunuyor.
Al yüzde ise sert plastik bir kapakla korunan pil ve bellek yuvası var. Ayrıca dock ve sehpa bağlantı yuvaları da yine alt yüzde bulunuyor.
KULLANIM
Ürün genel olarak &#8216;kolay kullanım&#8217; konsepti üzerine tasarlanmış. Çekim yapmak en az bilgili kullanıcı için bile çok kolay. Açılış hızını 3 saniye olarak ölçtüğüm üründe bu hız kendi kategorisine göre değerlendirdiğimde yeterli. Hazır çekim modları ile (ki 15 tane) kolay ve hızlı bir şekilde fotoğraf çekmek mümkün.

Ürünün üst yüzü çok sade. Mode düğmesi en solda, en sağda ise deklanşör ve video çekim düğmesi bulunuyor
Kullanım ile ilgili genel olarak sorun yok. Tuşların yerleşimi, fonksiyonların atanması ve diğer özellikler doğru bir şekilde tasarlanmış. Fakat ürünün bilgisayar ile bağlantısı için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Bilgisayar ile bağlantı için ille de kutusundan çıkan &#8216;Docking Station&#8217; kullanmak gerekiyor. Bu da her yere bu aparatı götüremeyeceğinizden biraz sıkıntı veren bir durum.

İlerleyen satırlarda değineceğim Adaptive Lighting teknolojisi ile çekilen fotoğraflar üzerinde bir dizi işlem yapılıyor. Karanlık olan bölgeler aydınlatılıyor. Amatör kullanım için faydalı bir özellik.

Ürün kompakt boyutlara sahip.
Pentax marka objektifin 35mm odak uzaklığı karşılığı 36-180 mm (5.8-29mm). 5X optik ve 8X dijital olmak üzere toplamda 40X zoom (yakınlaştırma) imkanı sağlayan bu objektif ürün için yeterli. Sadece optik zoom kullanıldığında bile sunduğu yakınlaştırma oranı yeterli. Dijital zoom devreye girince (ki bunu da çözünürlüğü düşürerek ve çerçeveleme yaparak sağlıyor) yakınlaştırma oranı artıyor. Elbette dijital zoom benzerlerinde olduğu gibi çok iyi sonuç vermiyor.

Objektifin diyafram açıklığı f2.8-f8 aralığında değişiyor. Açıklığın 2.8 gibi iyi bir değerde olması az aydınlatmalı ortamlarda daha düşük ışık ile çekim yapılabileceği anlamına geldiğinden iyi olmuş. Genel olarak değerlendirdiğimizde ise bu objektif R817 için yeterli kalite ve zoom imkanını sağlıyor.


Ürünün alt yüzünde bellek ve pil yuvasının bulunduğu plastik kapak bulunuyor.




Netlik sistemi ön yüzde bulunan AF Assist Lamb (HP buna Focus Asisst Light adını vermiş) ile destekleniyor. Kırmızı ışık yayan bu netlik yardımcı ışığı (ya da lambası) ile karanlık ortamlarda da netlik sorunu yaşamıyorsunuz. Bu ışığı MENU&#8217;deki bir seçenek ile kapatabiliyorsunuz. Böylece istemediğiniz yerlerde bu ışığın ortamdaki diğer insanları rahatsız etmesini engelleyebiliyorsunuz.

Üründe dahili bellek 32 mbyte. Ürünle beraber verilen ve fiyatına dahil olan 256 mbyte bellek birçok kullanıcı için yeterli bir miktar.


FOTOĞRAF TÜR VE EBATLARI
JPEG formatını destekleyen HP R817, 2592x1944 (5 Megapiksel), 2048x1536 (3 Megapiksel), 1600x1200 (1 Megapiksel) ve 640x480 piksel (VGA) ebatlarında fotoğraf çekebiliyor. Üründe fotoğrafların kalitesi &#8216;yıldız&#8217; işareti ile (daha önceki modellerde olduğu gibi) belirleniyor. 5 Megapiksel haricindeki fotoğraflara iki yıldız, 5 Megapikseli ise seçimli olarak 2 ve 3 yıldız olarak kalite atayabiliyorsunuz. Ayrıca istediğiniz çözünürlük ve kaliteyi &#8216;Custom&#8217; seçeneği ile kendiniz ayarlamanız da mümkün. Bu seçenekler arasında 1, 2, 3 ve 4 yıldız kalitesi ve yukarıdaki çözünürlük seçeneklerini alternatifli olarak kullanabilme de var. Güzel ve faydalı bir özellik.


ÇEKİM ÖZELLİKLERİ
Aslında kompakt bir ürün olan R817 ileri seviye bir cihazda karşımıza çıkabilecek gelişmiş özelliklere sahip. Fotoğraf makinesi Average, Center-weighted ve Spot olmak üzere 3 farklı ölçüm yöntemi ile pozlama yapabiliyor. Böyle kullanıcıya istediği pozlama yöntemini kullanma imkanı doğuyor.

TTL otomatik netlik sistemi ürünün bir diğer özelliği. Ayrıca otomatik netliğe ek olarak manuel netleme yapmak da mümkün. Bu işlem sırasında ekranın ortasında netlik yapılan alanın büyütülmüş bir parçası görünüyor. Bu da daha rahat netlik yapmayı sağlıyor.



HP Photosmart R817 ile çekilmiş örnek bir fotoğraf
15 ile 1/2000 saniye arasında enstantane değerlerine sahip olan üründe zamanlayıcı ile (self timer) 10 saniye gecikmeli fotoğraf çekmek mümkün.

ISO 50, 100, 200, 400 ve Auto değerlerini seçimli olarak kullanabiliyorsunuz. Beyaz ayarı olarak Auto, Sun, Shade, Tungsten, Fluorescent ve Manual seçenekleri mevcut. Bu seçenekler birçok durum için yeterli. Karma aydınlatmalı mekanlarda Manual seçeneği ile ortamdaki ışığı tanımlayıp beyaz ayarı yaptırabiliyorsunuz.

R817 ile Saturation, Contrast ve Sharpness değerleri ile oynayarak fotoğraf çekmek mümkün. Her bir değer için Medium, + ve - değerleri bulunuyor. Bunlarla beraber Sepia ve Siyah-Beyaz fotoğraf çekebiliyorsunuz. Yukarıdaki seçeneklerin beraber veya ayrı ayrı kullanımı ile onlarca farklı çekim kombinasyonu elde etmek mümkün. Değiştirilecek çok fazla ayar olunca kullanıcıya da bunları keşfetmek kalıyor.

Dahili flaşın etki mesafesi yaklaşık 4 metre. Ürün, Auto, Auto Red Eye Reduction, ON, OFF ve Night flaş modlarına sahip. Night modu ile düşük enstantanede flaş kullanımı mümkün hale geliyor. Genel olarak flaş başarılı.


HP Photosmart R817 ile çekilmiş örnek bir fotoğraf. Bu örnekte dijital zoom kullanılmıştır.

R817&#8217;de Bracketing yani poz taraması özelliği de bulunuyor. Adaptive Lighting (+, OFF ve -), Exposure (Pozlama) ve Color (Siyah-Beyaz, Normal, Sepia) olarak poz taraması yapmak mümkün. Pozlama için poz taraması yaptırırken 0.3, 0.7 ve 1 Ev&#8217;lik değer verebiliyorsunuz. Her bir poz taraması için 3 kare oluşturuluyor. Böylece en uygun kareyi yakalama şansınızı artırıyorsunuz.


HP Photosmart R817 ile çekilmiş örnek bir fotoğraf

Ürün fotoğrafçılık bilgisi az olan kullanıcılara daha iyi fotoğraf çektirebilmek için elinden geleni yapıyor. Çekilen fotoğraflara yorum da yapabilen HP R817, bazı tavsiyelerde bulunuyor (bu özelliğe Image Advice adı verilmiş). Play menüsünden fotoğrafları izlerken görebileceğiniz bu tavsiyeler ne yazık ki İngilizce. Önümüzdeki günlerde bunlar Türkçe çevrilirse dil bilmeyen kullanıcıların da faydalanabilmesi sağlanmış olur.

ÇEKİM MODLARI
Fotoğraf makinesinde Auto, Aperture Priority, Shutter priority ve Manual modlarının yanı sıra Action, Portrait, Landscape, Beach/Snow, Theater, Sunset, Document, Panorama Right, Panorama Left, Manual, My Mode olmak üzere 16 farklı mod bulunuyor. Eğer teknik ayrıntılarla fazla uğraşmak istemeyen bur kullanıcı iseniz hazır modlardan birini kullanarak zorlanmadan çekim yapmanız mümkün. Hazır modları kullanırken seçilen duruma uygun ayarlar makineye otomatik olarak yükleniyor.

HP Photosmart R817 ile çekilmiş örnek bir fotoğraf


&#8216;Ben kendi ayarlarımı kendim yaparım makineye bırakmam&#8217; diyenlerdenseniz Aperture ve Shutter Priority ya da en iyisi Manual modu kullanabilirsiniz. Ürün, herkese esnek çözümler üretebiliyor. Seçim size kalmış. Ayrıca My Mode modu ile kendi ayarlarınızı kaydedip her açtığınızda tekrar ayar yapmak zorunda kalmıyorsunuz. Güzel bir özellik.


Panorama modu çok kullanışlı. Ayrıca R817, çekilen kareleri kendi üzerinde birleştirip ayrı bir fotoğraf olarak kaydedebiliyor.

Tüm modlar görevlerini başarı ile yerine getiriyor. Çekim modları ile ilgili en çok hoşuma giden ise Panorama özelliği oldu. Soldan sağa ya da sağdan sola doğru en fazla 5 kare fotoğraf çekilerek hazırlanan panoramik fotoğrafları R817 ile hazırlamak çok kolay. Genelde sehpa gereksinimi duyulan bu iş için elimde yaptığım alelacele çekimlerden bile çok çok iyi sonuçlar aldım.

İstanbul Beşiktaş&#39;ta çekilmiş bir Panoromik fotoğarf örneği.

Panoramik fotoğraflar arka arkaya birbirini takip eden normal fotoğrafların birleştirilmesinden oluşuyor. Çekim sırasında bir önceki karenin sol uç kısmının bazı detayları bir sonrakini üstüne bindiriliyor. Bu sayede kaydırmadan çekim yapmak mümkün. Ürün bu ardışık fotoğrafları kendisi birleştirebiliyor (bir çok dijital fotoğraf makinesinde bu işlemi bilgisayarda yapmak zorundasınız). Bu birleştirme işlemi sonucunda oluşan fotoğrafı isterseniz ayrıca kayıt edebiliyorsunuz.

ADAPTIVE LIGHTING

Ortadaki fotoğraf Adaptive Lighting özelliği kapalı, soldaki düşük, sağdaki yüksek modda çekilmiştir. Adaptive Light kontrast dengesini dijital müdahale ile sağlıyor.
HP&#8217;nin daha önceki ürünlerinde de kullanılan bu teknoloji ile fotoğraf çekerken karanlık ve aydınlık noktalara müdahale ediliyor. Bu sayede fotoğraftaki karanlık ve aydınlık bölgeler yumuşatılıyor. Böyle bir müdahaleden hoşlanmayanlar olabileceği için bu özelliğin MENU&#8217;den ulaşabileceğiniz OFF, Low ve High seçeğine bulunuyor. Zaten standart olarak kapalı gelen bu özelliği isterseniz aktif hale getiriyorsunuz. Amatör kullanım için güzel bir özellik olarak gördüğüm Adaptive Lighting, profesyonellerin pek kullanacağı bir özellik olmayabilir.

PİL

Pil ve bellek yuvası
HP marka 3.7V, 1050 mAh Li-Iyon pil kullanan üründe pil ömrü ortalama 250-300 kare arasında değişiyor. Rakiplerine baktığımızda bir parça düşük olan maksimum fotoğraf çekme sayısı ortalama bir kullanım için yeterli. Kare sayısının az olması vizör olarak LCD ekranın kullanılıyor olması ile açıklanabilir. Çekimler sırasında LCD ekran kesinlikle kapatılamadığından pil ömrü de biraz düşük oluyor.


Bilgisayar ile R817 arasındaki bağlantı docking aparatı ile sağlanıyor.

Ancak pilin sadece docking üzerinden şarj olması yanınızda sürekli bu aparatı taşımayı gerektireceğinden biraz can sıkıcı bir durum.

MENU
Ürünün menüsü temel olarak 5 bölümden oluşuyor:
Capture Menu: Ev, Adaptive Lighting, Bracketing, Image Quality, Video Quality, White Balance, Auto Focus Area, AE Metering, ISO Speed, Color, Saturation, Sharpness, Contrast, Date and Time Imprint


R817&#39;nin menü ayarları kullanışlı. Ayrıca ürün, Image Advice özelliği ile kullanıcıya daha güzel fotoğraflar çekmek için tavsiyelerde bulunuyor.

Playback Menu: Delete, Remove Red Eyes, Iamge Advice, Image Info, Stitch Panorama (eğer Panomara olarak çekilen fotoğraflardan birine bakılıyorsa), Rotate, Record Audio.
HP İnstant Share: Print, Share All Images, Instant Share Setup

Setup: Display Brightnes, Camera Sound, Focus Assist Light, Instant Review, Digital Zoom, Date&Time, USB, TV Configuration, Language, Move Images to Card (eğer dahili belleğe fotoğraf çekildiyse), Reset Settings

Help: Top Ten Tips, Camera Accessories, Camera Buttons, Using Shooting Modes, Sharing Images, Printing Images, Recording Audio Clips, Recording Video Clips, Reviewing Images and Video Clips, Extracting Prints from Video, Deleting Images, Transgerring Images, Managing Batteries, Getting Assistance, Camera Shotcuts, About

HP Photosmart R817 ile çekilmiş örnek bir fotoğraf. Super Makro modu ile çekilmiştir.

Ürün zengin ayarların yanı sıra yukarıda da görüldüğü üzere kullanıcının (özellikle fotoğrafçılık bilgisi az olan) kolay fotoğraf çekebilmesi için elinden geleni yapıyor. Help menüsünde bulunan yardım başlıkları da bunun en önemli göstergesi.


VİDEO
Ürün saniyede 30 kare 640x480, saniyede 24 kare 640x480 ve saniyede 30 kare 320x240 piksel sesli video çekimi yapabiliyor. MPEG-1 formatındaki bu görüntülerin kalitesi böyle bir ürün için yeterli. Anı amaçlı ya da durumu kurtarmak için yapılan çekimlerde işe yarayabilir. Video uzunluğunda bir sınırlama bulunmuyor. Tek sınır bellek boyutu. Dahili belleğe en yüksek çözünürlük ve kalitede sadece 33 saniye kayıt yapabiliyorsunuz.


BELLEK
R817 bütünleşik olarak 32 Mbyte belleğe sahip. Bu bellek yetmiyor diyenler için de SD kart yuvası mevcut. Dahili belleğe 5 Megapiksel çözünürlükte 3 yıldız kalitesinde yaklaşık 9 fotoğraf kayıt edilebiliyor. Aynı çözünürlük, 2 yıldız kalitesinde ise fotoğraf sayısı 14&#8217;e çıkıyor.


HP Photosmart R817 ile çekilmiş örnek bir fotoğraf




Görülüyor ki dahili bellek ortalama bir kullanıcı için bile yeterli değil. Zaten bu tip ürünler satılırken genelde bellek kartı promosyonu ile beraber alabiliyorsunuz. Bu yazı hazırlandığı tarihte ürün 256 Mbyte bellek ile satılıyordu. Kingston marka olan bu bellek 256 Mbyte kapasitesi ile birçok kullanıcıyı memnun edebilir.


YAZILIM
HP Image Zone yazılımı ürünün kutusundan çıkıyor. Bu program hem Türçe olması hem de kolay kullanımı, kullanıcı dostu arayüzü ile dikkat çekiyor. En az bilgili kullanıcının bile rahatlıkla kullanabileceği yazılım ile fotoğraflarınızı bilgisayara aktarabilir, onları kategorilere ayırabilir, üzerlerinde belli bazı değişiklikler yapabilir ve (eğer internet bağlantınız varsa) istediğiniz kişilere e-posta ile gönderebilirsiniz. Özelliklerine baktığımızda bu tip bir ürün için yeterli olduğunu görüyorum. Ayrıca arayüzün Türkçe olması da artı bir özellik.

<span style="color:#FF0000">
+ YÖNLERİ
</span>
Metal gövde
Gelişmiş özellikler (Adaptive Lighting, Dahili Panorama, Kırmızı Göz Temizleme)
Kolay kullanım
256 Mbyte bellek ile satılması


- YÖNLERİ
Bilgisayar ile bağlantı sadece &#8216;docking&#8217; ile sağlanıyor

SONUÇ - YORUM
HP&#8217;nin bu kompakt dijital fotoğraf makinesi, gelişmiş özellikleri ve çekim ayarlarına ince detaylara kadar müdahale imkanı vermesi gibi özellikleriyle güzel bir ürün. Adaptive Light teknolojisi, dahili panorama hazırlama, kırmızı göz temizleme gibi fonksiyonları ise ürünün artıları olarak karşımıza çıkıyor.

Bir yönden, kolay kullanımı ve hazır çekim modları ile de fotoğrafçılık bilgisi az kullanıcılara yönelik bir ürün olan Photosmart R817, gelişmiş Manuel ayarları ile de bilgili kullanıcıları hedefliyor.

Cebinizde taşıması ve kullanması kolay, gelişmiş özelliklere sahip bir dijital fotoğraf makinesi arıyorsanız R817 de değerlendirmenizi tavsiye ederim.


HP Photosmart R817
Çözünürlük: <span style="color:#FF0000">5.1 Megapiksel</span>
Sensör: 1/2.5 inç CCD
Fotoğraf Ebatları: 5MP ***, 5MP ** (standart), 3MP, 1MP, VGA, Custom (Kalite ve çözünürlüğü belirleyebiliyorsunuz)
Fotoğraf Formatı: JPEG (EXIF 2.2)
Video: 640x480 (30 fps), 640x480 (24 fps), 320x240 (30 fps), sesli MPEG-1 formatında hareketli görüntü
Objektif: 36-180mm Pentax f2.4-f8 objektif, 5X optik 8X dijital olmak üzere toplamda 40X yakınlaştırma (zom)
Netlik sistemi: TTL
Enstantane: 15-1/2000 saniye
ISO: Auto, 50 , 100, 200, 400
Pozlama: Average, Center-weighted, Spot
Poz Telafisi: +3/-3 Ev, 1/3 basamaklarla
Çekim Modları: Auto, Action, Portrait, Landscape, Beach/Snow, Theater, Sunset, Aperture Priority, Shutter priority, Document, Panorama Right, Panorama Left, Manual, My Mode
Beyaz Ayarı: Auto, Sun, Shade, Tungsten, Fluorescent, Manual
Renk Modları: Normal, Black and White, Sepia
Bellek: 32 Mbyte dahili, SD bellek yuvası
Flaş: Dahili
Flaş modları: Auto, Forced Off, Auto w/Red Eye, Forced On, Night
LCD ekran: 5.08 cm (2 inç), 153.600 piksel
Diğer Özellikler: Adaptive Lighting, Kırmızı Göz Temizleme, Dahili Panorama, PictBridge, DPOF
Boyutlar: 91 x 29.75 x 57 mm
Ağırlık: 166 gram
Fiyatı: 379 dolar + KDV (256 Mbyte SD kart ile beraber)
Üretici Firma: HP
Türkiye Temsilcisi: HP Türkiye




<span style="color:#FF0000">Yazı, ürün ve örnek fotoğraflar: Özgür Çetin NTV-MSNBC</span>
 


Salihyet

Salihyet

Üye
    Konu Sahibi
böyle bi makinam olsun istemişimdir daima
 
hyucek

hyucek

Üye
paylasim icin cok tesekkurler.
 
Shadowman07

Shadowman07

Üye
inceleme için teşekkürler..
 
gknky

gknky

Üye
güzel paylaşım ve güzel makina . ... .
 

youngprogrammer

Üye
baya güzele benziyo
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt