Grip Salgınına Dikkat

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haberci

Haberci

Üye
    Konu Sahibi
Grip Salgınına Dikkat
Sağlık Bakanlığı’na 14 ildeki sağlık kuruluşundan ulaşan veriler, gribe yol açan influenza A ve B virüslerinin dolaşımda olduğunu ortaya koyarken, yetkililer vatandaşları olası bir grip salgınına karşı uyardı.
<div align="center"></div>
ANKARA - Grip, ani olarak 39 derece üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlıyor. Bu tabloya daha sonra boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerin akması ve kanlanması gibi belirtiler de ekleniyor. Bazı vakalarda da karın ağrısı, bulantı ve kusma görülebiliyor. Hastalığın yatak istirahati, bol sıvı alımı, ağrı ve öksürük kesicilerin yanı sıra ateş düşürücü ilaçlarla semptomatik tedavisi mümkün.

Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, 14 ilde mevsimsel (kış) grip ile ilgili izleme çalışması yürütülüyor. Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Samsun, Trabzon ve Van illerindeki sağlık kuruluşlarından grip ve soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıklara yol açan vakalara ilişkin bilgiler derlenirken, bu vakalardan alınan numuneler de İstanbul ve Ankara&#8217;daki laboratuvarlarda inceleniyor. Bakanlığa bu laboratuvarlardan aylık, söz konusu illerin sağlık müdürlüklerinden ise haftalık raporlar ulaşıyor.

İllerden ulaşan son raporlarda, gribe yol açan influenza A ve B virüslerinin dolaşımının gözlendiğini belirten yetkililer, bunun bir salgının habercisi olduğu şeklinde yorumlanabileceğini bildirdiler. Yetkililer, Sağlık Bakanlığı&#8217;nın internet sayfasında griple ilgili her türlü bilginin yer aldığını belirterek, vatandaşların sorularını yine bu kanaldan Bakanlığa iletebileceklerini kaydettiler.

NASIL ÖNLEM ALMALI
Verilen bilgiye göre, grip, ani olarak 39 derece üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlıyor. Bu tabloya daha sonra boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerin akması ve kanlanması gibi belirtiler de ekleniyor. Bazı vakalarda da karın ağrısı, bulantı ve kusma görülebiliyor.

Grip soğuk algınlığı ile karıştırılsa da bu hastalık ateş yükselmeden, hafif kırgınlık, burun akıntısı ve hapşırma gibi belirtilerle kendini gösterirken, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahati de gerektirmiyor.

Grip, öksürük ve hapşırıklarla etrafa saçılan damlacıkların havayla solunması, hasta kişilerle direkt temas edilmesi ve bu kişilerin ağız burun akıntılarının bulaştığı eşyalara temas sonucu bulaşıyor. Hastalık bu nedenle evlerde, iş yerlerinde, okullarda, kreşlerde ve toplu taşım araçlarında çok kolaylıkla bulaşabiliyor.

Yetkililer, mikrobu kapmış, ancak henüz belirtileri başlamamış (kuluçka sürecinin devam ettiği) kişilerin de hastalığı bulaştırmasının mümkün olduğunu belirterek, insanların toplu olarak bulunduğu ortamlarda dikkatli olunması gerektiğini bildirdiler.

Gripten aşı ile korunulabileceğini belirten yetkililer, ancak bu aşı için en uygun zamanın Eylül, Ekim ve Kasım ayları olduğuna dikkat çektiler.

TEDAVİ
Hastalığın yatak istirahati, bol sıvı alımı, ağrı ve öksürük kesicilerin yanı sıra ateş düşürücü ilaçlarla semptomatik tedavisi mümkün.

Yetkililer, influenza A ve B&#8217;ye karşı etkili antiviral ilaçlara 36-48 saat içinde başlandığı takdirde, semptom süresinin kısalarak komplikasyonların azaldığını da bildirdiler.
 


van_hoijdonk

van_hoijdonk

Emekli Yönetici
Valla okulda sıra arkadaşım felaket dolayısıyla bugün bendede grip belirtliler gözükmeye başladı..
 

jöly

Üye
ben 4 yıldır grip aşısı oluyorum dilimi ısırayım hiç hastalanmadım tavsiye ederim
 
a21a

a21a

Emekli Yönetici
etkisi nasıl tam bilinmiyor ama tavuk suyuna yapılmış pirinç çorbasının
nezlede çok etkili olduğunu deneyerek görebilirsiniz..
bu dönemde bol meyve yemelisiniz...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt