İndeks Windows'unuzu Hızlandırmak İçin 4 Pratik Eylem!

Sponsorlu Bağlantılar

TheNightMare.

TheNightMare.

Moderator
    Konu Sahibi
Windows'unuzu Hızlandırmak İçin 4 Pratik Eylem!

Ağır çalışan bir bilgisayarla zaman geçirmek zorunda kalmamızın psikolojik etkilerinin olduğu, artık bir gerçek. İlk aldığımızda hızıyla övündüğümüz fakat zamanla deyim yerindeyse, kafamızı dağlara taşlara vurduran bu değişimin teknik yönlerini ele alan çeşitli Bu yazı da bilgisayarınızı hızlandıracak 5 maddelik bir acil eylem planıyla hantal sistemimize can vermeye çalışacağım.
1. Çıkmaz Sokağımız "Sabit Disk"!
Paraya kıyılmaz en güçlü işlemci alınır, 8'lik 12'lik ram'ler takılır, ekran kartını hiç söylemiyorum, ona da adeta bir servet ödenir ama sabit disk hep geri planda kalır. Sistemimizin bu vefakar üyesini alırken maalesef sadece veri depolama alanına bakıyoruz. Oysaki dönüş hızı (RPM), cache (önbellek) gibi unsurlar da çok önemli. Bizim için durmadan yazıp okuyan harddiskimiz, aynı zamanda en çok yıpranan aygıtlarımızdan. Bu sebeple sistem hantallaştığında gideceğimiz ilk adres harddisk oluyor.
Öncelikle Defrag (Disk Birleştirme) yapmamız büyük önem arz ediyor. Sabit diskimizde verilerin depolandığı, deyim yerindeyse minik minik odalar mevcut. Örneğin bir müzik dosyası 5 odacık işgal ediyorsa bu 5 odacığın toplu bir biçimde olması gerekli. Zaman içerisinde sürekli kaydet-sil yaptığımız için örneğimizdeki müzik dosyasının bir odacığı sağda, bir odacığı solda kalabiliyor. Bilgisayarımızdan bu dosyayı istediğimiz zaman farklı odalardan veri toplamaya çalışan sabit diskimiz bitap düşüyor ve bu da sistem performansımızı önemli ölçüde etkiliyor. Bu yüzden sık sık defrag yani Disk Birleştirme İşlemi yapmalıyız.

İzleyeceğimiz Yol: Başlat > Arama alanına disk birleştiricisi yazıp arayüzümüzü açıyoruz.

Sabit diskimizde 'odacık' diye tabir ettiğimiz bu bölümler bazen arızalanabiliyor ki buna bad sector diyoruz. Bu durum da yine sistem performansımızı önemli ölçüde etkiliyor. "Sabit Diskimizde Bad Sector Var Mı?" Bunun cevabını da testler verecek. HD TUNE bu konuda bize yardımcı olacak.

İçeriği görebilmek için Giriş yap veya üye ol.
2. StartUp (Başlangıç Ögeleri)
İlk açılışta sistemimize gereksiz görevler atayarak onu yormamalıyız. Başlat > msconfig.exe yolunu izleyerek Başlangıç sekmesine tıklayalım. Tümünü Devre Dışı Bırak diyerek başlangıç hızımızı iyileştirelim.

3. Ekran Kartı Sürücümüze Dikkat!
Ekran kartı sürücüsü hatalı/eksik/güncel olmayan bir sistemin kablumbağadan hiçbir farkı yok! Bu yüzden Başlat > (arama alanına) Aygıt Yöneticisi yolunu takip ederek ekran kartımıza güncelleme gelip gelmediğini kontrol edelim.

İçeriği görebilmek için Giriş yap veya üye ol.
4. Web Tarayıcımız Birilerine Para Kazandıran Köle Olmasın!

Ve son olarak internet ayarlarımıza çeki düzen vermeyi unutmayalım. Kötü niyetli kişiler web tarayıcılarımıza reklam enjekte ederek internet deneyimimizi oldukça kötü bir biçimde etkileyebiliyor. Adwcleaner yardımıyla sistemimizde yüklü tüm web tarayıcılarını tek işlemde tarayalım.
İçeriği görebilmek için Giriş yap veya üye ol.


 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: MaxipmaN, ceza87 ve Aybin.Kilic


MaxipmaN

Üye
windowsun disk birleştiricisini öneririm ben de, ek program gerekli değil :good:
 
  • Beğen
Tepkiler: TheNightMare.
ponçikEnişte

ponçikEnişte

Üye
zaten windows7'den sonra disk birleştiricisi bilgisayar boşta iken haftalık olarak düzenli bir şekilde kendini çalıştırıyor. sizin pek bişi yapmanıza gerek yok. bir de disk birleştirme olayını sakın SSD'lerde denemeyin, onlarda işe yaramadığı gibi ömründen ömür gider.
 
  • Beğen
Tepkiler: TheNightMare.

Benzer Konular

Eren Değerli
Cevap
0
Görüntüleme
448
Eren Değerli
Eren Değerli
Cevap
0
Görüntüleme
492
Eren Değerli


Üst Alt