
hidayet
Üye
hacettepe üniversitesi araştırma sonuçları
hacettepe üniversitesinin tüketilen gıdalar ile ilgili araştırma sonuçları
Piyasada satılan hazır gıda maddeleri ülkemizde insan sağlığını
ciddi biçimde
etkileyecek derecede katkı maddeleri içermektedir.
Ancak bu maddeler, tüm çabalara rağmen medya aracılığı ile ilan
edilememektedir.
Günümüzde gıda sektörü büyük bir tröst halinialmıştır.
Örneğin hiçbir yayın organında Coca-Cola'nın zararlı olduğunu
göremezsiniz. Ancak biz
tüketiciler, aile fertlerimizi, çevremizdeki arkadaşlarımızı,
haberdar ederek
bilinçlendirebiliriz.Son yıllarda kanser vakalarının neden devamlı
artış gösterdiğini hiç
düşündünüz mü? Siz çocuğunuzun kanserojen madde içeren gıda
almasını ister misiniz?
Peki niye ketçap alıyorsunuz?
Sizlere aşağıda sunduğumuz tablo alacağınız hazır gıda
maddelerindeki katkılarla ilgili bilgi
vermektedir.
Sağlığınız için: Lütfen her hangi bir gıda maddesi satın almadan
önce ambalajının üzerini
dikkatlice okuyun.
zararsız katkılar
E100, 103, 104, 105, 111, 121, 122, 126,130,132, 140,151, 152, 160,
161, 162, 163, 170, 174,175, 180, 181, 200, 201, 202, 203, 236,
237, 238,260, 261, 262, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300,301, 303,
304,305, 306, 307, 308, 309, 322, 325,326, 327, 331, 332, 333, 334,
336, 337, 382, 400,401, 402, 403, 404,405, 406, 408, 410, 411,
420,421, 422,440,471, 472, 473, 474, 475,480
şüpheli katkılar
E125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477,
605,E220,221,222,223,224, 338, 339, 340, 341, 460, 461, 466, 407
(MİDE VE BAĞIRSAK HASTALIKLARI)
E200 (VUCUTTAKİ VİTAMİN B12 YI YOK EDİYOR)
E250,251, 320, 321 (KALP HASTALIKLARI, DAMAR
SERTLİKLER VE TIKANIKLIKLARI)
tehlikeli katkılar
E102, 120, E311, 312 (NÖROLOJİK HASTALIKLAR)
kanserojen katkılar
E102, 110, 123, 124, 131, 142, 210, 211, 213,214, 215,216, 217
ÖRNEĞİN E211-SODYUM BENZOAT KETÇAPLARDA BULUNMAKTADIR.
123,110 ABD, İNGİLTERE, FRANSA, ALMANYA, RUSYA,JAPONYA VE DAHA
BİRÇOK ÜLKEDE
YASAKLANMIŞTIR. FAKAT ÜLKEMİZDE RENKLİ DRAJE ÇİKOLATALARDA VE
KAYMAKLI BİSKÜVİLERDEKULLANILMAKTADIR.
en tehlikeli kanserojen katkılar
E330 ( NE YAZIKKİ BİRÇOK HAZIR GIDADA KULLANILMAKTADIR.) BAZI HAZIR
IDALARDA TESBİT EDİLEN KATKI MADDELERİ E330 - ÜLKER LÜKS GOFRET,
MEYSU (ÖZELLİKLE KAYISI), KNOR DOMATES ÇORBA, TÜM TENEKE KONSERVE
VE TURŞULAR, 7UP, SCHWEPPES (TÜMÜRÜNLERİ), JELİBON, TAMEK YAPRAK
SARMA, PİYALE
HAZIR ÇORBA, OLİPS, E250 -TÜM SALAMLARDA
E300 - FANTA PORTAKAL, CİNOMEL
E320 - ETİ PUFY, KNORR İŞKEMBE ÇORBA
E223 - ÜLKER HAYLAYF, ALBENİ
E322 - ÜLKER ÇOKOKREM
tüm kolalı içeceklerde kullanılan katkı
maddelerinin tespiti için analiz yapılmasına izin
verilmemiştir
Doç .Dr. Mustafa TÜRKMEN
Piyasada satılan hazır gıda maddeleri ülkemizde insan sağlığını
ciddi biçimde
etkileyecek derecede katkı maddeleri içermektedir.
Ancak bu maddeler, tüm çabalara rağmen medya aracılığı ile ilan
edilememektedir.
Günümüzde gıda sektörü büyük bir tröst halinialmıştır.
Örneğin hiçbir yayın organında Coca-Cola'nın zararlı olduğunu
göremezsiniz. Ancak biz
tüketiciler, aile fertlerimizi, çevremizdeki arkadaşlarımızı,
haberdar ederek
bilinçlendirebiliriz.Son yıllarda kanser vakalarının neden devamlı
artış gösterdiğini hiç
düşündünüz mü? Siz çocuğunuzun kanserojen madde içeren gıda
almasını ister misiniz?
Peki niye ketçap alıyorsunuz?
Sizlere aşağıda sunduğumuz tablo alacağınız hazır gıda
maddelerindeki katkılarla ilgili bilgi
vermektedir.
Sağlığınız için: Lütfen her hangi bir gıda maddesi satın almadan
önce ambalajının üzerini
dikkatlice okuyun.
zararsız katkılar
E100, 103, 104, 105, 111, 121, 122, 126,130,132, 140,151, 152, 160,
161, 162, 163, 170, 174,175, 180, 181, 200, 201, 202, 203, 236,
237, 238,260, 261, 262, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300,301, 303,
304,305, 306, 307, 308, 309, 322, 325,326, 327, 331, 332, 333, 334,
336, 337, 382, 400,401, 402, 403, 404,405, 406, 408, 410, 411,
420,421, 422,440,471, 472, 473, 474, 475,480
şüpheli katkılar
E125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477,
605,E220,221,222,223,224, 338, 339, 340, 341, 460, 461, 466, 407
(MİDE VE BAĞIRSAK HASTALIKLARI)
E200 (VUCUTTAKİ VİTAMİN B12 YI YOK EDİYOR)
E250,251, 320, 321 (KALP HASTALIKLARI, DAMAR
SERTLİKLER VE TIKANIKLIKLARI)
tehlikeli katkılar
E102, 120, E311, 312 (NÖROLOJİK HASTALIKLAR)
kanserojen katkılar
E102, 110, 123, 124, 131, 142, 210, 211, 213,214, 215,216, 217
ÖRNEĞİN E211-SODYUM BENZOAT KETÇAPLARDA BULUNMAKTADIR.
123,110 ABD, İNGİLTERE, FRANSA, ALMANYA, RUSYA,JAPONYA VE DAHA
BİRÇOK ÜLKEDE
YASAKLANMIŞTIR. FAKAT ÜLKEMİZDE RENKLİ DRAJE ÇİKOLATALARDA VE
KAYMAKLI BİSKÜVİLERDEKULLANILMAKTADIR.
en tehlikeli kanserojen katkılar
E330 ( NE YAZIKKİ BİRÇOK HAZIR GIDADA KULLANILMAKTADIR.) BAZI HAZIR
IDALARDA TESBİT EDİLEN KATKI MADDELERİ E330 - ÜLKER LÜKS GOFRET,
MEYSU (ÖZELLİKLE KAYISI), KNOR DOMATES ÇORBA, TÜM TENEKE KONSERVE
VE TURŞULAR, 7UP, SCHWEPPES (TÜMÜRÜNLERİ), JELİBON, TAMEK YAPRAK
SARMA, PİYALE
HAZIR ÇORBA, OLİPS, E250 -TÜM SALAMLARDA
E300 - FANTA PORTAKAL, CİNOMEL
E320 - ETİ PUFY, KNORR İŞKEMBE ÇORBA
E223 - ÜLKER HAYLAYF, ALBENİ
E322 - ÜLKER ÇOKOKREM
tüm kolalı içeceklerde kullanılan katkı
maddelerinin tespiti için analiz yapılmasına izin
verilmemiştir
Doç .Dr. Mustafa TÜRKMEN