Güneşten elektrik üretimini 'mobil' hale getirdiler!

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
spy ghost

spy ghost

Üye
    Konu Sahibi
Güneşten elektrik üretimini 'mobil' hale getirdiler!
Adana'da bir firma Türkiye'de ilk kez, ''gezici güneşten elektrik enerjisi üretim santrali'' üretti.Korona Temiz Enerji Sistemleri Genel Müdürü Özen Özer, yaptığı açıklamada, güneşten elektrik üretiminin, özellikle gelişmiş ülkelerde giderek artan bir uygulama olduğunu, bu kapsamda Türkiye'de de son yıllarda yaygınlaştığını ve çeşitli örnek uygulamaların hayata geçtiğini kaydetti.

Özer, bu kapsamda yaptıkları ar-ge çalışmaları sonucu, dünyada örnekleri bulunan Gezici Solar Enerji Sistemi'ni (GESOES) Türkiye'de ilk kez ürettiklerini belirterek, ''GESOES, güneş panelleri vasıtasıyla gün ışığından elektrik enerjisi üreten ve tekerlekli bir sistem üzerine kurulduğu için de istenilen yere götürülebilen bir enerji santrali'' dedi.

Özer, yaklaşık 10 kilowatt elektrik üretim kapasitesine sahip sistemin, elektriğin olmadığı her yerde kullanılabileceğini belirterek, ''Sistem, bir evdeki televizyon, uydu, bilgisayar, buzdolabı, lamba, su pompası ve telsiz gibi aletleri 24 saat rahatlıkla çalıştırabiliyor. Direkt gün ışığı gerekmiyor, bulutlu havalarda performansı bir miktar düşse de rahatlıkla kullanılabiliyor. Üzerindeki aküsü vasıtasıyla, gündüz depoladığı elektriğin gece sabaha kadar kesintisiz kullanılmasını sağlıyor'' dedi.

GESOES'in 25 bin liraya mal olduğunu ve özellikle elektriğin bulunmadığı yayla ve köy evlerinde, tarımsal alanlarda, deprem gibi afetler sonrasında, orman gözetleme kulelerinde, sivil savunmada, askeri tatbikatlarda ve müteahhitlik ululamalarında kullanılabileceğini ifade eden Özer, şöyle devam etti:

''GESOES, bir afet sonrası, 10 nüfuslu bir çadırın tüm lamba, televizyon, bilgisayar, cep telefon şarj gibi ihtiyacını karşılayabiliyor. Tarımla uğraşan üreticilerimiz ise tarlalarını sulamada pompaya elektrik sağlamak için kullanabiliyor. Çiftçilerin şebekeden elektrik aldıklarında, sulama için trafo merkezi kurması ve buna 40-50 bin lira harcaması gerekiyor. Bunun yerine, GESOES'in kullanılması durumunda, çiftçi hem tarlasını sulama, hem de 1 hafta tarlasını suladıktan sonra evine götürüp, güneşten elde edilen elektriği evinde kullanma imkanına kavuşuyor. Böylece elektrik faturası düşüyor ya da hiç ödemiyor. Sistemi son olarak Adana Tarım Fuarı 2011'de tanıttık. Bir çok çiftçi ilk kez gördükleri sistem karşısında çok şaşırdı ve büyük ilgi gösterdi.

GESOES, jeneratör götürülerek elektrik üretilen askeri tatbikatlar, müteahhitlik uygulamaları ya da çeşitli açık hava etkinliklerinde de kullanılabiliyor. Hiç ses çıkarmadan çalıştığı içinyakıtlı jeneratörün oluşturduğu gürültünün yanı sıra, hava kirliliği ve koku da önlenmiş oluyor. Ayrıca, yakıt masrafı ya da yakıtın tükenmesi söz konusu olmuyor, arıza çıkarma ihtimali de çok daha düşük.''

Özer, ''lisanssız enerji üretip, fazlasını dağıtım sistemine satma'' konusunda ilgili kanunun yürürlüğe girdiğini ve 1 Ocak tarihinden itibaren uygulamanın başlamasının beklendiğini belirterek, ''Bunun anlamı, vatandaş güneş ya da rüzgar enerjisi gibi bir yöntemle elde ettiği elektriğin ihtiyacının fazlası kısmını, elektrik dağıtım sistemine satacak ve karşılığındapara alacak. GESOES ya da sabit bir solar enerji sistemi kuran vatandaşlar, kullanmadıkları elektriği de sisteme satıp, yaptıkları yatırımı birkaç yıl içinde amorti ederek, kara geçme imkanına kavuşacak'' diye konuştu.
KAYNAK:
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt