'Hacda aklımız hediyede değil ibadette olsun!'

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
HeiLmasTer®

HeiLmasTer®

Üye
    Konu Sahibi
'Hacda aklımız hediyede değil ibadette olsun!'
Hediye telaşına düşen hacılar ibadetle geçecek zamanı alışverişe ayırıyor. Hazır hac mevsimindeyken hediye konusunda makul ölçüyü öğrenelim dedik, İlahiyatçı-yazar Cemil Tokpınar'ın kapısını çaldık.

Müslümanların ömründe bir kez bile olsa gerçekleştirmek için hayalini kurduğu bir ibadettir hac. Çoğumuz kutsal toprakları ziyaret etmenin hayali içindeyken, bir grup Müslüman, o kutlu vazifeyi yerine getirecek olmanın heyecanını yaşıyor bugünlerde.

Türkiye'nin dört bir yanından dualarla uğurlanan hac kafilelerinin sevinçlerine tanıklık ediyoruz televizyonlarda, gazetelerde. Ya da çok yakınımızda bir sevdiğimizi uğurluyoruz mübarek topraklara.

Dönecekleri günün hayalini kuruyoruz şimdiden. Öyle ya dönüşte "hacı" sıfatıyla karşıladığımız büyüklerimiz ayrı bir huzur ve bereket getiriyor evlerimize.

Her yanı mis gibi hacı kokuları sarıyor, hediye edilen seccadeler, tesbihler, yüzükler haccın manevi atmosferine girmemizi sağlıyor. Gerçi günümüzde hediye işini biraz abartmıyor değiliz!

Hele bir de hacca giden annemiz, babamız, dedemiz, büyükannemiz ise hediye listeleriyle uğurluyoruz onları. İnci, saat, elbise, şal...

Aslında hepsini Türkiye'de de bulmak mümkün. Ancak belki kutsal topraklardan gelecek olması sebebiyle, belki de işlemeleriyle, modelleriyle farklı olduğundan insanlara daha cazip geliyor.

İbadet düşünecek zihinler hediye telaşına düşüyor

Durum böyle olunca İslam'ın beş şartından birini yerine getirmek için Mekke'de, Medine'de bulunan hacı adaylarının zihnini bir de hediye düşüncesi meşgul ediyor.

İşin maddî yanı da var tabii. Hac dönüşü hediyeleşme günümüzde biraz abartılınca haccın külfeti de artıyor haliyle. Öyle ki çevremizde bu sebeple haccını bir iki yıl erteleyenlere bile tanıklık ediyoruz.

Tabii ki bu söylediklerimiz hac dönüşü hediyeleşmenin kötü ya da yanlış olduğu anlamına gelmiyor. Biz sadece ölçünün biraz kaçırılmış olduğuna dikkat çekmek istedik ve ilahiyatçı-yazar Cemil Tokpınar'a 'Makul ölçü nedir, mutlaka hediye almak gerekir mi?' gibi soruları yönelttik.

zaman cuma
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
3K
Doğuş Pertez
hikmet366
Cevap
0
Görüntüleme
738
hikmet366
istersensor
Cevap
5
Görüntüleme
821
Rock_in_Rollx2


Üst Alt