Güneş çocuklar için daha mı tehlikeli?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Güneş çocuklar için daha mı tehlikeli?
Çocukların derisi daha hassas ve savunmasız olduğu için 10 dakika bile yoğun güneş altında durmaları güneş yanıklarına yol açabiliyor.
Dr. Ayfer Aydın - 15.06.2012 / 09.02
Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte tatil planlarımızda başladı. Tatil deyince de aklımıza hep güneş ve deniz geliyor ancak güneş ozon tabakasının incelmesi ile beraber artık eskisi kadar bize dost değil. En tehlikeli deri kanseri olarak bilinen malign malenoma ileri yaşta ortaya çıksa bile en sık nedeni çocukluk çağında maruz kalınan güneş hasarıdır.

Güneşten gelen UV ışınları derideki canlı hücrelere zarar verir. UV ışığına maruz kalan hücreleri korumak için hücrelerin etrafında bulunan melanositler (derimize rengini veren pigment yapımından sorumlu hücreler) çoğalmaya başlar ve deride renk değişimi gözlenir ve "biz bronzlaşırız''. Bronzlaşma derinin bir savunma mekanizmasıdır. Çocukluk çağındaki deride ise henüz yeteri kadar pigment hücresi bulunmadığı için deri daha yoğun hasar görür ve deride yanıklar gelişebilir.

Çocuk derisi daha hassas ve savunmasız

Çocukların derisi daha hassas ve savunmasız olduğu için 10 dakika bile yoğun güneş altında durmaları güneş yanıklarına yol açar. Oluşan her güneş yanığı ve hasar ise ileriki yaşlarda deri kanseri riskini önemli ölçüde arttırır.

Gelişebilecek deri kanserini önlemenin en doğru yolu çocukluk çağındaki cilt yanıkları ve hasarından korunmak olacaktır. Ancak güneşin çok sayıda da faydasının olduğunu hatırlamakta da fayda var. Özellikle çocukluk çağında D vitamini sentezi kalsiyum metabolizması ve kemik gelişimi açısından güneş mutlaka gereklidir. Dolayısıyla sadece çocuklarımızı güneşte kavurmamak yani güneş yanığı oluşturmamak önemlidir ve bu da çok basit önlemlerle mümkündür.

Alınacak önlemler

Bebekler dışında oyun çağındaki çocukların tatillerde eğlenmek, havuza girmek, suda oynamak hakları! Ancak bu oyun sırasında da onları oluşabilecek hasarlardan korumak ise yine ebeveynlerinin alacakları önlemlerle mümkün olacaktır.

* 6 aydan küçük çocuklar direkt güneşe maruz bırakılmamalı

* Çocuklar güneşin daha dik geldiği 11:00 -16:00 saatleri arasında güneşe çıkmamalı, gölgede kalmalıdır.

* Enseyi de kapatan,yüze ve gözlere gölge yapacak siperlikli şapkalar kullanılmalı

* Beyaz renkli güneşi tutmayan yazlık kıyafetler giyindirilmeli

* Çocukların oyun alanlarının gölgede olmasına özen gösterilmeli

* UV ışınlarına karşı korumalı güneş gözlükleri kullanmalı

* Tüm vücutlarına en az SPF 30 güneş koruyucu kullanmalı

* Su kaybını önlemek için gün içinde bol su içirilmeli


Yanlış uygulamalardan kaçının

Sabah saat 11:00'a kadar ve akşam 16:00'dan sonraki güneş ise çocukların kemik gelişimi ve D vitamini açısında son derece faydalıdır. Bu arada sürülecek güneş kremleri derinin yanmasını önleyecektir. En az SPF 30+ güneş koruyucu kullanmayı önersek de SPF 50+ faktör güneş koruyucu kullanmak korunmada çocuklar için en doğrusu olacaktır. Çocuklarımızı bu şekilde güneşten koruyarak hem deride yanık oluşmasını önlemiş hem de güneşten istediğimiz faydayı almış oluruz.

Tüm bu önlemlere sadece yaz aylarında ve deniz kıyısında değil çocukları sokağa çıkarırken bahar aylarında da dikkat etmeyi unutmamalıyız. Güneş yanığı meydana gelen yere diş macunu, yoğurt sürmek gibi yanlış uygulamalardan, yağlı ve kalın pomatlar kullanmaktan da kaçınmalıyız.

Çocuklar için ideal bir güneş koruyucu krem suya dayanıklı, kokusuz, parfümsüz, renksiz, nonallerjik ve iyi bir koruma için en az 30 faktör olmalıdır.

Dr. Ayfer Aydın, Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Dermatoloji Kliniği
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt