Görme Siniri

Sponsorlu Bağlantılar

Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Görme Siniri
Görme sinirinin ve beynin bazı bölgelerindeki bozukluklar, etkilenen alana bağlı olarak, kısmi (buna skotom denir) ya da tüm görme yeteneğinin yitirilmesine neden olabilirler. Görme sinirindeki rahatsızlık (retrobulbar nevrit) iltihaplanmadan ya da mültipl sklerozdan ileri gelebilir. Optik kiyasma önünde veya içindeki bozukluklar skotom (görme alanının herhangi bir yerindeki boşluklar) ile arkasındakiler ise görsel alanının sağ veya sol yarısında körlükle sonuçlanırlar (yarım körlük), beyin korteksi bozukluğunda kortikal körlük olur. Göz ya da göz kapaklarının hareketleri bazı kafa sinirleriyle denetlenir. Bu sinirlerdeki bozukluklar, belirtileri göz kapağı düşmesi veya şaşılık olan, kas felcine yol açabilir. Bununla birlikte şaşılığın genellikle başka nedenleri vardır.

Çocuğun yakını görememe gibi bir sorunu varsa içe doğru şaşılık ortaya çıkabilir. Uzağı görememe durumunda ise dışa doğru şaşılık söz konusudur. Tek gözde şaşılık olmasına ise daha az rastlanır. Tedaviye olabildiğince erken başlanmalı ve çocuğun bozuk olan gözünü kullanmasını sağlamak için sağlıklı gözün önüne koyu renkli gözlük takılmalıdır. Ayrıca, göz kaslarını güçlendiren egzersizlere başvurulabilir.
Körlük
Eğer bir insanda normalin 1/30'unun altında görme keskinliği veya normalin % 10 altında görme alanı varsa toplumsal körlük denilen durum söz konusudur. Birinci durum sarı leke (fovea sentralis) alanında hastalık olduğu zaman karşımıza çıkar. Toplumsal körlük, normal meslek dallarında çalışılamayacağı anlamına gelir. Daha az ciddi olan durumlarda yetersiz görme kapasitesi söz konusu olup, bazı uyum ve kısıtlamalarla normal sosyal yaşamın devamı olanaklıdır. Toplumsal körlük durumlarında, özelleşmiş kurumlar yardımcı olmalıdır. Küçük yaşta kör olanlar ve doğuştan körler özel bir rehabilitasyon ve eğitim isterler. Körler diğer duyu organlarında daha iyi yararlanırlar. Kabartma noktalarla harf kodlarına göre gruplandırılan körler alfabesini öğrenme hızlarından anlaşılacağı gibi bu dikkat çekici bir konudur. Kör çocukların özel bir eğitime gereksinmeleri vardır. Normal çocuklara resimlerle anlatılan birçok şeyi öğrenebilmeleri için çeşitli özel yardımcı eğitim aracı kullanmak gereklidir. Elektronik aletlerin, hatta beyine doğrudan bağlanabilecek olanları, kullanılma olanakları araştırılmaktadır.
 


hikmet366

hikmet366

Üye
Teşekkürler Sonuna Kadar Okudum :good:
 
  • Beğen
Tepkiler: Byhaydar
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
güzel :rica:
 
ahmetkartal

ahmetkartal

Üye
bilgi için :tşk:
 
  • Beğen
Tepkiler: Byhaydar
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
rica ederim ahmet
 


Üst Alt