Hayvanlara kötü davranmanın hükmü nedir?

Sponsorlu Bağlantılar

İhtiyar007

İhtiyar007

Üye
    Konu Sahibi
Hayvanlara kötü davranmanın hükmü nedir?
Allah Teala diğer yeryüzü nimetleri gibi hayvanları da insanların hizmetine vermiş ve onlardan çeşitli şekillerde faydalanmayı helal kılmıştır.
İslam dini hayvanlara karşı merhametli olmayı tavsiye etmektedir. Merhamet mü’minlerin temel özelliklerindendir. Hz. Peygamber (s.a.s.), bir hadislerinde günahkar bir kadının susuzluktan ölmek üzere bulunan bir köpeğe su verdiği için Allah tarafından bağışlandığını (Buhari, Şürb, 9, Edeb, 27; Müslim, Selam, 153, Cihad, 44), diğer bir hadisinde de kedisini açlıktan ölmeye mahkum eden bir kadının, bu davranışı, nedeniyle cehenneme atılmayı hak ettiğini (Buhari, Edeb, 18, 27; Müslim, Fezail, 65) belirterek merhametin sadece insanlara yönelik olmadığını dile getirmiştir. .
Hayvanlara iyi bakılıp beslenmesi (Ebu Davud, İsti’zan, 39), zevk için dövüştürülmemesi (Ebu Davud, Cihad, 51; Tirmizi, Cihad, 30) ve öldürülmemesi (Nesai, Dahaya, 42), nişan atılan hedefler yerine konulmaması (Müslim, Sayd, 59), yolundaki emirleri de İslam’ın hayvanlara merhamet konusundaki kapsamlı bakışını yeterince ortaya koymaktadır.
Bununla birlikte, akrep, yılan, fare, saldırgan köpek ve benzeri hayvanların zararlarından korunmak için öldürülmesinde dinen bir sakınca yoktur (Buhari, Bed’u’l-Halk 16, Ceza’u’s-Sayd 7; Müslim, Hacc 66-67; Muvatta, Hacc 90; Tirmizi, Hacc 21; Nesai, Hacc 113).
 
  • Beğen
Tepkiler: EroL ve Symbianizer
Symbianizer

Symbianizer

Üye
Hayvanlara işkence edeni gördüğüm yerde sopa:
 

Benzer Konular

Cevap
0
Görüntüleme
550
İhtiyar007
Cevap
0
Görüntüleme
426
İhtiyar007
pro.engineer
Cevap
0
Görüntüleme
737
pro.engineer


Üst Alt